Πάπας Λέων ΙΔ': Το προφίλ του πρώτου ποντίφικα από τις ΗΠΑ
Ο νέος πάπας Λέων ΙΔ΄, ο πρώτος Αμερικανός που εκλέγεται προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, είναι 69 ετών και κατάγεται από το Σικάγο. Υπηρέτησε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ως ιεραπόστολος στο Περού και ορίστηκε καρδινάλιος μόλις το 2023. Έχει παραχωρήσει ελάχιστες συνεντεύξεις και σπανίως μιλά δημοσίως.
«Ειρήνη μαζί σας» ήταν το πρώτο μήνυμα που απηύθυνε στο συγκεντρωμένο πλήθος ο κατά κόσμον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μιλώντας σε άπταιστα ιταλικά – αν και με ελαφρώς αμερικάνικη προφορά. Μίλησε επίσης στα ισπανικά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτα στα αγγλικά.
Ο 267ος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ευχαρίστησε στο μήνυμά του τον πάπα Φραγκίσκο και επανέλαβε την έκκληση του προκατόχου του για μια Εκκλησία που «θα αναζητά πάντα την ειρήνη, τη φιλανθρωπία και θα είναι κοντά στους ανθρώπους, ιδίως σε εκείνους που υποφέρουν».
Πριν από το κονκλάβιο, ορισμένοι καρδινάλιοι ζητούσαν να υπάρξει συνέχεια του οράματος του Φραγκίσκου και έκαναν έκκληση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο άλλοι ήθελαν να επιστρέψουν στις παλιές παραδόσεις. Σε αντίθεση με τον Φραγκίσκο, που αγνοούσε πολλές από τις παραδόσεις του αξιώματός του, ο Πρέβοστ φόρεσε τον παραδοσιακό, κόκκινο παπικό χιτώνα πάνω από τα λευκά άμφιά του.
Ο τελευταίος πάπας που επέλεξε το όνομα «Λέων», ο Λέων ΙΓ΄ (1878-1903) ήταν γνωστός γιατί αφιέρωσε το έργο του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συχνά του αποδίδεται ότι έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία.
Ο Πρέβοστ, που θεωρείται μετριοπαθής και συμφιλιωτικός, ήταν επίσκοπος στο Τσικλάγιο, στο βορειοδυτικό Περού, από το 2015 μέχρι το 2023. Εκείνη τη χρονιά ο Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη και τον έκανε επικεφαλής του γραφείου του Βατικανού που επιλέγει ποιοι ιερείς θα υπηρετήσουν ως επίσκοποι σε όλον τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι είχε λόγο στην επιλογή πολλών σημερινών επισκόπων.
Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το 2023 στο Βατικανό, ο Πρέβοστ είπε: «Το έργο μας είναι να διευρύνουμε τη σκηνή μας και να γνωστοποιήσουμε σε όλους ότι είναι καλοδεχούμενοι στην Εκκλησία».
Αναλυτικά η πορεία του:
Γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 στο Σικάγο και εισήλθε στο δόκιμο στάδιο του Τάγματος του Αγίου Αυγουστίνου (OSA) το 1977 ενώ έδωσε τις τελικές μοναχικές του υποσχέσεις το 1981.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα, θεολογία στο Catholic Theological Union του Σικάγο, και Κανονικό Δίκαιο στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Θωμά του Ακινάτη στη Ρώμη, όπου κατέθεσε διδακτορική διατριβή είχε θέμα: «Ο ρόλος του τοπικού ηγουμένου στο Τάγμα του Αγίου Αυγουστίνου».
Μετά τη χειροτονία του το 1982, πήγε ως ιεραπόστολος στο Περού το 1985, υπηρετώντας ως καγκελάριος της Εδαφικής Προλατείας του Τσουλουκανάς (1985–1986). Το 1987-1988 επέστρεψε στις ΗΠΑ ως υπεύθυνος κλήσεων και διευθυντής ιεραποστολών για την Αυγουστινιανή Επαρχία του Σικάγο.
