Ινδία - Πακιστάν: Πώς φτάσανε στο χείλος του πολέμου - Τι ξέρoυμε έως τώρα
Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε με την Ινδία να επιτίθεται το βράδυ της Τρίτης στο Πακιστάν και το Ισλαμαμπάντ να απαντά.
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ, κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, με την Ινδία να ανακοινώσει στη συνέχεια πυραυλικές επιθέσεις σε εννέα ξεχωριστούς στόχους σε Πακιστάν και Κασμίρ.
Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARY πως η Ινδία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις σε τρεις περιοχές, κάνοντας λόγο για 8 νεκρούς αμάχους, ενώ το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ακόμη 3 νέκρους αμάχους στο ινδικό Κασμίρ.
Την ίδια ώρα - σε δηλώσεις του στο Reuters - εκπρόσωπος του Ισλαμαμπάντ υποστήριξε πως καταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας, εν μέσω συγκρούσεων των δύο κρατών. Κατά τον εκπρόσωπο, επρόκειτο για 3 αεροσκάφη τύπου Rafale (γαλλικής κατασκευής), Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29 (ρωσικού/σοβιετικού σχεδιασμού), που καταρρίφθηκαν ενώ επιχειρούσαν στον ινδικό εναέριο χώρο.
Οι επιθέσεις έρχονται στον απόηχο της άγριας επίθεσης στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου - με απολογισμό 26 νεκρούς τουρίστες. Παρότι δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για το μακελειό, η Ινδία επιμένει πως όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν την εμπλοκή του Πακιστάν στη δράση των αυτονομιστών ανταρτών που απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Ισλαμαμπάντ. Σχεδόν κάθε βράδυ τις τελευταίες δεκαπέντε νύχτες, στρατιωτικοί των δυο χωρών αντάλλασσαν πυρά με ελαφρά όπλα στη λεγόμενη γραμμή ελέγχου, τα de facto σύνορα, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί θύματα. Μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως το Κασμίρ αποτελεί σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων χωρών από τη διχοτόμησή τους το 1947. Από το 1989, μάλιστα, μάχες ανάμεσα σε αυτονομιστές αντάρτες και τον ινδικό στρατό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, πυροδοτώντας αλλεπάλληλα κύματα σκληρών κατασταλτικών μέτρων.
LIVE
-
Επιχείρηση Sindoor: Τι σημαίνει το όνομα που επέλεξε η Ινδία
07:52:37Το όνομα που επέλεξε η Ινδία για τη στρατιωτική της επιχείρηση κατά του Πακιστάν είναι κάθε άλλο παρά τυχαίο.
Ο θρησκευτικός συμβολισμός είναι έντονος καθώς αποτελεί μια αναφορά στο κόκκινο σημάδι στο μέτωπο των γυναικών μετά τον γάμο.
Σημειώνεται πως η σφαγή αμάχων τον Απρίλιο στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ άφησε αρκετές γυναίκες χήρες. Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση, η εικόνα μιας γυναίκας που βρίσκεται δίπλα στο άψυχο σώμα του συζύγου της έγινε viral, αποτελώντας σύμβολο του πόνου και του σπαραγμού των θυμάτων της επίθεσης.
Οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ινδίας ανάρτησαν αμφότεροι στο Χ μια εικόνα με το όνομα της επιχείρησης, η οποία απεικονίζει την κόκκινη σκόνη.
«Ο κόσμος πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή στην τρομοκρατία», έγραψε στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ. Τζαϊσάνκαρ.
{https://x.com/DrSJaishankar/status/1919939809327366448}
-
Στηρίζει τις πυραυλικές επιθέσεις η ινδική αντιπολίτευση
07:38:12Ηγέτες του αντιπολιτευόμενου κόμματος Εθνικό Κογκρέσο της Ινδίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιχείρηση εναντίον στόχων στο πακιστανικό έδαφος.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Mallikarjun Kharg, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις μας που έχουν παγιδεύσει στρατόπεδα τρομοκρατών στο Πακιστάν και το PoK. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα και το θάρρος τους».
