Αυτό είναι το αρχαιότερο ένδυμα στον κόσμο - Πιο παλιό και από τις πυραμίδες
Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα στον τομέα της υφαντουργίας, το φόρεμα Tarkhan, θεωρείται σήμερα το αρχαιότερο γνωστό υφασμένο ένδυμα στον κόσμο. Η ηλικία του υπολογίζεται ότι φτάνει έως και τα 5.500 χρόνια, καθώς χρονολογείται μεταξύ 3482 και 3102 π.Χ., δηλαδή στα τέλη της προδυναστικής περιόδου της Αρχαίας Αιγύπτου.
Το φόρεμα εντοπίστηκε το 1913 σε νεκροταφείο στην περιοχή Tarkhan, νότια του Καΐρου, από τον διάσημο Βρετανό αιγυπτιολόγο Flinders Petrie. Αρχικά, το ένδυμα βρέθηκε ανάμεσα σε ένα σύνολο υφασμάτων και δεν αναγνωρίστηκε αμέσως η ιστορική του αξία. Παρέμεινε, ωστόσο, αποθηκευμένο για χρόνια, μέχρι που εξετάστηκε προσεκτικότερα τη δεκαετία του 1970 στο Μουσείο Αιγυπτιακής Αρχαιολογίας Petrie στο Λονδίνο.
Το 2016, πραγματοποιήθηκε ραδιοχρονολόγηση με τη μέθοδο φασματομετρίας μάζας επιταχυντή (AMS), επιβεβαιώνοντας την ηλικία του και την αξία του.
Εκλεπτυσμένο σχέδιο και τεχνική υψηλής ραπτικής
Το φόρεμα Tarkhan ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό και την ποιότητά του. Είναι κατασκευασμένο από λινό, ένα υλικό που χρησιμοποιούταν πολύ στην Αρχαία Αίγυπτο και διαθέτει εφαρμοστό μπούστο, στενά μανίκια και λεπτομερές πιέτες στο κάτω μέρος. Οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν φανερώνουν εξελιγμένο επίπεδο ραπτικής, που μαρτυρά ότι οι πολύπλοκες πρακτικές στην κατασκευή ενδυμάτων αναπτύχθηκαν χιλιετίες πριν.
Η εκλεπτυσμένη του μορφή υποδηλώνει ότι πιθανόν ανήκε σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής ή της βασιλικής αυλής.
Σήμερα, το ένδυμα φιλοξενείται στο Μουσείο Petrie στο Λονδίνο, ενώ η κατάστασή του θεωρείται εξαιρετικά σπάνια, καθώς ελάχιστα υφάσματα εκείνης της εποχής έχουν διασωθεί λόγω της φθαρτότητάς τους.
«Το φόρεμα αυτό προσφέρει στον κόσμο μια απτή εικόνα της μακρόχρονης ιστορίας και διάρκειας του αιγυπτιακού κράτους και πολιτισμού», σημειώνει η Alice Stevenson, επιμελήτρια του μουσείου.

Πολιτιστική και κοινωνική σημασία
Πέρα από το ότι αποτελεί το παλαιότερο σχεδόν ακέραιο ένδυμα που έχει βρεθεί ποτέ, το φόρεμα Tarkhan αποδεικνύει πως η τέχνη της ένδυσης είχε φτάσει σε υψηλό επίπεδο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας κατά αιώνες ή και χιλιετίες αντίστοιχα παραδείγματα από άλλους αρχαίους πολιτισμούς.
Αν και έχουν εντοπιστεί αποσπασματικά υφάσματα σε τοποθεσίες όπως οι νεολιθικοί οικισμοί της Ελβετίας ή η κοιλάδα του Ινδού, κανένα δεν διαθέτει την πληρότητα και τεχνική πολυπλοκότητα του Tarkhan Dress.
Ενώ τα περισσότερα πρώιμα υφάσματα είναι απλοί καμβάδες ή λωρίδες χωρίς διακόσμηση, το συγκεκριμένο φόρεμα παρουσιάζει εξελιγμένες τεχνικές όπως πιέτες και κοψίματα που εξυπηρετούν την εφαρμογή, στοιχείο που αποκαλύπτει προχωρημένη αισθητική αντίληψη και κοινωνική διαφοροποίηση.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου ενδύματος υποδηλώνει μια καλά δομημένη κοινωνία με σαφή ιεραρχία, στην οποία τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα μπορούσαν να παραγγέλνουν και να φορούν περίτεχνα ρούχα. Παράλληλα, δείχνει την ύπαρξη ειδικευμένων τεχνιτών και μιας ανεπτυγμένης οικονομίας, ικανής να στηρίζει την παραγωγή και διατήρηση πολυτελών αγαθών.
Content Original Link:
" target="_blank">