Γαλλία: Επιστήμονες ζητούν τα παιδιά κάτω των 6 ετών να μην περνούν χρόνο σε οθόνες
Τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες, ακόμη και στην τηλεόρση, σύμφωνα με Γάλλους ιατρικούς εμπειρογνώμονες, διότι η ενασχόληση με οθόνες μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Οι εμπειρογνώμονες από πέντε υγειονομικούς φορείς (οι Εταιρείες Παιδιατρικής, Δημόσιας Υγείας, Οφθαλμολογίας, Παιδοψυχιατρικής και Υγείας και Περιβάλλοντος), σε επιστολή που απέστειλαν στη γαλλική κυβέρνηση, επσημαίνουν ότι η τηλεόραση, τα tablet, οι υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και τα smartphones «έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο σε μια νέα γενιά που θυσιάστηκε στο βωμό της άγνοιας».
Καλούν για επείγουσα επανεξέταση των δημόσιων πολιτικών για την προστασία των μελλοντικών γενεών, τονίζοντας ότι «οι οθόνες σε οποιαδήποτε μορφή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών. Το χειρότερο, εμποδίζουν και αλλοιώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου», προκαλώντας «μια μόνιμη αλλοίωση στην υγεία και τις πνευματικές τους ικανότητες».
Οι τρέχουσες συστάσεις στη Γαλλία είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες πριν από την ηλικία των τριών ετών και να έχουν μόνο «περιστασιακή χρήση» μεταξύ τριών και έξι ετών, παρουσία ενηλίκου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απαγόρευση των οθονών θα πρέπει να ισχύει στο σπίτι και στα σχολεία.
«Ούτε η τεχνολογία των οθονών ούτε το περιεχόμενό της, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου “εκπαιδευτικού” περιεχομένου, είναι προσαρμοσμένα σε έναν μικρό, αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Τα παιδιά δεν είναι μικροσκοπικοί ενήλικες: οι ανάγκες τους είναι διαφορετικές», αναφέρουν.
Και προσθέτουν ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι νηπιαγωγοί «παρατηρούν τη ζημιά που προκαλείται από την τακτική έκθεση σε οθόνες πριν τα παιδιά εισέλθουν στο δημοτικό σχολείο: καθυστέρηση στη γλώσσα, έλλειψη προσοχής, προβλήματα μνήμης και υπερκινητικότητα».
Οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι η τακτική έκθεση σε οθόνες, όσο σύντομη και αν είναι, έχει επίσης αρνητική επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα τα μειονεκτούντα νοικοκυριά, οδηγώντας σε μεγαλύτερες «κοινωνικές ανισότητες».
Προτείνουν επίσης εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως «ανάγνωση δυνατά, ελεύθερο παιχνίδι, επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους, σωματικές, δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες».
«Κανείς δεν θα σκεφτόταν να αφήσει ένα παιδί κάτω των έξι ετών να διασχίσει τον δρόμο μόνο του. Γιατί λοιπόν να το εκθέσει σε μια οθόνη, όταν αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και το πνευματικό του μέλλον;» γράφουν οι ειδικοί.
Το 2024, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με εντολή του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών στη Γαλλία περνούσαν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 47 λεπτά την ημέρα μπροστά σε μια οθόνη το 2014-15. Τότε, μόνο η σύσταση να μην εκτίθενται τα παιδιά κάτων των 3 ετών σε οθόνες είχε εφαρμοστεί.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την απαγόρευση πρόσβασης των παιδιών κάτων των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τον αποκλεισμό πρόσβαση των παιδιών 15-18 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις 10 το βράδυ.
Πηγή: The Guardian
Content Original Link:
" target="_blank">