Βρετανία: Καθηγητής πανεπιστημίου προτείνει… ελληνικό γιαούρτι στα παράθυρα κατά του καύσωνα
Μι ανορθόδοξη ιδέα προτείνει καθηγητής σε βρετανικό πανεπιστήμιο για την καλύτερη μόνωση των σπιτιών από τη ζέστη, καθώς τα κτίρια στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι στην πλειονότητά τους προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής Μπεν Ρόμπερτς, του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο, προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ στους συμπατριώτες του να… αλείψουν τα παράθυρα του σπιτιού τους με ελληνικό (στραγγιστό) γιαούρτι ώστε να μειώσουν την εισβολή της ζέστης, λέγοντας ότι αυτό ελαττώνει τη θερμοκρασία του σπιτιού έως 3,5 βαθμούς Κελσίου.
Συνεχίζοντας τη σκέψη που έχουν εκφράσει και άλλοι παλαιότερα περί της μονωτικής ιδιότητας του στραγγιστού γιαουρτιού, ο Δρ. Ρόμπερτς συνιστά στους Βρετανούς, τα περισσότερα σπίτια των οποίων δεν διαθέτουν παντζούρια, να προστατευθούν από… ελληνικού επιπέδου θερμοκρασίες (που εμφανίζονται όλο και συχνότερα στη Γηραιά Αλβιώνα) με ελληνικό γιαούρτι στα παράθυρα.
Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό Fortune και αναδημοσιεύεται από τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, προφανώς λόγω του ρηξικέλευθου χαρακτήρα της πρότασης του Βρετανού καθηγητή, σημειώνεται ότι όπως στις ΗΠΑ έτσι και στη Βρετανία οι καύσωνες είναι ολοένα και συχνότερο φαινόμενο και οι πολίτες πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατευθούν βραχυπρόθεσμα.
Επισημαίνεται ότι η πρόταση του Δρος Ρόμπερτς είναι παράξενη αλλά και πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι θα φανταζόταν κανείς.
Συγκεκριμένα ο Βρετανός καθηγητής λέει ότι σπατουλάροντας γιαούρτι στην εξωτερική πλευρά των παραθύρων μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του σπιτιού έως και 6,3 βαθμούς Φαρενάιτ (3,5 Κελσίου), με βάση πείραμα που διήρκεσε έναν ολόκληρο μήνα.
«Μεμβράνη»
Το πείραμα έγινε με δύο πανομοιότυπα σπίτια, το ένα με γιαούρτι στα παράθυρα, και το άλλο χωρίς. Κατά μέσον όρο στη διάρκεια του 24ώρου το σπίτι με τα… γιαουρτωμένα παράθυρα ήταν σχεδόν έναν βαθμό δροσερότερο, αλλά η διαφορά έφτανε κάποιες στιγμές στους 3,5 Βαθμούς σε ημέρες καύσωνα. Οπως εξηγεί ο Δρ. Ρόμπερτς, το γιαούρτι δημιουργεί μία «μεμβράνη» στους υαλοπίνακες η οποία εμποδίζει τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας που ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας.
Ο ίδιος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο δηλώνει «αρκετά έκπληκτος» από τη διαφορά στις θερμοκρασίες των δύο κατοικιών στο πείραμα, τονίζοντας ότι δεν φανταζόταν πόσο αποτελεσματικό μπορούσε να είναι το ελληνικό γαλακτοκομικό προϊόν στην παρεμπόδιση της ζέστης.
Οσο για τυχόν ανησυχία για τη μυρωδιά του γιαουρτιού, ο Βρετανός επιστήμονας αναφέρει ότι αυτή υποχώρησε μόλις στέγνωσε το γιαούρτι στο τζάμι, πράγμα που απαίτησε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας. Δεν ανέφερε πάντως την περίπτωση να προσελκύει περισσότερα… έντομα στα παράθυρα το γιαούρτι.
Οπως το ίδιο το ρεπορτάζ του περιοδικού Fortune επισημαίνει, ο Δρ Ρόμπερτς διευκρίνισε ότι για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο αυτό απαιτείται ελληνικό γιαούρτι που θα είναι με πλήρη λιπαρά (10%). Ωστόσο, πάντα κατά το Fortune, δεν αναφέρθηκε σχετικά ο καθηγητής, αλλά φαίνεται λογικό να προστεθεί πως καλό θα είναι να αποφύγει κανείς τη χρήση γιαουρτιού με φρούτα ή άλλες πρόσθετες γεύσεις…
Αναμφίβολα, οτιδήποτε μπορεί να ενισχύσει τις πωλήσεις ελληνικού γιαουρτιού στην Ευρώπη, είναι ευπρόσδεκτο σε κάθε περίπτωση.
Πηγή: Fortune
Content Original Link:
" target="_blank">