Ε.Ε.: Η ρωσική οικονομία είναι πιο αδύναμη απ’ όσο παραδέχεται το Κρεμλίνο
Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση λόγω της στροφής σε πολεμική οικονομία και των κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Μετάβασης της Στοκχόλμης (SITE) που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.
Η έκθεση κάνει λόγο για μόνο επιφανειακή σταθερότητα της ρωσικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες και οι ανισορροπίες αυξάνονται.
Οπως αναφέρεται, «το δημοσιονομικό κίνητρο της πολεμικής οικονομίας διατηρεί την οικονομία όρθια βραχυπρόθεσμα, αλλά η εξάρτηση από αδιαφανείς μηχανισμούς χρηματοδότησης, στρεβλή κατανομή πόρων και η συρρίκνωση των δημοσιονομικών αποθεμάτων την καθιστούν μακροπρόθεσμα μη βιώσιμη. Σε αντίθεση με τη ρητορική του Κρεμλίνου, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας».
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 4,3% το 2024, μετά από 3,6% το 2023, παρά τις 16 δέσμες κυρώσεων της Ε.Ε. από το 2022.
Ωστόσο, ο Τόρμπγιορν Μπέκερ, που παρουσίασε την έκθεση SITE στους Ευρωπαίους υπουργούς, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων του ρωσικού ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
«Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει πληθωρισμό 9-10%. Τότε γιατί η κεντρική της τράπεζα έχει επιτόκιο 21%; Καμία κανονική κεντρική τράπεζα δεν θα είχε επιτόκιο 11,5 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό. Αν γινόταν κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε δική μας κεντρική τράπεζα, ο επικεφαλής της θα είχε απολυθεί την επόμενη μέρα», είπε ο Μπέκερ.
«Αν υποτιμάς τον πληθωρισμό, υπερτιμάς το πραγματικό ΑΕΠ», πρόσθεσε.
Κρυφά ελλείμματα
Ο αναλυτής τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία για το ρωσικό έλλειμμα (2% του ΑΕΠ ετησίως) δεν ανταποκρίνονται στη στρατιωτική δαπάνη και στο πραγματικό κόστος του πολέμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα, διογκώνοντας τον κίνδυνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
«Αν προστεθούν αυτά τα ποσά, το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να είναι σχεδόν διπλάσιο από το επίσημο», ανέφερε.
Η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης από τις ρωσικές τράπεζες αποτελεί ακόμη έναν προειδοποιητικό δείκτη: «Αυτά είναι σημάδια που εξετάζουμε συνήθως όταν θέλουμε να προβλέψουμε μια τραπεζική κρίση», προειδοποίησε.
Ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με την ανάλυση της έκθεσης: «Υπογραμμίζεται η αναξιοπιστία των ρωσικών στατιστικών στοιχείων και το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία δεν αποδίδει όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία».
«Η Κομισιόν συμφωνεί συνολικά με τη διαπίστωση για αυξανόμενη ευθραυστότητα της ρωσικής οικονομίας. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της συνέχισης των διεθνών προσπαθειών για περιορισμό της ικανότητας του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε.
Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">