Γαλλία και Ινδονησία ζητούν «πρόοδο» για την «αμοιβαία αναγνώριση Ισραήλ – Παλαιστίνης»
Η Γαλλία και η Ινδονησία ζήτησαν σήμερα Τετάρτη από κοινού να σημειωθεί τον Ιούνιο «πρόοδος» για την «αμοιβαία αναγνώριση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Τζακάρτα, στη διάρκεια της οποίας επεδίωξε να εμπλέξει την πιο πολυπληθή μουσουλμανική χώρα του κόσμου στις διπλωματικές του προσπάθειες.
«Η Ινδονησία επεσήμανε ότι μόλις το Ισραήλ αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, τότε θα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις» με αυτό, δήλωσε ο Ινδονήσιος πρόεδρος Πραμπόβο Σουμπιάντο.
«Η λύση των δύο κρατών και η ελευθερία της Παλαιστίνης είναι η μοναδική οδός για πραγματική ειρήνη», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο «πρέπει να αναγνωρίσουμε και να εγγυηθούμε τα δικαιώματα του Ισραήλ ως κυρίαρχης χώρας, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και η ασφάλειά της πρέπει να είναι εγγυημένη», πρόσθεσε ο Πραμπόβο.
Η Ινδονησία στηρίζει εδώ και χρόνια τη λύση των δύο κρατών και ακόμη δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Αν και η δέσμευση της Τζακάρτα παραμένει υποθετική, η ισχυρή δήλωση του Πραμπόβο αποτελεί σπάνια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση σε μία χώρα όπου η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Γαλλία και Ινδονησία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τα ισραηλινά σχέδια για κατάληψη του υπό πολιορκία παλαιστινιακού θυλάκου και κάθε «αναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού πληθυσμού».
Σχετικά με τη διεθνή διάσκεψη για το παλαιστινιακό ζήτημα, της οποίας θα συμπροεδρεύσουν Γαλλία και Σαουδική Αραβία και θα διεξαχθεί τον Ιούνιο σε Νέα Υόρκη, Τζακάρτα και Παρίσι εξέφρασαν την ελπίδα να καταλήξει «σε «αξιόπιστο οδικό χάρτη» και σε «προόδους» προς «την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».
Παράλληλα οι δύο χώρες επεσήμαναν ότι η διάσκεψη αυτή θα ευνοήσει τη δυναμική «προς αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από όλες τις χώρες με εγγυήσεις ασφαλείας για όλους».
Η γαλλική προεδρία εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτό το κοινό μήνυμα, ενώ είχε διαβεβαιώσει πριν τη συνάντηση του Πραμπόβο με τον Μακρόν ότι «όλα τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαίας αναγνώρισης θα είναι γιγάντια με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα».
Ο Μακρόν δήλωσε «αποφασισμένος» να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, πιθανόν ήδη τον Ιούνιο, όμως παράλληλα ελπίζει να λάβει ανταλλάγματα από τις αραβομουσουλμανικές χώρες.
Η Ινδονησία είναι ο δεύτερος σταθμός της εξαήμερης περιοδείας του Γάλλου προέδρου στη νοτιοανατολική Ασία, μετά το Βιετνάμ και πριν τη Σιγκαπούρη.
«Γνωρίζω τα συναισθήματα που δημιουργεί» ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και «τα ερωτήματα (που εγείρονται) καμιά αφορά αναφορικά με τη στάση της Ευρώπης και της Γαλλίας», δήλωσε ο Μακρόν μετά την υποδοχή του από τον Πραμπόβο.
«Η Γαλλία δεν έχει δύο στάνταρτς», διαβεβαίωσε, υπενθυμίζοντας ότι στήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, αλλά και ότι καταδίκασε τη συνέχιση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Πέρα από το μεσανατολικό, ο Μακρόν θέλει να αναγάγει την ενίσχυση της γαλλοϊνδονησιακής συνεργασίας «σε όλους τους τομείς – άμυνα και ασφάλεια, οικονομία, πολιτισμό» σε πρότυπο για τις σχέσεις της Γαλλίας με όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.
Οπως και από το Βιετνάμ, ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το Παρίσι ως «δύναμη ειρήνης και ισορροπίας», που υπερασπίζεται τη διεθνή τάξη που «βασίζεται στο δίκαιο».
Ο Μακρόν ελπίζει η στάση του αυτή να μεταφραστεί σε συμβόλαια για τις γαλλικές επιχειρήσεις, κυρίως στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και των κρίσιμων μετάλλων.
Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Content Original Link:
" target="_blank">