Σπάνια μετάλλαξη επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να είναι ξεκούραστοι με μόλις 4 ώρες ύπνου
Μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που επιτρέπει σε ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρως ξεκούραστοι με μόλις τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα ανακάλυψαν επιστήμονες, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τη βελτίωση του ύπνου.
Οι γιατροί συνιστούν τουλάχιστον 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, καθώς η χρόνια έλλειψη ύπνου σχετίζεται με προβλήματα όπως Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως άτομα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη φαίνεται να κοιμούνται μόλις 4 με 6 ώρες και να ξυπνούν ξεκούραστα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Λιγότερη ανάγκη για ύπνο άλλα περισσότερος βαθύς ύπνος
Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας, τα άτομα αυτά εμφανίζουν χαμηλότερη δραστηριότητα στις δέλτα συχνότητες του εγκεφάλου, ένδειξη ότι χρειάζονται λιγότερο ύπνο τη νύχτα σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Μάλιστα, δηλώνουν πως αισθάνονται χειρότερα όταν κοιμούνται περισσότερο από το φυσικό τους όριο ύπνου.
Μέχρι σήμερα, είχαν εντοπιστεί τέσσερα γονίδια που σχετίζονται με το φαινόμενο του «φυσικού σύντομου ύπνου» (Natural Short Sleep – NSS).
Το γονίδιο SIK3 και η κρίσιμη μετάλλαξη
Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στο γονίδιο SIK3 (salt-induced kinase 3). Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μετάλλαξη, τη N783Y, η οποία αλλάζει τη δομή της πρωτεΐνης που κωδικοποιεί το SIK3 και παρεμβαίνει στην ανταλλαγή φωσφορικών μορίων σε νευρικά κύτταρα, έναν κρίσιμο μηχανισμό για τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.
Συγκεκριμένα, στη θέση 783 της πρωτεΐνης, το αμινοξύ ασπαραγίνη (N) αντικαθίσταται από τυροσίνη (Y).
Τα πειράματα σε ποντίκια
Όταν οι ερευνητές παρατήρησαν ποντίκια με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, συμπέραναν πως τα ζώα κοιμούνταν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο από το φυσιολογικό τους.
Η ανάλυση έδειξε πως η μετάλλαξη δεν άλλαξε την ποσότητα της πρωτεΐνης, αλλά τη λειτουργία της , δηλαδή τη δυνατότητά της να μεταφέρει φωσφορικά μόρια, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τη μείωση της διάρκειας ύπνου.
Επιπλέον, καταγράφηκε αύξηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα δέλτα, υποδεικνύοντας περισσότερο βαθύ ύπνο, που είναι το πιο αναζωογονητικό στάδιο του ύπνου.
Ελπίδες για νέες θεραπείες ύπνου
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη σημασία του SIK3 στη ρύθμιση της διάρκειας ύπνου και ότι ενδέχεται να αποτελέσει στόχο για νέα φάρμακα που θα βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.
«Τα ευρήματα αυτά προάγουν την κατανόηση των γενετικών βάσεων του ύπνου και υποστηρίζουν πιθανές θεραπευτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ύπνου», έγραψαν οι ερευνητές.
Content Original Link:
" target="_blank">