Από τον Μέγα έως τον 13ο: Οι Λέοντες και η κληρονομιά τους
Ελάχιστα στην τελετουργία της εκλογής νέου Πάπα δεν είναι δίχως συμβολισμό. Πόσω μάλλον το νέο όνομα του επικεφαλής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Οπως είχε προβλέψει προ ημερών, μιλώντας στο CNN, ο Λίαμ Τεμπλ, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Καθολικισμού στο Κέντρο Καθολικών Σπουδών του πανεπιστημίου Durham, αν ο νέος Πάπας προτίθετο να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο του προκατόχου του, Φραγκίσκου, το όνομα Λέων προέβαλλε μεταξύ των επικρατέστερων.
Και πράγματι, ο Ρόμπερτ Πρέβοστ επέλεξε το «Λέων» (Leo, που στα λατινικά σημαίνει «λιοντάρι», υποδηλώνοντας δύναμη και θάρρος)για την παπική θητεία του, καθώς ο Λέων παραπέμπει στον Λέοντα ΙΓ΄, γνωστό για την αφοσίωσή του στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη μισθολογική ισότητα και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος σηματοδοτεί μια δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη που εν πολλοίς θα συμπίπτει με την οικουμενική διακονία του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου.
Η μερίδα των Λεόντων
Ο τελευταίος πάπας που επέλεξε το όνομα «Λέων», ο Λέων ΙΓ΄ (1878-1903) έμεινε στην ιστορία ως ο ποντίφικας που αφιέρωσε το έργο του σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και συχνά του αποδίδεται ότι έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη Καθολική Εκκλησία.

«Νομίζω ότι σε πολλούς από εμάς δημιουργήθηκε ένα ερωτηματικό όταν εξελέγη ένας Αμερικανός που στη συνέχεια επέλεξε το όνομα Πάπας Λέων XIV», δήλωσε η Νατάλια Ιμπερατόρι-Λι, καθηγήτρια θεολογικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μανχάταν. «Αυτό σημαίνει πραγματικά για μένα ότι θα συνεχίσει το έργο του Λέοντα ΙΓ’».
Ο Πάπας Λέων ΙΓ’, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας από το 1878 έως το 1903, έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης καθολικής κοινωνικής σκέψης, με πιο γνωστή την παπική εγκύκλιό του Rerum Novarum του 1891, η οποία αφορούσε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον καπιταλισμό στην αυγή της βιομηχανικής εποχής. Σε αυτήν, επέκρινε τόσο την ελεύθερη οικονομία, εκπεφρασμένη από το δόγμα του laissez-faire καπιταλισμού, όσο και τον κρατικοκεντρικό σοσιαλισμό, προωθώντας την ιδέα μιας καθαρά καθολικής οικονομικής διδασκαλίας.
Το όνομα «είναι μια βαθιά ένδειξη δέσμευσης σε κοινωνικά θέματα», εκτιμά η Ιμπερατόρι-Λι. «Νομίζω ότι ο (νέος) Πάπας λέει κάτι για την κοινωνική δικαιοσύνη, επιλέγοντας αυτό το όνομα, ότι πρόκειται να αποτελέσει προτεραιότητα. Συνεχίζει μεγάλο μέρος της διακονίας του Φραγκίσκου».

Ο πρώτος Πάπας Λέων, ο οποίος υπηρέτησε τον πέμπτο αιώνα, είναι γνωστός ως «Μέγας Λέων» και μνημονεύεται επειδή έπεισε τον Αττίλα τον Ούννο να σταματήσει την εισβολή του, γλιτώνοντας τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από την καταστροφή.
Η συνάντησή τους αποδόθηκε σε έναν πίνακα του 1514 από τον Ραφαήλ. Το αναγεννησιακό έργο εκτίθεται τώρα στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού, από το οποίο πέρασαν οι 133 καρδινάλιοι που ψήφισαν -μεταξύ των οποίων και ο καρδινάλιος Ρομπέρ Πρέβοστ- ενώ κατευθύνονταν προς την Καπέλα Σιξτίνα για το κονκλάβιο.

Στον πίνακα, ένας άοπλος Πάπας Λέων – υπό την επίβλεψη του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου – αντιμετωπίζει ήρεμα τον Αττίλα και τον στρατό του.
Η συνάντησή τους γιορτάζεται από τους Καθολικούς επειδή δείχνει ότι μπορούν να επιτευχθούν ειρηνικές συμφωνίες χωρίς βία.
O Λέων Δ’ (847 – 855) μνημονεύεται για την αποκατάσταση των ρωμαϊκών εκκλησιών που είχαν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της αραβικής επιδρομής κατά της Ρώμης και για την κατασκευή του τείχους Leonine γύρω από τον λόφο του Βατικανού για την προστασία της πόλης.
O Πάπας Λέων Ι΄ ή Τζιοβάννι ντι Λορέντζο ντι Μέντιτσι (1475 – 1521) ανέδειξε τη Ρώμη ως πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο, αν και εξάντλησε το παπικό θησαυροφυλάκιο.

Ο Πάπας Λέων ΙΑ΄ είχε μία από τις πιο σύντομες θητείες στην ιστορία, καθώς η παποσύνη του διήρκεσε λιγότερο από ένα μήνα – από την 1η Απριλίου 1605 έως το θάνατό του στις 27 Απριλίου 1605.
To όνομα Λέων θα μπορούσε επίσης να αναφέρεται στον Αδελφό Λέοντα, τον μοναχό του 13ου αιώνα που ήταν πιστός σύντροφος του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Μια αναφορά που ίσως υπαινίσσεται την πρόθεση συνέχειας του παπικού δόγματος του Φραγκίσκου.
Πηγή: Associated Press, CNN, Independent
Content Original Link:
" target="_blank">