ΗΠΑ-Ουκρανία: Εμπόδιο της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία για τα ορυκτά
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από την Ουκρανία να υπογράψει δύο επιπλέονέγγραφα μαζί με τη συμφωνία τους για τα ορυκτά. Ωστόσο, το Κίεβο πιστεύει ότι τα δύο πρόσθετα έγγραφα χρειάζονται περισσότερηεπεξεργασία.
Ειδικότερα, η συμφωνία που επρόκειτο να υπογράψουν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, μέσω της ανάπτυξης των φυσικών πόρων του Κιέβου και της δημιουργίας ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, θα «επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για… την αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τη σχετική τεχνολογία στην Ουκρανία».
Αν και η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιρύντενκο, πέταξε στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ, όπως δήλωσαν τρεις Ουκρανοί αξιωματούχοι, προέκυψαν προβλήματα.
Οι Αμερικανοί θέλουν οι Ουκρανοί να υπογράψουν σήμερα τόσο τη συμφωνία – πλαίσιο όσο και μια λεπτομερή συμφωνία για το ταμείο που θα ολοκληρώσει την πλήρη συμφωνία για τα ορυκτά, δήλωσαν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί επειδή η Ουκρανία επεδίωξε να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει το αμερικανικό σκεπτικό.
Το εν λόγω πρόσωπο είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανησυχούν ότι αυτό θα μειώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, αλλά η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ήδη από την Τετάρτη, αν η Ουκρανία επέστρεφε στους αρχικούς όρους.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει πει ότι ο χρόνος για να γίνει αυτό είναι τώρα και κινούμαστε με ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για τη γρήγορη ολοκλήρωση αυτής της ζωτικής σημασίας συμφωνίας και για τη διασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι ο λεγόμενα των ΗΠΑ ήταν ανακριβή και ότι δεν θα μπορούσαν να υπογράψουν και τα δύο έγγραφα σήμερα, επειδή η συμφωνία για το ταμείο πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας τους πριν υπογραφεί.
Μάλιστα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν θα είναι ευχαριστημένοι με τίποτα».
Content Original Link:
" target="_blank">