Αϊτή: Χωρίς ρεύμα η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς από την Τρίτη
Η αϊτινή πρωτεύουσα, που ελέγχουν κατά το 85% και πλέον ισχυρές συμμορίες που πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του πληθυσμού και των δυνάμεων επιβολής του νόμου, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα από εκείνη την ημέρα.
Η Electricité d’Haïti έκανε λόγο για «πλήρες μπλακάουτ» στις περιοχές που τροφοδοτούνται από τον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Η διακοπή λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Πελίγκρ οφείλεται σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των πόλεων Μιρμπαλέ και Σο Ντ’ Ο, όπου εισέβαλαν πρόσφατα συμμορίες, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους οργανωτές της κινητοποίησης, ο δικηγόρος και ακτιβιστής Ρομπενσόν Μαζαρέν.
Haiti: EDH explains the blackout
Haitian Electricity (EDH) issued a statement on Wednesday, May 15, 2025, regarding the blackout that has plagued the Haitian capital for three days. In a statement, the agency stated that the power outage was the result of a boycott following… pic.twitter.com/qDe5xebgQj
— HaitiInfoProj (@HaitiInfoProj) May 16, 2025
«Αποφασίσαμε να σταματήσουμε τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού επειδή η κυβέρνηση εγκατέλειψε αυτές τις δυο πόλεις στα χέρια των εγκληματικών συμμοριών. Οι αρχές αρνούνται να αναπτύξουν τις δυνάμεις που απαιτούνται για να εκδιωχτούν οι κακοποιοί και να αποκατασταθεί την ειρήνη. Όσο παραμένει άλυτη αυτή η κατάσταση, θα παραμένει κλειστός ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού», τόνισε ο κ. Μαζαρέν, συντονιστής του Κινήματος Ενεργών Πολιτών (Mouvement des Citoyens Engagés).
Από την 31η Μαρτίου, η Μιρμπαλέ ελέγχεται από συμμορίες που έχουν σχηματίσει τη συμμαχία «Viv Ansanm» («Ζώντας Μαζί»). Η εισβολή της συμμορίας είχε αποτέλεσμα να αποδράσουν πάνω από 500 κρατούμενοι σε φυλακή.
Η εισβολή συμμοριών υποχρέωσε εξάλλου το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Μιρμπαλέ, από τα μεγαλύτερα της χώρας, να απομακρύνει εσπευσμένα τους ασθενείς και το προσωπικό του προτού ανακοινώσει το κλείσιμό του μέχρι νεοτέρας την 23η Απριλίου.
Η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου σπαράσσεται εδώ και χρόνια από τη βία συμμοριών, οι οποίες κατηγορούνται για φόνους, βιασμούς, λεηλασίες κι απαγωγές για λύτρα. Την κρίση δημόσιας ασφάλειας επιτείνει η χρόνια πολιτική αστάθεια.
Η Αϊτή, όπου κυβερνούν μεταβατικοί θεσμοί, βιώνει νέα έξαρση της βίας από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι συμμορίες επιτίθενται σε τομείς που δεν είχαν πέσει στα χέρια τους ως τώρα, σπέρνοντας τρόμο στον πληθυσμό. Κι αυτό παρά τη μερική ανάπτυξη πολυεθνικής αποστολής υπό την ηγεσία της Κένυας για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία, που αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, καθώς βρίσκεται σε μειονεκτική θέση από αριθμητικής πλευράς καθώς και ως προς την ισχύ πυρός.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 1.600 άνθρωποι, λίγοι περισσότεροι από τους μισούς εκ των οποίων θεωρείται πως ήταν μέλη συμμοριών, σκοτώθηκαν στην Αϊτή το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Τον περασμένο μήνα, ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε πως η χώρα πλησιάζει πλέον σε «σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή», πως διατρέχει κίνδυνο να επικρατήσει «απόλυτο χάος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Content Original Link:
" target="_blank">