Χάρβαρντ: Δικαστική σύγκρουση με Τραμπ για τις περικοπές ομοσπονδιακής χρηματοδότησης
Στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη στράφηκε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ζητώντας την αποκατάσταση 2,5 δισ. δολαρίων που του περικόπηκαν από τη διοίκηση Τραμπ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας του Λευκού Οίκου για «αντιμετώπιση του αντισημιτισμού» στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες στη Βοστώνη, οι νομικοί εκπρόσωποι του Χάρβαρντ υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος, επιχειρώντας να ελέγξει τα πανεπιστήμια μέσω του ελέγχου της χρηματοδότησης.
«Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις για τους ασθενείς και το κοινό από τη διακοπή κρίσιμων ερευνών», είπε ο δικηγόρος του Χάρβαρντ, Στίβεν Λεχότσκι.
Ο δικαστής Άλισον Μπάροουζ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιχειρηματολογία της διοίκησης, ιδίως για την άποψη ότι το κράτος μπορεί να ανακαλεί χρηματοδοτήσεις για «πολιτικούς λόγους».
Η πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξε ότι το Χάρβαρντ έθεσε προτεραιότητα στους φοιτητές–διαδηλωτές αντί για την έρευνα στον καρκίνο και ότι η ακύρωση των επιχορηγήσεων ήταν σύμφωνη με τους όρους των συμβολαίων. «Το Χάρβαρντ προτίμησε τους διαδηλωτές από την επιστημονική έρευνα», δήλωσε ο Μάικλ Βέλτσικ από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Οι ενέργειες του Λευκού Οίκου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προσπάθειες αποκλεισμού των διεθνών φοιτητών από το πανεπιστήμιο, απειλές για την πιστοποίησή του, και αύξηση του ομοσπονδιακού φόρου επί του ετήσιου εισοδήματος από το ταμείο των 53 δισ. δολαρίων του ιδρύματος – από 1,4% σε 8%.
Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο ενδέχεται να χάσει σχεδόν 1 δισ. δολάρια ετησίως από τις κινήσεις της διοίκησης Τραμπ, κάτι που θα οδηγήσει σε απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων.
Το Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι έχει λάβει μέτρα για την προστασία των Εβραίων και Ισραηλινών φοιτητών, καταδικάζοντας δημοσίως τη «βίαιη και απαράδεκτη» συμπεριφορά που δέχθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον Οκτώβριο του 2023.
Ωστόσο, το πανεπιστήμιο τονίζει ότι οι απαιτήσεις της κυβέρνησης ξεπερνούν κατά πολύ το ζήτημα του αντισημιτισμού, καθώς περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στη διοίκηση, τις προσλήψεις και το πρόγραμμα σπουδών.
REUTERS
Content Original Link:
" target="_blank">