Σπάνια ατμοσφαιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει στο παρελθόν μεγάλα μπλακ άουτ
Σήμερα, η Ισπανία και η Πορτογαλία βίωσαν ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ άουτ στην ιστορία τους, αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Η διακοπή ξεκίνησε στις 12:33 τοπική ώρα και επηρέασε επίσης περιοχές της Ανδόρας και της νότιας Γαλλίας. Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σπάνια ατμοσφαιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν έντονες ταλαντώσεις στις γραμμές υψηλής τάσης, οδηγώντας σε αποσύνδεση του δικτύου της Ιβηρικής από το υπόλοιπο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Το σημερινό γεγονός δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση. Στο παρελθόν, ανάλογες συνθήκες έχουν οδηγήσει σε σοβαρά μπλακ άουτ διεθνώς, αναδεικνύοντας τη μεγάλη ευαλωτότητα των ενεργειακών υποδομών απέναντι σε ακραία καιρικά ή ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Το 1997 στον Καναδά, δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με παγετό προκάλεσαν το φαινόμενο «galloping» στις γραμμές μεταφοράς, με αποτέλεσμα την κατάρρευση πύργων και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε πολικές θερμοκρασίες. Αντίστοιχα, το 2011 στη Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αιολικές δονήσεις οδήγησαν σε κόπωση υλικών και τελικά σε κατάρρευση γραμμών 115kV, αφήνοντας μεγάλες περιοχές χωρίς ρεύμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Ισπανία το 2010, η εναλλαγή θερμών και ψυχρών ρευμάτων αέρα προκάλεσε δονήσεις τύπου «flutter» σε γραμμές μεταφοράς 400kV, προκαλώντας μικρορωγμές και σοβαρές απώλειες ενέργειας στο σύστημα. Στην Αλάσκα το 2003, ακραίες συνθήκες ψύχους και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν βίαιες ταλαντώσεις στα καλώδια, οδηγώντας σε κατάρρευση στύλων και σημαντικές διακοπές ρεύματος σε απομονωμένες περιοχές.
Παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν και στη Νορβηγία το 2018, όπου στροβιλισμοί ανέμου σε φιόρδ δημιούργησαν συνεχείς δονήσεις στα καλώδια, προκαλώντας κόπωση μονωτήρων και αστοχίες στο δίκτυο. Στην Αυστραλία το 2020, θερμοί άνεμοι από εκτεταμένες πυρκαγιές αύξησαν τις δονήσεις στα καλώδια μεταφοράς, προκαλώντας βλάβες και διακοπές σε μεγάλες περιοχές.
Και η Ελλάδα δεν είναι απρόσβλητη απέναντι σε τέτοιου είδους κινδύνους. Οι μεγάλες γραμμές μεταφοράς που διασχίζουν εκτεταμένα και δύσβατα γεωγραφικά τμήματα, αλλά και τα φαινόμενα θερμικών ρευμάτων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των συχνών καλοκαιρινών καταιγίδων, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αντίστοιχες καταστάσεις κρίσης.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι, εάν δεν υπάρξει εγκατάσταση αποσβεστήρων ταλαντώσεων, παρακολούθηση των καλωδίων σε πραγματικό χρόνο και συνολική αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών, τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές διακοπές ρεύματος και στη χώρα μας.
Δείτε όσα προηγήθηκε σε Ισπανία και Πορτογαλία στο Liveblog του Dnews.
Content Original Link:
" target="_blank">