Όλγα Γεροβασίλη: Η αρνητική στάση ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ευνοεί τα σχέδια Μητσοτάκη
«Εκ του αποτελέσματος, η αρνητική στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ευνοεί τα σχέδια του κύριου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ ότι φοβόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ας αναλάβουν και την ευθύνη τους απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας».
Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξή της στο Dnews η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Δ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
«Το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει στις εκλογές μοιάζει περισσότερο με αυταπάτη παρά με ρεαλιστική προσέγγιση. Το πιθανότερο είναι ότι αποτελεί μια στρατηγική επιλογή να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα σε ένα κόμμα διχασμένο ανάμεσα σε μια προοδευτική και σε μια συντηρητική και «αντιΣΥΡΙΖΑ» πλευρά», αναφέρει χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ αποκλείει από το προοδευτικό μέτωπο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Τι προοδευτικό μέτωπο να φτιάξουμε με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ή με απολίτικες κουτοπονηριές τύπου «ούτε δεξιά ούτε αριστερά»; Ή μήπως έχουν καταργηθεί οι κοινωνικές ανισότητες και δεν το μάθαμε; Εν πάση περιπτώσει εκτός από τα προγράμματα και τις πολιτικές, τις συμπτώσεις και τις αποκλίσεις για αυτά, πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός αξιακός κώδικας, ώστε να μπορείς να συνομιλήσεις και να συνεργαστείς με κάποιον».
Τέλος, ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που η Όλγα Γεροβασίλη τοποθετείται στο ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε κεντρικό πολιτικό ρόλο.
Παρά τη φθορά της κυβέρνησης, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να είναι η σταθερά της επόμενης ημέρας των εκλογών. Τι φταίει κυρία Γεροβασίλη;
Το αποτέλεσμα των περσινών ευρωεκλογών αλλά και η δημοσκοπική αποτύπωση δείχνουν μια κατακρήμνιση της ΝΔ από το 41% των εθνικών εκλογών σε ποσοστά κάτω του 30%. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αρνητική άποψη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν το λες και «σταθερά», τουλάχιστον με το περιεχόμενο που έχει δώσει στην έννοια της σταθερότητας ο κύριος Μητσοτάκης. Άρα πού βρισκόμαστε σήμερα; Έχουμε μια ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή συγκεντρώνει ένα 25 - 30% που παραδοσιακά είχε Δεξιά παράταξη και επειδή στον - παραδοσιακά - αντίπαλο χώρο της Δεξιάς, στην προοδευτική παράταξη, υπάρχει κατακερματισμός δυνάμεων. Είναι απλά τα πράγματα. Και βεβαίως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τη σταθεροποίηση των ακροδεξιών κομμάτων – αθροιστικά τουλάχιστον – σε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Συμπέρασμα: η μόνη «σταθερά» αφορά την διαιώνιση της εξουσίας και της πολιτικής του καθεστώτος Μητσοτάκη και των οικονομικών συμφερόντων που αυτή υπηρετεί. Της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, του παρακράτους των υποκλοπών και της Ομάδας Αλήθειας, της υπερφορολόγησης και της αδικίας για μισθωτούς και μεσαία τάξη, των υπερκερδών για τα καρτέλ. Αυτή η «σταθερότητα» δεν αφορά την κοινωνία, η οποία βρίσκεται σε διαρκή αστάθεια, ανασφάλεια και αβεβαιότητα.
Το ΠΑΣΟΚ αποκλείεται να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές; Και αν αυτό ισχύει γιατί ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει στην «αυτόνομη πορεία»;
Το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει στις εκλογές μοιάζει περισσότερο με αυταπάτη παρά με ρεαλιστική προσέγγιση. Το γιατί επιμένει λοιπόν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην «αυτόνομη πορεία» είναι καταλληλότερος να σας το απαντήσει ο κύριος Ανδρουλάκης. Το πιθανότερο είναι ότι αποτελεί μια στρατηγική επιλογή να συμβιβαστούν τα ασυμβίβαστα σε ένα κόμμα διχασμένο ανάμεσα σε μια προοδευτική και σε μια συντηρητική και «αντιΣΥΡΙΖΑ» πλευρά.
Με τη Νέα Αριστερά τι πρέπει να γίνει; Τι προτείνετε;
Εμείς απευθύναμε μια ειλικρινή και έντιμη πρόταση συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις πολύ έγκαιρα. Από αυτόν εδώ τον ιστότοπο ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε πρώτος για ένα ψηφοδέλτιο και ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα κερδίσει τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Στη συνέχεια, παρουσιάσαμε και μια δέσμη 10+1 προγραμματικών θέσεων για προγραμματικό διάλογο. Εισπράξαμε άρνηση και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΕΑΡ. Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε. Τα θυμίζω αυτά κύριε Σκουρή γιατί υπάρχει και μια άποψη στον διάλογο που διεξάγεται ότι φταίμε όλοι το ίδιο για τον κατακερματισμό στον προοδευτικό χώρο. Ε όχι λοιπόν δεν φταίμε όλοι το ίδιο. Κάποιοι κάναμε την υπέρβαση και κάποιοι όχι. Εκ του αποτελέσματος, η αρνητική στάση των δύο άλλων κομμάτων ευνοεί τα σχέδια του κύριου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ ότι φοβόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ας αναλάβουν και την ευθύνη τους απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας.
Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τελικά η εναλλακτική λύση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη κυρία Γεροβασίλη;
Ένα άλλο σχέδιο για τη χώρα. Όχι μια απ’ τα ίδια. Απέναντι στα υπερπλεονάσματα των άδικων έμμεσων φόρων, χρειάζεται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Απέναντι στην εργασιακή επισφάλεια, χρειάζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Απέναντι σε ένα παραγωγικό μοντέλο της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού και του real estate χρειάζεται ένα νέο υπόδειγμα με έμφαση στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, των πρωτογενή τομέα, την έρευνα και την τεχνολογία. Απέναντι στην ασυδοσία των καρτέλ, χρειάζεται ισχυρός ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Απέναντι στην υπερσυγκέντρωση των πόρων στην Αθήνα και των εξουσιών στο επιτελικό κράτος, χρειάζεται αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη. Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, χρειάζεται ένα ισχυρό και σύγχρονο κράτος πρόνοιας για όλους. Απέναντι στο υπέρογκο στεγαστικό κόστος, χρειάζεται κοινωνική στεγαστική πολιτική που θα επιτρέψει στους νέους κυρίως ανθρώπους να στεγάσουν τα όνειρά τους, τη ζωή τους, την οικογένειά τους, να αντιμετωπιστεί και το δημογραφικό πρόβλημα. Απέναντι σε μια εξωτερική πολιτική του πιστού και δεδομένου συμμάχου, χρειάζεται μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Απέναντι στη λογική της κούρσας εξοπλισμών, χρειάζεται μια πολιτική για την ειρήνη. Απέναντι στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου, χρειάζεται θωράκιση και αναβάθμιση της δημοκρατίας μας. Όλα όσα σας περιγράφω είναι μια άλλη Ελλάδα. Άρα η εναλλακτική λύση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια Ελλάδα που περνάει από την αδικία στη δικαιοσύνη. Δεν αρκούν όμως οι ιδέες και οι προτάσεις, αλλά πώς αυτές θα γίνουν πλειοψηφία στις εκλογές, στη Βουλή, και πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επιστρέψει; Όλο και περισσότεροι πολίτες του χώρου σας το ζητούν, βλέποντας τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί...
Ούτε θα μιλήσω εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα ούτε θα υποδείξω εγώ τι πρέπει να κάνει. Και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορώ να τοποθετηθώ επί σεναρίων παρά μόνο επί πραγματικών δεδομένων. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι πρώην πρωθυπουργός της χώρας και παρεμβαίνει δημόσια για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας, ως οφείλει να κάνει κατά την άποψή μου ως ένας πολιτικός με άποψη, με εμπειρία και με αίσθημα ευθύνης. Και νομίζω ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του συμβάλλουν δημιουργικά στο διάλογο που γίνεται και στον προοδευτικό χώρο αλλά και συνολικά στο δημόσιο διάλογο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται λίγο πριν το Συνέδριό του. Ποια είναι τα μεγάλα του στοιχήματα;
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι να αποκαταστήσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης του με τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες. Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου ήταν ένα πρώτο, σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο συνέδριο πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα, τόσο με τις καταστατικές αλλαγές όσο και με τις πολιτικές θέσεις. Για να έχει επιτυχία η επανεκκίνηση οφείλουμε με γενναιότητα να αναγνωρίσουμε την πραγματική αιτία του προβλήματος. Αυτή, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι ότι δεν κάνουμε μαχητική αντιπολίτευση, ότι δεν έχουμε ριζοσπαστικές προτάσεις ή ότι επιμείναμε στο θέμα των συνεργασιών. Και μαχητική αντιπολίτευση κάνουμε και ριζοσπαστικές θέσεις έχουμε και ορθώς επιμείναμε στις συνεργασίες όταν βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι είναι πλειοψηφικό αίτημα στην κοινωνία. Η πραγματική και βαθιά αιτία του προβλήματος είναι η αναξιοπιστία και η απαξίωση στην οποία μας βύθισε η προεδρία Κασσελάκη και από την οποία χρειάζεται χρόνος, κόπος, αλλαγές και αποφασιστικότητα για να βγούμε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πάντως και στοχοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι σταθερά δεύτερη στις δημοσκοπήσεις. Μπορεί να είναι εν δυνάμει σύμμαχός σας σε μια προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να συμπορευτείτε σε προοδευτικό εκλογικό μέτωπο;
Όχι. Τι προοδευτικό μέτωπο να φτιάξουμε με το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ή με απολίτικες κουτοπονηριές τύπου «ούτε δεξιά ούτε αριστερά»; Ή μήπως έχουν καταργηθεί οι κοινωνικές ανισότητες και δεν το μάθαμε; Εν πάση περιπτώσει, κύριε Σκουρή, εκτός από τα προγράμματα και τις πολιτικές, τις συμπτώσεις και τις αποκλίσεις για αυτά, πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός αξιακός κώδικας, ώστε να μπορείς να συνομιλήσεις και να συνεργαστείς με κάποιον.
Content Original Link:
" target="_blank">