ΠΟΥ: Η παγκόσμια χρηματοδότηση της υγείας αντιμέτωπη με «τη μεγαλύτερη διαταραχή» στα χρονικά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αντιμετωπίζει ιστορικές προκλήσεις στη χρηματοδότησή του, καθώς οι χώρες χρηματοδότες μειώνουν τις συνεισφορές τους, προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η αποχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από τον ΠΟΥ το 2021, με την κατηγορία της κακοδιαχείρισης της πανδημίας COVID-19, έπληξε σοβαρά την οικονομική του σταθερότητα. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Οργανισμού, συνεισφέροντας περίπου το 18% του συνολικού προϋπολογισμού του.
«Ζούμε τη μεγαλύτερη διαταραχή στην παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία στα χρονικά», δήλωσε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον προϋπολογισμό του μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, γεγονός που ενίσχυσε τη χρηματοδοτική κρίση στον Οργανισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιπλέον, ο Τέντρος δεν απέκλεισε περαιτέρω αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι ο ΠΟΥ θα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές, όπως η μείωση θέσεων εργασίας και το κλείσιμο γραφείων σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο εισόδημα. Ο ΠΟΥ προγραμματίζει επίσης τη μείωση του προϋπολογισμού του για την περίοδο 2026-2027 κατά 21%, από 5,3 δισεκατομμύρια σε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει κενό περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον έτος και εξετάζει τρόπους για να εξοικονομήσει χρήματα σε διάφορους τομείς. Ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού, Ραούλ Τόμας, προειδοποίησε ότι το ένα τέταρτο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα καλυφθεί τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Τέντρος επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ σκοπεύει να διευρύνει τη βάση των δωρητών του, καθώς εξαρτάται υπερβολικά από εθελοντικές συνεισφορές που προέρχονται κυρίως από λίγους δωρητές.
Content Original Link:
" target="_blank">