Επέστρεψε στο Περού και υπηρέτησε για δέκα χρόνια ως διευθυντής του Αυγουστινιανού σεμιναρίου στο Τρουχίγιο, διδάσκοντας κανονικό δίκαιο και υπηρετώντας ως εφημέριος, διευθυντής διαμόρφωσης, και εκκλησιαστικός δικαστής.
Το 1999 εξελέγη επαρχιακός ηγούμενος της επαρχίας «Μητέρα της Καλής Συμβουλής» στο Σικάγο και δύο χρόνια μετά γενικός ηγούμενος των Αυγουστινιανών (έως το 2013).
Το 2014, ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε αποστολικό διαχειριστή της Επισκοπής του Τσικλάγιο, και το 2015 επίσκοπό της. Υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος και μέλος του μόνιμου συμβουλίου της Συνόδου Επισκόπων του Περού (2018–2023), ιδιαίτερα σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές για τη χώρα. Το 2020-2021, υπηρέτησε ως αποστολικός διαχειριστής της Καλλάο.
Ο Πρέβοστ εξελέγη δύο φορές ανώτατος ηγέτης του θρησκευτικού τάγματος των Αυγουστινιανών, του τάγματος του 13ου αιώνα που ιδρύθηκε από τον Άγιο Αυγουστίνο. Ο Πάπας Φραγκίσκος τον μετακίνησε από την ηγεσία του τάγματος στο Περού το 2014 για να υπηρετήσει ως διαχειριστής και αργότερα αρχιεπίσκοπος του Τσικλάγιο.
Παρέμεινε σε αυτή τη θέση, αποκτώντας την περουβιανή υπηκοότητα το 2015, μέχρι που ο Φραγκίσκος τον έφερε στη Ρώμη το 2023 σε θέση που του έδινε τακτική επαφή με την καθολική ιεραρχία στη Λατινική Αμερική, το τμήμα του κόσμου με τους περισσότερους καθολικούς.
Στις αρχές του 2025 ο Πάπας Φραγκίσκος τον διόρισε επικεφαλής του πανίσχυρου γραφείου που ελέγχει τις υποψηφιότητες επισκόπων από όλο τον κόσμο για να γίνουν καρδινάλιοι, μια από τις σημαντικότερες θέσεις στην Καθολική Εκκλησία. Αυτό έδωσε στον Πρέβοστ μια σημαντική θέση στο κονκλάβιο που λίγοι άλλοι καρδινάλιοι είχαν.
Όσον αφορά τις θέσεις του, είναι κοντά στο όραμα του Φραγκίσκου για το περιβάλλον, τους φτωχούς, τους μετανάστες και την ποιμαντική εγγύτητα. Υποστήριξε την ποιμαντική αλλαγή που επέτρεψε στους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους να κοινωνούν. Εμφανίζεται, πάντως, πιο επιφυλακτικός ως προς τη στήριξη των ΛΟΑΤΚΙ.
Ενεπλάκη, πάντως, σε δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς. Η πρώτη αφορά περίοδο που ήταν επαρχιακός στο Σικάγο (1999–2001), και περιλάμβανε ιερέα μη Αυγουστινιανό, ο οποίος έμεινε κοντά σε σχολείο. Οι υποστηρικτές του τονίζουν πως δεν είχε εγκρίνει την παραμονή του και πως το περιστατικό προηγήθηκε της Χάρτας του Ντάλας.
Η δεύτερη αφορά την Επισκοπή Τσικλάγιο το 2022, όταν δύο ιερείς κατηγορήθηκαν για κακοποίηση τριών κοριτσιών. Ο Πρεβόστ φέρεται να ακολούθησε τις κανονικές διαδικασίες, προέτρεψε τις καταγγέλλουσες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και έστειλε την υπόθεση στη Δικαστική Σύνοδο του Βατικανού. Ωστόσο, τον Μάιο του 2025 προέκυψαν κατηγορίες ότι η επισκοπή κατέβαλε 150.000 δολάρια στα κορίτσια για να τα φιμώσει. Οι ίδιες περιγράφονται ως «δημόσιες επικρίτριες του Πρεβόστ» και τον κατηγορούν για συγκάλυψη.
Content Original Link:
" target="_blank">