Τραμπ: «Τιμή μου» η άρση των κυρώσεων στη Συρία – Θα φτιάξουμε μία Μέση Ανατολή που θα ευδοκιμεί
«Ηταν τιμή μου η άρση των κυρώσεων στη Συρία», είπε o Ντόναλντ Τραμπ από τη Σαουδική Αραβία, μετά και τη συνάντησή του με τον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ Σάρα, παρουσία του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και με τη συμμετοχή μέσω βιντεοκλήσης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα Τετάρτη.
«Θα είναι μια καλή κατάσταση», πρόσθεσε και είπε ότι είναι ευκαιρία και για τον Λίβανο για «ένα καλύτερο μέλλον, ελεύθερο από τα δεσμά της Χεζμπολάχ».
Αναφερόμενος στις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μετά την επάνοδό του στην εξουσία, σημείωσε πως «όλος ο πλανήτης μιλά για αυτά που γίνονται εδώ», προσθέτοντας πως θα «φτιάξουμε μια Μέση Ανατολή που θα ευδοκιμεί και θα είναι το γεωγραφικό κέντρο του κόσμου».
Κάλεσμα για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη Δαμασκό να υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ -δηλαδή την αμερικανική πρωτοβουλία για την εν λόγω ομαλοποίηση των σχέσεων- και να διαμηνύσει «προς όλους τους ξένους τρομοκράτες να εγκαταλείψουν τη Συρία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη σαουδαραβική πρωτεύουσα τόνισε πως «ήταν τιμή του η άρση των κυρώσεων» σε βάρος της Δαμασκού.
Νωρίτερα στην ομιλία του, είχε υποστηρίξει πως στο τέλος της πρώτης θητείας του, η δυναμική στη Μέση Ανατολή ήταν «προς την ειρήνη», ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να προσθέτει περισσότερες χώρες στις Συμφωνίες του Αβραάμ.
Ευχαρίστησε το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την υπογραφή των συμφωνιών, καθώς επίσης και τους Αραβες ηγέτες στο σύνολό τους για τις προσπάθειες εξασφάλισης της ειρήνης στη Γάζα.
Σχετικά με το Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως θέλει να συνάψει συμφωνία μαζί του, αλλά υπογράμμισε πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Τεχεράνη πρώτον, «να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία» και δεύτερον, «να μην διαθέτει πυρηνικό όπλο».
Content Original Link:
" target="_blank">