Γιατί οι φροντιστές ζωολογικού κήπου ταΐζουν νεοσσό γύπα με μαριονέτα χεριού
Ολοι οι γονείς σκαρφίζονται τρόπους για να ταΐσουν τα απρόθυμα μικρά τους. Τι γίνεται, όμως, όταν πρόκειται για ένα «ορφανό» μωρό γύπα;
Οι βασιλικοί γύπες μπορούν να παραμελήσουν τα μικρά τους κι έτσι τον ρόλο του «γονιού» την επιβίωση των νεοσσών αναλαμβάνουν οι άνθρωποι.
Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλίσουν πως το μικρό πτηνό δεν θα δημιουργήσει δεσμούς εξάρτησης με τον άνθρωπο, οι φροντιστές του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης ταΐζουν τα μωρά με μια μαριονέτα χεριού – ομοίωμα της μαμάς τους, εκπαιδεύοντας τα ένστικτά τους.

«Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, το προσωπικό ταΐζει τον νεοσσό με την κούκλα που έχει φτιαχτεί από τον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ μία φορά την ημέρα, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουμε πως δεν θα προσκολληθεί στους ανθρώπους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος ορνιθολογίας του ζωολογικού κήπου του Μπρονξ, Τσακ Σερμπίνι.
Η διαδικασία σίτισης περιλαμβάνει έναν άνθρωπο με μαύρο γάντι στο χέρι και μια μαριονέτα με τa ακριβή χαρακτηριστικά ενός ενήλικα γύπα που με ένα τσιμπιδάκι εν είδει ράμφους πιάνει την τροφή και την παραδίδει στο στόμα του νεοσσού.

Επιπλέον, ένας ενήλικος βασιλικός γύπας τοποθετείται σε ένα παρακείμενο κλουβί, «δίνοντας την ευκαιρία στο νεοσσό να εκτεθεί και να εκπαιδευτεί στη συμπεριφορά του είδους του», εξηγεί ο Σερμπίνι.
Το μωρό γυπάκι που δεν έχει ακόμη βαφτιστεί, είναι το πρώτο είδους που εκκολάπτεται στο ζωολογικό κήπο του Μπρονξ σε διάστημα τουλάχιστον 35 χρόνων, σε μία προσπάθεια διαιώνισης των γονιδίων του 55χρονου πατέρα του.

Ο ζωολογικός κήπος ανέπτυξε την τεχνητή αυτή σίτιση πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, για την ανατροφή τριών νεοσσών κόνδορα των Ανδεων – οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι στη φύση του Περού. Με αυτοσχέδια μαριονέτα χεριού κατάφεραν να επαναφέρουν και τον απειλούμενο με εξαφάνιση κόνδορα της Καλιφόρνιας.
Πηγή: Associated Press
Content Original Link:
" target="_blank">