Ιράν: Στους 8 οι νεκροί από την έκρηξη στο λιμάνι - Αυξάνονται συνεχώς οι τραυματίες
Στους οχτώ ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι, κοντά στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 750, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.
Η έκρηξη, που συνοδευόταν από πυρκαγιά η οποία κράτησε για ώρες, φέρεται να συνδέεται με την αποθήκευση περχλωρικού νατρίου, χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πυραυλικών καυσίμων, αναφέρει το ΑΡ.
Η πυρκαγιά ξέσπασε στο τερματικό Σίνα του λιμανιού Σαχίντ Ρατζάι, προκαλώντας εκρήξεις σε κοντέινερ που περιείχαν επικίνδυνα υλικά. Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, ενώ οι εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πυκνό μαύρο καπνό και συντρίμμια σε μεγάλη ακτίνα. Η ιρανική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του συμβάντος, ενώ ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι είναι το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του Ιράν και βρίσκεται κοντά στο Στενό του Χορμούζ, μια στρατηγική θαλάσσια οδό. Η έκρηξη συνέβη κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ στο Ομάν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανή δολιοφθορά.
Αν και οι ιρανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι η έκρηξη προήλθε από επίθεση, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκί είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω προηγούμενων προσπαθειών δολιοφθοράς και επιθέσεων.
Η έκρηξη στο λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι αναδεικνύει τις ευπάθειες κρίσιμων υποδομών στο Ιράν και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της αποθήκευσης επικίνδυνων υλικών.
«Το λιμάνι παρέλαβε χημικά για καύσιμα πυραύλων», υποστηρίζει η εταιρεία ασφαλείας
Το λιμάνι είχε παραλάβει αποστολή «καυσίμου πυραύλων με βάση το υπερχλωρικό νάτριο» τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Ambrey. Το φορτίο αυτό, προερχόμενο από την Κίνα, είχε μεταφερθεί με δύο πλοία και είχε στόχο να αναπληρώσει τα αποθέματα πυραύλων του Ιράν, τα οποία είχαν εξαντληθεί από άμεσες επιθέσεις κατά του Ισραήλ στη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
«Η πυρκαγιά φέρεται να προκλήθηκε από κακή διαχείριση αποστολής στερεού καυσίμου που προοριζόταν για ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους», ανέφερε η Ambrey.
Δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που ανέλυσε το Associated Press επιβεβαίωσαν ότι ένα από τα πλοία βρισκόταν κοντά στην περιοχή τον Μάρτιο. Το Ιράν δεν έχει παραδεχτεί την παραλαβή της αποστολής. Η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού.
{https://x.com/anadoluagency/status/1916080352902209561}
Δεν είναι σαφές γιατί το Ιράν δεν απομάκρυνε τα χημικά από το λιμάνι, ειδικά μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, που προκλήθηκε από την ανάφλεξη εκατοντάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους. Το Ισραήλ στο παρελθόν έχει στοχοποιήσει εγκαταστάσεις του Ιράν που χρησιμοποιούνται για παραγωγή στερεού καυσίμου με βιομηχανικούς αναμείκτες.
Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα από την έκρηξη του Σαββάτου δείχνουν καπνό με κόκκινη απόχρωση να ανεβαίνει από τη φωτιά πριν την έκρηξη - ένδειξη παρουσίας χημικών ενώσεων, παρόμοια με την περίπτωση της Βηρυτού.
«Πίσω πίσω! Πες στο βυτιοφόρο να φύγει!» φώναζε κάποιος σε βίντεο λίγο πριν την έκρηξη. «Φύγε, θα εκραγεί! Θεέ μου, εκρήγνυται! Εκκενώστε όλοι! Πίσω!»
Το βράδυ του Σαββάτου, το κρατικό πρακτορείο IRNA μετέδωσε ότι η Τελωνειακή Υπηρεσία του Ιράν απέδωσε την έκρηξη σε «απόθεμα επικίνδυνων εμπορευμάτων και χημικών υλικών που αποθηκεύονταν στην περιοχή του λιμανιού», χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
{https://x.com/TheCradleMedia/status/1916065567242441123}
Αεροφωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ιρανικά μέσα δείχνουν φωτιές σε πολλαπλά σημεία του λιμανιού, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν για ρύπανση από χημικά όπως αμμωνία, διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του αζώτου. Τα σχολεία στην Μπαντάρ Αμπάς θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή.
{https://x.com/GeniusRogueX/status/1916065850609586643}
Το λιμάνι αποτελεί σημαντικό κόμβο εμπορίου για το Ιράν
Το Σαχίντ Ρατζάι έχει ξαναγίνει στόχος στο παρελθόν. Το 2020 είχε δεχτεί κυβερνοεπίθεση που αποδόθηκε στο Ισραήλ, μετά από απόπειρα του Ιράν να επιτεθεί σε υποδομές ύδρευσης του Ισραήλ.
Βίντεο στα κοινωνικά μέσα δείχνουν πυκνό μαύρο καπνό και γυαλιά σπασμένα από κτίρια σε απόσταση χιλιομέτρων. Πλάνα της κρατικής τηλεόρασης δείχνουν δεκάδες τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία με φορεία και ασθενοφόρα.
Ο τοπικός υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Χασανζαντέχ, δήλωσε ότι η έκρηξη προήλθε από κοντέινερ στο λιμάνι, ενώ η κρατική τηλεόραση ανέφερε και κατάρρευση κτιρίου, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν ξεκίνησε έρευνα, ενώ ο Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους πληγέντες.
Το λιμάνι Σαχίντ Ρατζάι, στην επαρχία Χορμοζγκάν, βρίσκεται περίπου 1.050 χλμ. νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, στο Στενό του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου.
Content Original Link:
" target="_blank">