Ο Τραμπ χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν - Στο συρτάρι σκληρό πακέτο κυρώσεων
Ο Ντόναλντ Τραμπ «χάνει την υπομονή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας μετά από μια μακρά συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν, οι οποίοι προγραμματίζουν τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα 19/5, δεν πρέπει να αποφασίσουν για τη «μοίρα» της Ουκρανίας πίσω από την πλάτη του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Στουμπ ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα, ανάλογα με την εξέλιξη της τηλεφωνικής συνομιλίας, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ρίτσαρντ Μπλουμένθαλ να καταθέσουν αυτήν την εβδομάδα ένα πακέτο κυρώσεων στο Κογκρέσο, προκειμένου να καταστήσουν τα οικονομικά της Ρωσίας μη βιώσιμα. Ο Στουμπ βρίσκεται σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τον Γκράχαμ, ο οποίος χαρακτηρίζει το πακέτο κυρώσεων ως «συντριπτικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε συνέδριο ασφαλείας στην Εσθονία, ο Στουμπ δήλωσε: «Αν το συνθέσουμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ζελένσκι είναι υπομονετικός και ο Πρόεδρος Τραμπ αρχίζει να χάνει την υπομονή του, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή προς τη Ρωσία». Ο Στουμπ τόνισε ότι η απειλή κυρώσεων και η μη εφαρμογή τους δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας, εφόσον η Δύση καταφέρνει να κάνει τον Πούτιν να αντιδράσει.
Είναι ευρέως αναμενόμενο ότι ο Γκράχαμ, ο οποίος συζήτησε το πακέτο κυρώσεων με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, θα προσαρμόσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου έτσι ώστε να στοχεύει ξένες εταιρείες που εισάγουν ρωσική ενέργεια. Ο Γκράχαμ, πιστός στον Τραμπ, παρουσιάζει τις κυρώσεις ως προσθήκη στην πολιτική δασμών του Τραμπ και όχι ως εναλλακτική λύση.
Το αρχικό πακέτο περιλάμβανε σχέδια για την επιβολή δασμών 500% στα αγαθά οποιασδήποτε χώρας που συναλλάσσεται σε ενέργεια με τη Ρωσία, μια πολιτική τύπου «μπλάντερμπας» που ο Τραμπ έχει ήδη αναστρέψει στον εμπορικό πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή επαφή με τον Πούτιν θα πρέπει να γίνει μέσω της ηγεσίας των τριών χωρών των E3, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Σε υψηλό επίπεδο δεν πρέπει να ενεργούμε μόνοι», είπε. Ο ίδιος, ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που έχει την προσοχή του Τραμπ, δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πείσει τον πρόεδρο να αναθεωρήσει την άποψή του για τη ρωσική οικονομική και στρατιωτική ισχύ.
Η Ρωσία δεν είναι πια μεγάλη δύναμη οικονομικά
Στο συνέδριο ασφαλείας Λενάρτ Μέρι στην Ταλίν, ο Στουμπ αποκάλυψε ότι στην συνομιλία του με τον Τραμπ το Σάββατο προσπάθησε να εξηγήσει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον μια μεγάλη δύναμη, «σίγουρα όχι οικονομικά».
Πρόσθεσε: «Είναι μικρότερη από την Ιταλία και λίγο μεγαλύτερη από την Ισπανία (σε όρους οικονομίας). Στρατιωτικά, ήθελε να αρνηθεί την ανεξάρτητη κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πριν από τρία χρόνια. Έχει προχωρήσει λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα φέτος και το επιτόκιό της είναι πάνω από 20% και τα αποθέματά της έχουν εξαντληθεί.
Άρα, δεν είναι χώρα που μπορεί να θεωρείται μεγάλη δύναμη πια. Αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να μεταδώσουμε. Δεν είναι εύκολο παιχνίδι, αλλά απλά πρέπει να συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε με τη διοίκηση των ΗΠΑ».
«Ο κόσμος του Τραμπ δεν απέχει πολύ από αυτό που είδαμε στον 19ο αιώνα, στην εποχή των μεγάλων δυνάμεων - μια εποχή ανταγωνισμού και περιστασιακής συνεργασίας. Πρέπει να πείσουμε τη διοίκηση των ΗΠΑ ότι το ελεύθερο εμπόριο και οι κοινοί κανόνες είναι καλύτεροι από τις συναλλαγές και να δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί για την άμυνα στην Ευρώπη και ότι είμαστε πάροχοι ασφάλειας και όχι καταναλωτές ασφάλειας».