Αυτή την ώρα απαιτείται εθνική ενότητα και αλληλεγγύη και το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο στέκεται στο πλευρό των ενόπλων δυνάμεών μας. Οι ηγέτες μας έχουν δείξει τον δρόμο στο παρελθόν και το εθνικό συμφέρον είναι υπέρτατο για εμάς».
-
Πώς ξεκίνησαν οι εχθροπαραξίες Ινδίας - Πακιστάν
07:26:30Η νέα έξαρση της έντασης ακολουθεί τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου σε τουριστική τοποθεσία της Παχαλγκάμ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους.
Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι ινδικές αρχές κατηγορούν μαχητές με δεσμούς στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι δύο από τους τέσσερις βασικούς υπόπτους είναι Πακιστανοί υπήκοοι. Το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις κατηγορίες.
Η Γραμμή Ελέγχου παραμένει από τότε σκηνή σφοδρών ανταλλαγών πυρών, ιδίως πυροβολικού.
{https://www.youtube.com/watch?v=iNkzkuqnwAI&ab_channel=CNN-News18}
-
Το πρώτο σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ
07:23:29Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη πως ελπίζει ότι οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν «θα τελειώσουν πολύ γρήγορα».
«Είναι κρίμα, άκουσα γι’ αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Οβάλ Γραφείο.
«Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», συνέχισε και πρόσθεσε «απλά ελπίζω πως αυτό θα τελειώσει πολύ γρήγορα».
Η Ουάσιγκτον είχε ήδη καλέσει το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ να εργαστούν για να εξευρεθεί «υπεύθυνη λύση» στις διαφορές τους.
«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε το Πακιστάν και την Ινδία να εργαστούν για να εξευρεθεί υπεύθυνη λύση που θα διατηρήσει την ειρήνη μακροπρόθεσμα» και θα εγγυηθεί «την περιφερειακή σταθερότητα στη Νότια Ασία», είπε στον Τύπο η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μπρους διαβεβαίωσε ακόμη πως η Ουάσιγκτον βρίσκεται «σε επαφή με τις κυβερνήσεις των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα».
-
Βίντεο από τις πυραυλικές επιθέσεις της Ινδίας
07:21:44{https://x.com/AFpost/status/1919852836717801490}
{https://x.com/GovtofPakistan/status/1919965277556445592}
-
Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εθνικής ασφαλείας του Πακιστάν
07:19:22Στο Πακιστάν συγκλήθηκε για τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) η επιτροπή εθνικής ασφαλείας, όργανο αποτελούμενο από κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, το οποίο δεν συνεδριάζει παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, εν μέσω στρατιωτικής κλιμάκωσης με την Ινδία, ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών Αταουλά Ταράρ.
Η επιτροπή αυτή αποφάσισε την 24η Απριλίου την επιβολή σειράς διπλωματικών κυρώσεων εναντίον της Ινδίας, σε αντίποινα για παρόμοια μέτρα που πήρε το Νέο Δελχί, μετά τη φονική επίθεση εναντίον τουριστών στο Κασμίρ, για την οποία η ινδική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στο Πακιστάν, που το διέψευσε.
-
Πακιστάν: Καταρρίψαμε 5 ινδικά μαχητικά
07:18:17Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πως καταρρίφθηκαν πέντε μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας, εν μέσω συγκρούσεων των δύο κρατών.
Κατά τον εκπρόσωπο, επρόκειτο για 3 αεροσκάφη τύπου Rafale (γαλλικής κατασκευής), Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29 (ρωσικού/σοβιετικού σχεδιασμού), που καταρρίφθηκαν ενώ επιχειρούσαν στον ινδικό εναέριο χώρο.
Δεν διευκρίνισε πώς επλήγησαν, ενώ διαβεβαίωσε πως αντίθετα δεν υπήρξε καμιά κατάρριψη πακιστανικού μαχητικού.
{https://x.com/GovtofPakistan/status/1919941884056686821}
Content Original Link:
" target="_blank">