Μπιλ Γκέιτς: Αυτά τα τρία επαγγέλματα είναι ασφαλή από την τεχνητή νοημοσύνη
Τρία καλά αμειβόμενα επαγγέλματα θα είναι ασφαλή από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, όπως προβλέπει ο Μπιλ Γκέιτς.
Ο 69χρονος Γκέιτς, που έφερε την επανάσταση στην τεχνολογία όταν συνίδρυσε την Microsoft το 1975, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις δουλειές. Για αυτό και προειδοποιεί ότι πολλοί εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μέλλον όπου το ΑΙ δεν θα είναι απλά ένα εργαλείο, αλλά ένας ανταγωνιστής για μια θέση εργασίας.
Όμως σύμφωνα με τον Γκέιτς, υπάρχουν τρία επαγγέλματα που θα είναι ασφαλή από την τεχνητή νοημοσύνη. Πρόκειται για τους προγραμματιστές, τους ειδικούς της ενέργειας και τους βιολόγους.
«Θα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα τα κρατήσουμε για εμάς, αλλά η παραγωγή και η μεταφορά πραγμάτων και η καλλιέργεια τροφών θα είναι, με τον καιρό, προβλήματα που θα έχουν λυθεί», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.
Ο Γκέιττς πιστεύει ότι οι προγραμματιστές θα είναι πάντα αναγκαίοι ακόμα και όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει μπει σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εργασίας. Και αυτό, σύμφωνα με την άποψή του, γιατί το ΑΙ δεν διαθέτει την ακρίβεια που χρειάζεται για να γράψει καλό κώδικα. Οι προγραμματιστές θα χρειάζονται για να ελέγξουν, να διορθώσουν και να προχωρήσουν τον κώδικα, λέει.
Από την άλλη, ο ενεργειακός κλάδος είναι υπερβολικά πολύπλοκος για να μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να τον διαχειριστεί μόνη της, σύμφωνα με τον Gates. Ενώ ο επιχειρηματίας πιστεύει ότι το ΑΙ μπορεί να μας δώσει αναλύσεις για την ενέργεια, η ανθρώπινη λήψη αποφάσεων είναι αναντικατάστατη στον κλάδο.
Και τέλος, σύμφωνα με τον Γκέιτς, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζονται για να βοηθήσει τους βιολόγους. Αν και μπορεί να αναλύσει δεδομένα και να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενειών, δεν έχει ακόμα την ικανότητα να κάνει υποθέσεις.
Όπως εκτιμά ο ίδιος, η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης θα λύσει πολλά προβλήματα στον τομέα της εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη γιατρών και υγειονομικών. Ομως, την ίδια στιγμή θα φέρει και πολλές αλλαγές.
«Πώς θα είναι οι δουλειές; Θα δουλεύουμε μόνο δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα; Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο θα πυροδοτήσει την καινοτομία, αλλά είναι κάπως άγνωστο εάν θα μπορέσουμε να της δώσουμε μορφή. Επομένως, ο κόσμος το θεωρεί λίγο τρομακτικό», είπε.
Πηγή: MoneyReview
Content Original Link:
" target="_blank">