Ο Ματ Γουίτακερ, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε στο συνέδριο ότι η χώρα του είναι φίλος της Ευρώπης, αλλά προειδοποίησε για μια μικρότερη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη. «Ο Πρόεδρος Τραμπ μόλις είπε: Αρκετά, αυτό θα συμβεί και θα συμβεί τώρα», είπε. «Αυτό θα είναι οργανωμένο, αλλά δεν θα έχουμε άλλη υπομονή για αργοπορίες σε αυτή την κατάσταση. Απλώς πρέπει να εργαστούμε για τις πρακτικές συνέπειες».
Η αναβολή της ανακοίνωσης της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων έως μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα θα δυσκολέψει τον προγραμματισμό.
Ο Ραντοσλάβ Σικόρσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ήταν ένας από τους πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες που αποδέχτηκαν ότι η ανακατανομή των αμυντικών δαπανών μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ ήταν καιρός να γίνει, προσθέτοντας ότι ήταν ευγνώμονες στον Τραμπ. Θυμήθηκε αυτό που είπε ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορούκου Γιαμαμότο για τους Αμερικανούς μετά το Περλ Χάρμπορ: «Ξυπνήσαμε έναν κοιμώμενο γίγαντα» και είπε: «Ο Πούτιν ξύπνησε και αυτός τον γίγαντα. Δεν έχει ακόμα ιδέα πόσο ακριβό θα είναι αυτό. Από τότε που ανέλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ έχουμε ήδη διπλασιάσει τις αμυντικές μας δαπάνες. Είμαστε στο 2% (του ΑΕΠ).
Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 3,5% για σκληρή άμυνα θα είναι ο νέος στόχος και το 1,5% για πολιτική και κυβερνοάμυνα. Όταν το πετύχουμε, θα υπερβούμε τη Ρωσία. Ως Ευρώπη, χωρίς τις ΗΠΑ, ξοδεύουμε δύο και μισό φορές περισσότερα από ό,τι η Ρωσία σε συνθήκες ειρήνης, από ό,τι η Ρωσία σε συνθήκες πολέμου. Το μόνο που απαιτείται είναι να ξοδέψουμε τα χρήματα καλύτερα, βασισμένοι στις διδασκαλίες από την Ουκρανία και έπειτα να έχουμε τη θέληση να τα μετατρέψουμε σε μαχητική δύναμη. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τις ΗΠΑ για το ότι μας λένε τα πράγματα όπως είναι».
Ο Στουμπ πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με τη διοίκηση των ΗΠΑ, κανείς δεν είχε αναφέρει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν συμμάχους στη Συμμαχία.
Ο Αλάρ Καρίς, ο πρόεδρος της Εσθονίας, αποκάλυψε ότι κάθισε δίπλα στον Τραμπ για δύο ώρες στην κηδεία του πάπα στη Ρώμη και του είπε: «Μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς».
Ωστόσο, οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ μπορεί να φέρει έντονες διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική της Ρωσίας, με τους Ευρωπαίους να θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι η Ρωσία αποτελεί μια μακροπρόθεσμη απειλή, ανεξάρτητα από την επίλυση στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποια ιδιότητα θα παραστεί ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής. Η παρουσία του είναι σημαντική για τους ηγέτες που δεν θέλουν καμία ειρηνευτική συμφωνία να αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν και Ζελένκσι τη Δευτέρα
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με στόχο την ειρήνη στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε, τη Δευτέρα το πρωί θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντικείμενο την προσπάθεια τερματισμού της σύρραξης αλλά και ζητήματα εμπορικής φύσεως. Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και με ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του για μια ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «έναν πόλεμο που δεν έπρεπε ποτέ να έχει ξεκινήσει».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να μιλήσουν με τον Τραμπ πριν από την επικοινωνία με τον Πούτιν
Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να μιλήσουν με τον αμερικανό πρόεδρο πριν από την τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο τελευταίος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχουν ζητήσει να συνομιλήσουν ήδη απόψε το βράδυ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να επικοινωνήσει αύριο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι ο καγκελάριος, στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα 14ου, συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πόλεμου.
Ο κ. Μερτς δεν συναντήθηκε με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Ρώμη. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί τώρα πρόοδος», δήλωσε ο καγκελάριος.
Content Original Link:
" target="_blank">