Αλλάζει κι επίσημα το καθεστώς προστασίας των λύκων στην ΕΕ
Σε μια απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη διαχείριση της άγριας ζωής στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση των τοπικών προκλήσεων.
Με 371 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 37 αποχές, οι ευρωβουλευτές έδωσαν το «πράσινο φως» σε στοχευμένη τροποποίηση της οδηγίας για τους οικοτόπους, μεταφέροντας τον λύκο από την κατηγορία των «αυστηρά προστατευόμενων» ειδών στην κατηγορία των «προστατευόμενων». Η αλλαγή αυτή ευθυγραμμίζεται με τη Σύμβαση της Βέρνης και είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό ψήφισμα του Κοινοβουλίου.
Η νέα ρύθμιση επιτρέπει στα κράτη μέλη να διαχειρίζονται τους πληθυσμούς λύκων με μεγαλύτερη ευελιξία, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και επιδιώκοντας τη μείωση των συγκρούσεων μεταξύ λύκων και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ιδίως της κτηνοτροφίας.
Ωστόσο, παραμένει η υποχρέωση διασφάλισης της ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης του είδους. Τα κράτη μέλη μπορούν ακόμη να διατηρήσουν αυστηρότερα εθνικά μέτρα προστασίας, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.
Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να εξετάσει τη νομοθεσία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η τελική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ έχει ήδη δοθεί από τις 16 Απριλίου. Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό τους δίκαιο.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αριθμός των λύκων στην Ευρώπη υπερβαίνει τις 20.000, με τις πληθυσμιακές αυξήσεις να οδηγούν σε όλο και πιο έντονες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της ΕΕ.
Content Original Link:
" target="_blank">