Η Αθήνα του 1834 μέσα από άγνωστα έργα τέχνης και σπάνια ιστορικά κειμήλια
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση εγκαινιάζει τη σειρά εκθέσεων με τίτλο «Οι Συλλέκτες Αφηγούνται» παρουσιάζοντας για πρώτη φόρα στις Γκαλερί της έργα από την ιδιωτική συλλογή του Μιχαήλ Σκούλλου. Πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης και ιστορικά κειμήλια, δημιουργούν μια δημόσια μαρτυρία για μια πόλη που ανασυστήνεται μέσα από τις σπάνιες εικόνες της.
Η θεματική έκθεσηΑθηνά και Αθήνα, 1834…, εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Μαΐου 2025, στις 19:00 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE). Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.
*ΧΑΤΖΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (1870-1915)
Πύλη του Αδριανού. Ελαιογραφία
Μέσα από την επιμελή συλλογή και επιμονή του συλλέκτη και εστιάζοντας στην Αθήνα από την περίοδο που έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η έκθεση μάς προσκαλεί να περιηγηθούμε στα τοπία, τους ανθρώπους και τους ρυθμούς της πόλης, όπως αποτυπώθηκαν στον καμβά σημαντικών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και σε ενθυμήματα. Έτσι αναδεικνύεται όχι μόνο η εξέλιξη της πόλης, αλλά και μια προσωπική αφήγηση που ακολουθεί τα ίχνη μιας άλλης Αθήνας – αυτής που χάθηκε, αλλά που επιμένει να επιβιώνει στη μνήμη και στην τέχνη.
*ΠΑΠΑΣΑΒΒΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (1928-2018)
Η οδός Ερμού. Ακουαρέλλα σε χαρτί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι καλλιτέχνες καταγράφουν με το βλέμμα τους δρόμους, τα σπίτια, τις πλατείες και τους λόφους καθώς και σκηνές της καθημερινής ζωής μιας Αθήνας που ισορροπεί ανάμεσα στο αρχαίο της παρελθόν και στο νεωτερικό της μέλλον. Η θεά Αθηνά και ο Παρθενώνας επίσης κυριαρχούν, καθώς η λατρεία για το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα σε συνδυασμό με τις ιδέες του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας συνετέλεσαν σημαντικά στην καθιέρωση της πόλης ως πρωτεύουσα.
*ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗΣ (1868-1925)
Άποψη του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού. Ελαιογραφία
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης: «Με την έκθεση Αθηνά και Αθήνα, 1834…, δίδεται η ευκαιρία στο κοινό να μάθει πώς μία συλλογή αφηγείται την ιστορία μίας πόλης και να γνωρίσει την ιδιαίτερη οπτική ενός συλλέκτη μέσα από έργα που φυλάσσονται μακριά από το δημόσιο μάτι. Τα έργα της έκθεσης είναι εξαιρετικά σπάνια και τα περισσότερα αδημοσίευτα. Ο κύριος Σκούλλος διαθέτει πολλές εκτεταμένες συλλογές, μεταξύ αυτών ιστορίας της γραφής, αφρικανικής τέχνης, ιστορίας του καπνού, νομισμάτων, κεραμικών, χαρτών και γραμματοσήμων».
Την έκθεση θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις και ξεναγήσεις, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
*Μετάλλιο της Εκατονταετηρίδος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η Θεά Αθηνά του Λαβάρου του ΕΚΠΑ, σε σχέδιο του Νικόλαου Γύζη (1837-1937).
Πληροφορίες
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 20 Μαΐου 2025, 19:00
Διάρκεια έκθεσης
20 Μαΐου – 5 Ιουλίου 2025
Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)
Δευτέρα - Παρασκευή: 12:00 - 20:00, Σάββατο: 10:00 - 14:00,
Κυριακή κλειστά
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών, 210 3680052
*ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (1928-1983)
Πλάκα. Άγιος Νικόλαος Ραγκαβάς. Λάδι σε χαρτόνι
Content Original Link:
" target="_blank">