Αντι-ισλαμικό έκριναν το σκάκι οι Ταλιμπάν
Μετά τον γυναικείο αθλητισμό, στο στόχαστρο της κυβέρνησης των Ταλιμπάν μπήκε και το σκάκι. Το άθλημα – παιχνίδι θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλές στο Αφγανιστάν αλλά, τώρα, η ηγεσία της χώρας πιστεύει ότι παραβαίνει τη Σαρία (ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης) με αποτέλεσμα να… περάσει στην παρανομία. Οι σκακιέρες μπορεί να μην έχουν ριχτεί ακόμα στην… πυρά καθώς, επισήμως, πρόκειται για κάτι προσωρινό. Παρ’ όλα αυτά έχει απαγορευτεί η διεξαγωγή διοργανώσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που το δημοφιλές παιχνίδι μένει… χωρίς βασιλιά. Και παλαιότερα, κυβέρνηση των Ταλιμπάν το είχε βγάλει από τη ζωή των κατοίκων της χώρας από το 1996 έως και το 2001.
«Το σκάκι στη Σαρία θεωρείται τζόγος. Μέχρι να αποφασιστεί εάν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα δεν θα διεξάγονται διοργανώσεις στη χώρα», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος αθλητισμού Aταλ Μασουάνι. Πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα ακτιβιστών ζήτησε από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη σκακιού στο Αφγανιστάν. Αυτό θύμισε στους Ταλιμπάν την ύπαρξη του αθλήματος με αποτέλεσμα το υπουργείο για τη διάδοση της Αρετής και την πρόληψη της Φαυλότητας (σ.σ. έτσι είναι το όνομα του αφγανικού υπουργείου) να κάνει την… κίνηση ματ απέναντί του.
«Μπορεί να είναι αναστολή και όχι πλήρη απαγόρευση αλλά αυτό θα σημάνει τον θάνατο του σκακιού στο Αφγανιστάν. Oλες οι επίσημες δραστηριότητες έχουν αναβληθεί ενώ υπό περιορισμό έχει μπει ακόμα και το απλό παιχνίδι σε δημόσιους χώρους. Το σκάκι κυλάει στο αίμα της αφγανικής κοινωνίας. Πολλοί πρωταθλητές μας συνεχίζουν να αγωνίζονται στην εξορία και κρατάνε ψηλά τη σκακιστική κληρονομιά μας. Αυτά τα άτομα αποτελούν τους πρεσβευτές της εθνικής μας ταυτότητας και της ανθεκτικότητας του λαού μας», δήλωσε στο Chess.com ο εξόριστος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γκουλάμ Αλί Μαλάκ Ζαντ.
Η απαγόρευση του αθλήματος είναι μόνο ένας από τους πολλούς περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν στην κοινωνία του Αφγανιστάν από τότε που κατέλαβαν την εξουσία. Ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν δεχτεί καίρια χτυπήματα. Οι γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται και πολλές αθλήτριες προτίμησαν να φύγουν από τη χώρα τους προκειμένου να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Μάλιστα, η Ομοσπονδία Κρίκετ, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας, η οποία θα υποστηρίζει τις παίκτριες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν μία άλλη όπου μπορούν να παίζουν ελεύθερα κρίκετ.
Οι σκακιέρες στην… πυρά ανά τους αιώνες
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που οι σκακιέρες ρίχνονται στην… πυρά. Από τις αρχές του Μεσαίωνα μέχρι και τα μέσα του 13ου αιώνα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Καθολική Εκκλησία απαγόρευε τα παιχνίδια που παίζονται με ζάρια, χωρίς να κάνει διαχωρισμό στο σκάκι. Μάλιστα, είναι ευρέως γνωστή μία επιστολή του καρδινάλιου Πέτρου Νταμιανού προς τον Πάπα Αλέξανδρο Β’ (1061). Ο καρδινάλιος ισχυριζόταν ότι ορισμένα μέλη του κλήρου είχαν αμαρτήσει διότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες αναψυχής που περιελάμβαναν και αγώνες σκάκι.
Το σκάκι όμως μπήκε και στο στόχαστρο του Ισλάμ. Ετσι, μετά τον Σαντάμ, ο ιρακινός κλήρος απαγορεύτηκε να παίζει σκάκι και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί το απαγόρευσε στο Ιράν το 1981. Η πρώτη ισλαμική απόφαση, βέβαια, κατά του παιχνιδιού, σύμφωνα με το βιβλίο «The Immortal Game» του Ντέιβιντ Σενκ, ήταν το 655 από τον χαλίφη Αλί Μπεν Αμπού – Ταλίμπ. Ανάλογη απαγόρευση υπήρξε και το 780 από το μέλος της δυναστείας των Αββασιδών χαλίφηδων, Αλ Μανσούρ.
Οι Ταλιμπάν είχαν κηρύξει τον… πόλεμο στις σκακιέρες, τους βασιλιάδες και τους στρατιώτες λίγο μετά την άνοδό τους στην εξουσία, το 1996. Μάλιστα, η εθνική ομάδα της χώρας που είχε πάει εκείνη την εποχή στην Αρμενία για να πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα σκακιού διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.
Το 2001, και μετά την αλλαγή του καθεστώτος, το σκάκι επέστρεψε στην καθημερινότητα των Αφγανών με αυξημένη δημοφιλία. Στην Ολυμπιάδα του Μπατούμι, η αφγανική ομάδα υπερίσχυσε στην κατηγορία της.
Content Original Link:
" target="_blank">