Ισραήλ: Αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ - «Η διαδικασία έχει εξαντληθεί»
Το Ισραήλ ανακαλεί τη διαπραγματευτική ομάδα που βρισκόταν στο Κατάρ για τις συνομιλίες περί απελευθέρωσης ομήρων, ανέφεραν την Πέμπτη κατ’ αποκλειστικότητα πηγές στην The Jerusalem Post.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το Τελ Αβίβ θα προβεί σε πλήρη επαναξιολόγηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έπειτα από εβδομάδες στασιμότητας και δίχως κάποιο σαφές σημάδι προόδου, εξαιτίας της απροθυμίας της Χαμάς «να υποχωρήσει από τις θέσεις της και ότι το Ισραήλ έκρινε αδύνατο να προχωρήσει στην παρούσα κατάσταση».
Ανώτερο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε πάντως στο ισραηλινό έντυπο πως «περιμένουμε την απάντηση της Χαμάς και θα στείλουμε την αντιπροσωπεία πίσω στο Κατάρ όποτε χρειαστεί».
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή για το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων, λίγες ώρες μετά το νέο του μήνυμα ότι θέλει να εξολοθρεύσει τη Χαμάς. Η Jerusalem Post έγραψε ότι γι’ αυτόν τον λόγο, το Ισραήλ ανακάλεσε τους ειδικούς διαπραγματευτές από τη Ντόχα.
Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε ανώνυμα στην «JP», είπε ότι η Χαμάς απαιτεί αμερικανικές εγγυήσεις για τον πλήρη τερματισμό του πολέμου και «δεν απάντησε στην αμερικανική πρόταση που αποδέχθηκε το Ισραήλ και επιμένει στην άρνησή της να καταλήξει σε συμφωνία».
Την περασμένη Τρίτη, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα υψηλόβαθμα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας επέστρεφαν στο Ισραήλ μετά από μια εβδομάδα «εντατικών» συνομιλιών για τους ομήρους στη Ντόχα, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι – σε επίπεδο εργασίας – παρέμεναν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, για να «πείσουν» τους Αμερικανούς ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας.
«Η διαδικασία έχει εξαντληθεί»
Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Χαμάς αλλάζει τη θέση της και η διαδικασία έχει εξαντληθεί.
Το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η είδηση της αναστολής των διαπραγματεύσεων τούς προκαλεί «τεράστιο πόνο» και ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την επιστροφή τους – μέχρι ο τελευταίος όμηρος να είναι σπίτι».
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου είχε συμφωνήσει να παρατείνει την παραμονή της αντιπροσωπείας στη Ντόχα κατά μία ακόμη ημέρα, ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις. «Μένουμε στη Ντόχα για να μην προσβάλουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα φαινόταν καλό αν το Ισραήλ έφευγε πριν από τη Χαμάς», είχε δηλώσει τότε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος.
«Όλη η Γάζα στον έλεγχο του Ισραήλ»
Την ίδια μέρα, το Ισραήλ επέτρεψε – για πρώτη φορά μετά από 11 εβδομάδες – σε πέντε φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, να εισέλθουν στη Γάζα. Προσηλωμένος στο σχέδιο για την κατοχή ολόκληρης της Λωρίδας και για τον πλήρη έλεγχο της ανθρωπιστικής βοήθειας είχε εμφανιστει ο Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι επέτρεψε να μεταφερθεί μικρή ποσότητα τροφίμων στον εγκλωβισμένο παλαιστινιακό πληθυσμό, ώστε να διασφαλίσει πως οι «καλοί φίλοι» του εβραϊκού κράτους θα συνεχίσουν να το στηρίζουν.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του θα ελέγχει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι το τέλος της τρέχουσας στρατιωτικής επίθεσης. Μιλώντας γι’ αυτήν που φέρει την κωδική ονομασία Επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών», ήταν σίγουρο ότι «στο τέλος αυτής της εκστρατείας, όλα τα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο ασφαλείας του Ισραήλ».
Content Original Link:
" target="_blank">