Εκθεση – κόλαφος για την Ε.Ε.: «Αποσυνδεδεμένη» από την πραγματικότητα των μικροτσίπ
Η στρατηγική τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση επαρκούς προμήθειας μικροτσίπ μέσα στην επόμενη πενταετία είναι «βαθιά αποκομμένη από την πραγματικότητα», σύμφωνα με πόρισμα «κόλαφο» που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA).
Το μπλοκ είναι «σχεδόν απίθανο» να πετύχει τον στόχο του για εξασφάλιση μεριδίου 20% των παραγόμενων μικροτσίπ παγκοσμίως έως το 2030, σε μια περίοδο που η ζήτηση για ημιαγωγούς εκτοξεύεται, λόγω της αυξανόμενης χρήσης τους σε εφαρμογές άμυνας, Τεχνητής Νοημοσύνης και «πράσινων» τεχνολογιών.
Με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς στα μικροτσίπ που εισάγονται στις ΗΠΑ, υπάρχει παράλληλα ο κίνδυνος «κατάρρευσης των εφοδιαστικών αλυσίδων», σημειώνει το ECA, γεγονός που καθιστά την Ε.Ε. ακόμα πιο ευάλωτη, παρά την παρουσία πολυεθνικών κολοσσών της τεχνολογίας στην Ευρώπη, όπως η Intel και η Samsung.
«Η Ε.Ε. χρειάζεται επειγόντως να αναθεωρήσει τη στρατηγική για τα μικροτσίπ», δήλωσε η Αννεμί Τούρτελμπομ, που είχε αναλάβει την εκπόνηση της αξιολόγησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Το 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθετε ως στόχο της Ε.Ε. να κατακτήσει μερίδιο 20% της αγοράς μικροτσίπ, δηλαδή ποσοστό αντίστοιχο με αυτό της χρήσης ημιαγωγών στη γηραιά ήπειρο σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή.
Το ECA όμως εκτιμά το εγχείρημα ανεδαφικό, και χαρακτηρίζει το σχέδιο «ευχολόγιο», ενώ οι επενδυτικοί στόχοι παρεμποδίζονται από την «ανεπαρκή χρηματοδοτική ισχύ» της Ε.Ε., η οποία είναι «υπερβολικά κατακερματισμένη» εξαιτίας του διαφορετικού φορολογικού καθεστώτος σε κάθε κράτος-μέλος.
«Δίνουμε υποσχέσεις που είναι βαθιά αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», σχολίασε η Τούρτελμπομ στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Συμμετέχουμε σε μία παγκόσμια κούρσα, αλλά ξεκινάμε από το τέλος, και είναι αβέβαιο αν διαθέτουμε τα μέσα για να κερδίσουμε και αν μπορούμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία».
Η μεγάλη απειλή
Οι ελλείψεις μικροτσίπ μπορούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα στη βιομηχανία: η έκθεση σημειώνει ότι, μετά την πανδημία, η έλλειψη μικροτσίπ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες οδήγησε την παραγωγή τους σε κατάρρευση, στα επίπεδα του 1975.
«Τα μικροτσίπ είναι παντού και η παρουσία τους θα γίνει ακόμη πιο πυκνή σε βάθος χρόνου», δήλωσε η Τούρτελμπομ. «Ενα σύγχρονο αυτοκίνητο διαθέτει 1.500 μικροτσίπ. Μέχρι το 2030, αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 3.000».
Πίσω από από όλους
Το 2022 η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε τον νόμο για τα μικροτσίπ, με στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Ενωσης από τρίτες χώρες για την προμήθεια κρίσιμων εξαρτημάτων. Ο σχετικός κανονισμός τέθηκε σε ισχύ το 2023.
«Είναι ανησυχητικό; Γνωρίζουμε ότι άλλες χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια», πρόσθεσε η Τούρτελμπομ.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει την Ταϊβάν και να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροτσίπ στον κόσμο μέχρι το 2030, καταλαμβάνοντας το 22% της αγοράς. Αντίθετα, η Ε.Ε. προβλέπεται να παράγει μόλις το 8% στο έδαφός της μέχρι τότε, και θα έπρεπε να τετραπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα για να πετύχει τον στόχο του 20%.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει ότι ο Νόμος για τα Μικροτσίπ έδωσε «νέα ώθηση» στη βιομηχανική παραγωγή και ότι η χρηματοδότηση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του μπλοκ. Ωστόσο, επισημαίνει ότι ο νόμος «σχεδιάστηκε βιαστικά» και ότι η Επιτροπή δεν είχε δικαιοδοσία να συντονίσει τις κρατικές επενδύσεις και όλες τις χρηματοδοτικές ροές.
Χαοτικές διαφορές στις επενδύσεις
Η φιλοδοξία της Ε.Ε. όταν τέθηκε σε ισχύ ο Νόμος για τα Μικροτσίπ ήταν να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 86 δισ. ευρώ έως το 2030, όμως αυτό το ποσό ωχριά μπροστά στα ποσά που επενδύουν εταιρείες όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), η Samsung και η Intel.
Αυτοί οι κορυφαίοι παίκτες είχαν αθροιστικά προϋπολογισμό 425 δισ. δολαρίων σε σχετικές επενδύσεις μόνο για την τριετία 2020-2023, και μόνο μία από αυτές, η TSMC, είχε σημαντικά σχέδια επενδύσεων στην Ε.Ε.
Η Intel, η οποία ήδη διαθέτει εργοστάσια στην Ιρλανδία, είχε σχεδιάσει να επενδύσει 30 δισ. ευρώ σε ένα τεράστιο εργοστάσιο στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας, με σχεδόν 10 δισ. ευρώ κρατικής στήριξης από το γερμανικό κράτος. Ωστόσο, ανέβαλε την κατασκευή του εργοστασίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αναβολή αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα για την Ε.Ε., αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις του να είναι ο κλάδος συγκεντρωμένος σε τόσο λίγες εταιρείες.
«Είναι μικρός ο αριθμός των “παικτών” που λαμβάνουν μεγάλη χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι αν ένα έργο ακυρωθεί, έχει τεράστιο αντίκτυπο στους στόχους του 20%», διαπίστωσε η Τούρτελμπομ.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ο Νόμος για τα Μικροτσίπ κινητοποίησε χρηματοδότηση ύψους 80 δισ. ευρώ και «δημιούργησε ένα ισχυρό θεμέλιο για την εδραίωση της θέσης της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών ύστερα από δύο δεκαετίες παρακμής, επαναφέροντας την Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης».
Πηγή: Guardian
Content Original Link:
" target="_blank">