Γεμάτο κενά το νέο σχέδιο για την βία των ανήλικων - Τι λέει η Κέλλυ Ιωάννου στο Dnews
Στον απόηχο της σημερινής παρουσίασης της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων και της ανακοίνωσης των μέτρων και των πρωτοβουλιών για την πάταξη αυτού του φαινομένου, έχουμε μια πλειάδα προτάσεων που θα λειτουργήσουν ως οδηγός για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού κοινωνικού ζητήματος.
Η νέα στρατηγική, που ανέλυσε η πρόεδρος της Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας και Παραβατικότητας των Ανηλίκων, Βασιλική Αρτινοπούλου, περιλαμβάνει 69 μέτρα, κατανεμημένα σε 29 πολιτικές, με 7 από αυτές να χαρακτηρίζονται εμβληματικές. Η παρέμβαση είναι ολιστική, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, την άμεση παρέμβαση και τη συνεργασία ειδικοτήτων.
Όπως δήλωσε η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, στόχος είναι να ενδυναμωθούν οι εκπαιδευτικές μονάδες με περισσότερους Συμβούλους Εκπαίδευσης, Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς. Σήμερα απασχολούνται 4.600 ειδικοί ψυχικής υγείας στα σχολεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί. Στόχος του Υπουργείου είναι να υπάρχει σταθερή και όχι περιστασιακή παρουσία των ειδικών σε κάθε σχολική μονάδα.
«Δεσμευόμαστε στο επόμενο σχολικό έτος να αυξήσουμε τον αριθμό ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, έτσι ώστε να μπορούν να είναι περισσότερες, άνω της μίας ημέρας στα σχολεία.” […] “Αν θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνοψίσουμε, θα λέγαμε: Ενδυναμώνουμε ακόμα περισσότερο τα παιδιά, ενισχύουμε τους εκπαιδευτικούς με την παρουσία συμβούλων εκπαίδευσης και περισσότερων ψυχολόγων και Κ.Λ., τους επιμορφώνουμε συνέχεια, όπως ήδη γίνεται με τα αρμόδια όργανα. Συγχρόνως συνδέουμε ακόμη περισσότερο την εκπαίδευση μετά το δημοτικό και με το επαγγελματικό κομμάτι για να μη χαθεί κανένα παιδί, δήλωσε μεταξύ άλλων η Σοφία Ζαχαράκη.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι η υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου, η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας» στο σχολείο και η δημιουργία πιλοτικά δέκα τεχνικών γυμνασίων. Παράλληλα, όσον αφορά τη διαδικτυακή βία, τίθεται ως στόχος η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου για την ηλικιακή ταυτοποίηση των χρηστών. Ενώ παρουσίαστηκε επίσης η ψηφιακή εφαρμογή ανηλίκων «Kids Wallet» από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Σε δηλώσεις της στο Dnews η Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου, κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εστίασε στην αρχική θετική πρόθεση των Αρχών όμως όπως τόνισε κατάγραφονται σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα και τις πρακτικές που επιστρατεύονται για την πάταξη του φαινομένου γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω την ουσιαστική απόδοση των μέτρων. Ειδικότερα όπως τόνισε «Η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων είναι μια θετική και απαραίτητη πρωτοβουλία. Για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο μέσα από συντονισμένη δράση.Ωστόσο, για να είναι πραγματικά αποτελεσματική, η στρατηγική αυτή χρειάζεται βελτιώσεις.».
Επεξηγώντας μας τις ασάφειες και τις παραλείψεις των μέτρων ανέφερε ότι «Πρώτον, λείπει η ενεργή συμμετοχή εγκληματολόγων, των ειδικών δηλαδή που είναι εκπαιδευμένοι να αναλύουν τέτοια φαινόμενα σε βάθος και να προτείνουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Δεύτερον, δεν προβλέπεται πώς θα επιλεγούν και θα αξιολογηθούν οι ψυχολόγοι που θα μπουν στα σχολεία — με ποια κριτήρια, ποια εμπειρία, ποια εξειδίκευση, και κυρίως με ποιον μηχανισμό ελέγχεται η δική τους ψυχική ανθεκτικότητα για να μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Τρίτον, η στρατηγική δίνει έμφαση σε τεχνολογικά εργαλεία όπως το Kids Wallet για τον έλεγχο του περιεχομένου στο διαδίκτυο, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη τι θα γίνει αν ένα παιδί παρουσιάσει στερητικό σύνδρομο ή βίαιη αντίδραση απότομα στερημένο από κάτι στο οποίο είναι ήδη εξαρτημένο. Αυτές είναι σύνθετες περιπτώσεις που δεν λύνονται με μια εφαρμογή.»
Καταλήγοντας η κα Ιωάννου τόνισε ότι «ως Δρ. Εγκληματολογίας, έχω ήδη επικοινωνήσει με την Καθηγήτρια κα Αρτινοπούλου και έχω θέσει τα στοιχεία μου στη διάθεσή της. Αν θέλουμε να παραχθεί πραγματικό έργο, πρέπει να συνεργαστούν οι κατάλληλοι επιστήμονες χωρίς εγωισμούς και χωρίς πολιτικά χρώματα. Με μόνο στόχο την προστασία των παιδιών μας.»
Δείτε αναλυτικά την εθνική στρατηγική για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων
Content Original Link:
" target="_blank">