Το φτηνό και υγιεινό ψάρι που αξίζει να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα
Οι σαρδέλες είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια και ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις ρέγγες. Το όνομά τους προέρχεται από το ιταλικό νησί Σαρδηνία. Παρόλα αυτά, πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο καλές είναι για την υγεία.
Σύμφωνα με ειδικούς και οργανισμούς, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, καλό είναι να τρώμε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οι σαρδέλες ξεχωρίζουν γιατί είναι θρεπτικές, οικονομικές και εύκολες να τις βρει κανείς. Παρόλα αυτά, συχνά δεν τις εκτιμάμε όσο θα έπρεπε.
Όταν αγοράζετε σαρδέλες, κοιτάξτε να γράφει «Sardina pilchardus» στην ετικέτα. Αποφύγετε αυτές που γράφουν «Sprattus sprattus», γιατί πρόκειται για παπαλίνες, όχι αληθινές σαρδέλες. Αν είναι σε κονσέρβα, προτιμήστε όσες έχουν πιστοποίηση MSC, αυτό δείχνει ότι είναι ποιοτικές.
Πέρα από τη θρεπτική τους αξία, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το EPA και το DHA. Αυτά βοηθούν την καρδιά και τον εγκέφαλο να λειτουργούν σωστά και μειώνουν τον κίνδυνο για παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρκίνος και διαβήτης τύπου 2.
Ακόμα, περιέχουν βιταμίνη D, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για ανθρώπους που παρουσιάζουν έλλειψη, όπως συμβαίνει συχνά στην Πολωνία. Η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη συγκέντρωση, κάτι που είναι χρήσιμο όσο μεγαλώνουμε. Οι σαρδέλες είναι επίσης, πλούσιες σε πρωτεΐνη, που βοηθά το σώμα να μεγαλώνει και να ανακάμπτει. Σε σύγκριση με άλλα ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός, έχουν πολύ λιγότερο υδράργυρο, κάτι που τις κάνει πιο ασφαλή επιλογή.
Content Original Link:
" target="_blank">