Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα καλωσόριζαν την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την Κυριακή την υποστήριξή τους σε ενδεχόμενη παράταση της μονοήμερης πασχαλινής εκεχειρίας που είχε ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα πως δεν έχει δοθεί εντολή για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός.
Ο Πούτιν είχε εξαγγείλει μονομερώς εκεχειρία στην Ουκρανία έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ώρα Μόσχας), αλλά τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανίακατηγόρησαν η μία την άλλη για παραβιάσεις της συμφωνίας.
Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για πάνω από 1.000 παραβιάσεις, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία προσποιήθηκε τη συμμόρφωση, ενώ στην πραγματικότητα συνέχισε δεκάδες επιθέσεις με πυροβολικό το Σάββατο και την Κυριακή.
ΗΠΑ: Δέσμευση για πλήρη κατάπαυση πυρός
«Είδαμε την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για μια προσωρινή εκεχειρία λόγω του Πάσχα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην επίτευξη μιας πλήρους και συνολικής κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Καθώς αξιολογούμε τη σοβαρότητά τους σε αυτή την περίπτωση, θα καλωσορίζαμε την παράτασή της πέραν της Κυριακής», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, που διανύει ήδη το τρίτο έτος από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας. Εχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επιτύχει τον τερματισμό της σύρραξης.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί από τις προσπάθειες μεσολάβησης, εάν δεν υπάρξουν σύντομα σαφείς ενδείξεις προόδου.
Την Πέμπτη, ΗΠΑ και Ουκρανία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, ενώ ο Τραμπ δήλωσε ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για στρατηγικά ορυκτά με το Κίεβο.
Προηγούμενη προσπάθεια συμφωνίας τον Φεβρουάριο κατέρρευσε, μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.
Αντικρουόμενες θέσεις και όροι συνθηκολόγησης
Η Ρωσία έχει διατυπώσει σειρά αιτημάτων προς το Κίεβο, μεταξύ των οποίων η αποκήρυξη κάθε φιλοδοξίας ένταξης στο ΝΑΤΟ, η μόνιμη παραχώρηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) και ο περιορισμός της δύναμης του ουκρανικού στρατού.
Η Ουκρανία απέρριψε τα αιτήματα ως απαράδεκτα και ισοδύναμα με πλήρη συνθηκολόγηση.
Reuters
Content Original Link:
" target="_blank">