Σύμη: Όλα έτοιμα για τη βάφτιση της χρονιάς με νονά την Βίσση και παρουσία Ιερώνυμου
Η Σύμη ετοιμάζεται για την βάφτιση της χρονιάς με νονά την Άννα Βίσση που θα μονοπωλήσει τις κοσμικές στήλες. Σύμφωνα με την rodiaki.gr το μυστήριο στην Ιερά Μονή Πανορμίτη θα τελέσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο λόγος για τη βάφτιση του γιου του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα και της συζύγου του Δήμητρας Κούστα.
Μετά από δύο κόρες το ζευγάρι υποδέχθηκε στην ζωή τον Junior Κούστα με τους ευτυχείς γονείς να έχουν σχεδιάσει μια βάφτιση προσεγμένη και εντυπωσιακή μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια.
Ο μικρούλης θα λάβει το όνομα του πατέρα του, Ιωάννης. Μετά το ιερό μυστήριο, θα ακολουθήσει δεξίωση σε στενό κοσμικό κύκλο για τους τυχερούς προσκεκλημένους καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ το ζευγάρι έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μοιραστεί τη χαρά της βάφτιση του γιου τους με λίγους και εκλεκτούς τους φίλους.
Πανορμίτης Σύμης: Το μοναστήρι με την θαυματουργή εικόνα που συρρέουν εκατόνταδες προσκυνητές κάθε χρόνο
Bρίσκεται στο νότιο άκρο της Σύμης, χτισμένος μέσα σ’ έναν κλειστό όρμο, περίπου 12 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας και έχει θαυμάσια αμμουδιά. Είναι το δεύτερο πιο σημαντικότερο μοναστήρι της Δωδεκανήσου, μετά από το μοναστήρι του Iωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.
H χρονολογία της ίδρυσής του είναι άγνωστη, το μόνο σίγουρο είναι ότι προσθήκες στα κτίσματά του έγιναν στο τέλος του 18ου αιώνα. Στο καθολικό του μοναστηριού υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες και η ασημένια εικόνα του Tαξιάρχη, που σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε εκεί που χτίστηκε αργότερα το μοναστήρι.
Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνες, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 500 άτομα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βοτσαλωτή αυλή με ωραία γεωμετρικά σχέδια. Το καμπαναριό της είναι παρόμοιο με αυτό της μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε κανείς το λαογραφικό και εκκλησιαστικό μουσείο. Στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού φυλάγονται τάματα- που βάζουν σε μπουκάλια οι πιστοί από κάθε γωνιά της Γης- και λέγεται ότι τα «ξεβράζει» η θάλασσα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποιο τάμα δεν εκπληρωθεί, ο Άγιος πηγαίνει και το παίρνει μόνος του και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν καλοπροαίρετα «Κλέφτη».
Οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Μονής βιώνουν μοναδικά συναισθήματα αντικρίζοντας την κεντρική Πύλη του Μοναστηριού και το Καθολικό του Ταξιάρχου, ενώ εισερχόμενοι στο Ναό συγκινούνται από τις παλιές τοιχογραφίες με τα ασκητικά πρόσωπα και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Όμως όταν βρίσκονται ενώπιον της μεγαλειώδους θαυματουργής Εικόνας του Αρχαγγέλου το δέος και η κατάνυξη είναι έκδηλα από όλους.
Ο ακριβής χρόνος ιδρύσεως της Μονής του Πανόρμου δεν έχει προσδιοριστεί. Ωστόσο η παράδοση και η ευσέβεια του κόσμου αποδίδουν τη μεταφορά των κιόνων σε θαυματουργική ενέργεια του ιδίου του Αρχαγγέλου. Μάλιστα μια από τις τοιχογραφίες του Ναού εικονίζει τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να μεταφέρει κίονες στον Πάνορμο, παραδίδοντας αυτούς στον Ηγούμενο της Μονής. Η επιγραφή της παραστάσεως είναι σαφέστατη: «Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΟΤΑΝ ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΚΙΟΝΙΑ ΕΝΘΑΔΕ».
Ο χρόνος ανεγέρσεως του αρχικού Ναού του Ταξιάρχου ανάγεται στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, κατά τους οποίους πιστεύεται ότι ανεγέρθησαν οι υπόλοιπες οκτώ Αγγελικές Μονές του νησιού, ο οποίος όμως καταστράφηκε από τις συχνές επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών, που μάστιζαν τότε ολόκληρο το Αιγαίο. Η μετέπειτα ανασύσταση της Μονής ανάγεται, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάγεται πριν τον 15ο αιώνα.
Content Original Link:
" target="_blank">