Μήπως είναι μόνο η αρχή; – Πώς είδε ο αμερικανικός Τύπος την αποπομπή Γουόλτς
Η αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, την 1η Μαΐου, στον απόηχο του Signalgate αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης δυσπιστίας του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στα «νεοσυντηρητικά γεράκια», σύμφωνα με αναφορές στον αμερικανικό Τύπο.
Την Πέμπτη 1η Μαΐου, ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε τον πρώτο «μεγάλο» ανασχηματισμό στον Λευκό Οίκο, αναφέρει η Washington Post. Ο Μάικ Γουόλτς, ο σύμβουλός του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, απομακρύνθηκε από τη θέση του ενάμιση μήνα μετά την υπόθεση «Signalgate», την οποία περιέγραψε το Fox News ως «φιάσκο».
Στις αρχές Μαρτίου, ο Γουόλτς προσκάλεσε κατά λάθος δημοσιογράφο του The Altantic σε συνομιλία μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης που συζητούσαν για επιχείρηση στην Υεμένη. «Μια κρίση έγινε πρωτοσέλιδο και προκάλεσε αμηχανία στο εσωτερικό της κυβέρνησης» τότε, υπενθυμίζει η Wall Street Journal.
«Ο Τραμπ φαίνεται να βρήκε έναν εύσχημο τρόπο για να απαλλαγεί από τον Γουόλτς», σημειώνει από την πλευρά του το Axios. Τον διόρισε πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη. «Ο Μάικ Γουόλτς εργάστηκε σκληρά για τα συμφέροντα της χώρας μας. Ξέρω ότι θα κάνει το ίδιο και από τον νέο του ρόλο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στα κοινωνικά δίκτυα, αποφεύγοντας περαιτέρω σχολιασμό.
Η WSJ σχολιάζει πάντως ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θέση στον ΟΗΕ «επειδή βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και δεν θα χρειάζεται να βλέπει τακτικά τον απεσταλμένο του, αλλά και επειδή απεχθάνεται τον οργανισμό».
Ο διπλός ρόλος του Ρούμπιο
Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, θα είναι ο προσωρινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Πρέπει να πάμε πίσω στον Χένρι Κίσινγκερ το 1973 για να βρούμε υπουργό που να εκπληρώνει αυτόν τον διπλό ρόλο. «Το πείραμα του Κίσινγκερ δεν έχει θεωρηθεί επιτυχημένο από τους περισσότερους ιστορικούς», ανέφεραν οι New York Times.
Η είδηση προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στα μέλη της κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN. Δημοσιογράφος του καναλιού ενημέρωσε ο ίδιος την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου. «Ο πρόεδρος γνωρίζει καλά ποιος είναι σε θέση να εφαρμόσει καλύτερα το πρόγραμμά του», σχολίασε εκείνη από πλευράς της.
Ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάστηκε αρκετές εβδομάδες για να πάρει την απόφασή του παρά τις πολλαπλές πιέσεις, μεταξύ άλλων και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αλλά «ο Τραμπ βλέπει τα μέσα ενημέρωσης ως εχθρό και δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι αντιδρά στην κάλυψη της υπόθεσης», αναφέρει το Politico.
Για τους NYT, δεν ήθελε επίσης να δει πολλαπλασιασμό των πρωτοσέλιδων για το «χάος» στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του ούτε να εξοργίσει ανθρώπους που θα μπορούσαν στη συνέχεια «να γίνουν σφοδροί επικριτές» του.
«Ιδεολογικά» εκτός κλίματος
Ωστόσο, επιμένει το CNN, ο Μάικ Γουόλτς βρισκόταν εδώ και εβδομάδες «σε κινούμενη άμμο» και «είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής του» στον Λευκό Οίκο. Με άλλα λόγια, «βρισκόταν σε κίνδυνο πριν ακόμα και από το Signalgate», επισημαίνει το Politico.
Η Wall Street Journal εξηγεί, για παράδειγμα, ότι κάποιες φορές εμφανιζόταν «ιδεολογικά» εκτός κλίματος σε σχέση με την κυβέρνηση, υπερασπιζόμενος «το γερακίσιο όραμά» του για την Ουκρανία και το Ιράν.
Πολλοί από τους συμβούλους του Τραμπ, που τον θεωρούσαν «γεράκι», εκτιμούσαν ότι θα ήταν αδύνατον να συνεργαστεί με έναν πρόεδρο που έκανε προεκλογική εκστρατεία εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του για στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό ή που ήταν έτοιμος να συνάψει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Ρωσία», επιβεβαιώνουν οι New York Times.
Ερχεται κύμα αποχωρήσεων;
Η Washington Post αναρωτιέται αν η απομάκρυνση του Γουόλτς αντιπροσωπεύει την «αυξανόμενη δυσπιστία» των νεοσυντηρητικών Ρεπουμπλικάνων στην κυβέρνηση. «Επειτα από τρεις μήνες σχετικής ηρεμίας, ο Τραμπ μπορεί να είναι έτοιμος να απομακρύνει περισσότερους από αυτούς», αναφέρει το Politico, κάνοντας λόγο για πιθανό κύμα αποχωρήσεων ήδη από την επόμενη εβδομάδα.
Ο επίσης εμπλεκόμενος στο Signalgate, υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ δεν βλέπει τη θέση του να απειλείται πάντως, σύμφωνα με το CNN.
Ο πρώην στρατιωτικός και παρουσιαστής του Fox News απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των μελών του κινήματος MAGA, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο. Επιπλέον, η αντικατάστασή του θα απαιτούσε επιβεβαίωση από τη Γερουσία, γεγονός που καθιστά την αποχώρησή του πιο δύσκολα διαχειρίσιμη.
Αντίθετα, απομακρύνεται επίσης ο αναπληρωτής του Γουόλτς, Αλεξ Γουόνγκ, σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται η WSJ. Ο πρώην βοηθός του γερουσιαστή Τομ Κότον και ανώτερος διαπραγματευτής κατά τη διάρκεια της πυρηνικής διπλωματίας του Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα, κατά την πρώτη θητεία του, θεωρούνταν από τους συμμάχους του προέδρου ως πιστός του Γουόλτς.
Ο Γουόνγκ είχε δεχθεί επίθεση από εξωτερικούς συμμάχους του Τραμπ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ήταν υπέρ της Κίνας. Αλλα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που προσέλαβε ο Γουόλτς είναι επίσης πιθανό να χάσουν τις δουλειές τους, σύμφωνα πηγές που επικαλείται η WSJ.
Content Original Link:
" target="_blank">