Ε.Ε: Νέο «πακέτο» ύψους 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
Στην παροχή επιπλέον 3 δισ. ευρώ για να στηριχθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς τη διαχείριση του Μεταναστευτικού προχωρά σήμερα η Κομισιόν. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών της με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, μετά τη συνάντησή τους, σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών αποτέλεσε, μάλιστα, ένα από τα κεντρικά θέματα, που συζήτησαν η πρόεδρος της Κομισιόν με τον Γερμανό καγκελάριο.
Αν και ο Φρίντριχ Μερτς διέψευσε πληροφορίες, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, περί κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη Γερμανία για το μεταναστευτικό, ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυστηροποίησης του ελέγχου των συνόρων θα συνεχίσουν να ισχύουν στη βάση των ευρωπαϊκών νόμων και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη.
Από την πλευρά της, πάντως, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι τέτοια μέτρα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένα και σε πλήρη συντονισμό με το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., ενώ δεσμεύτηκε παράλληλα γι΄ αυτή τη νέα παροχή προς τους «27» επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και κυρίως ως προς την πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναμένεται το καλοκαίρι του 2026.
Η νέα οικονομική βοήθεια αφορά και τα κράτη μέλη, που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η πρόσθετη αυτή χρηματοδότηση προέρχεται από την αναθεώρηση του τρέχοντος πολυετούς προϋπολογισμού (1,8 δισ. ευρώ) και από την προσθήκη στο Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης και στο μέσο διαχείρισης συνόρων και θεωρήσεων (1,2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με τη σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Το ποσό συμπληρώνει σχεδόν 11 δις ευρώ, που έχουν ήδη διατεθεί για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου για την περίοδο 2025-2027 και 450 εκ. ευρώ, που διατέθηκαν σε κράτη μέλη που φιλοξενούν δικαιούχους προσωρινής προστασίας από την Ουκρανία από το 2022.
Τα κράτη μέλη θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την πρόσθετη οικονομική στήριξη έως τα τέλη του 2027 για την εφαρμογή του Συμφώνου, καθώς και για τη φιλοξενία ατόμων που διαφεύγουν από την Ουκρανία, λόγω του πολέμου της Ρωσίας.
Κάθε κράτος μέλος θα λάβει ένα συγκεκριμένο ποσό σύμφωνα με ένα σύνολο κριτηρίων «επιλεξιμότητας» επισημαίνει η Κομισιόν. Εξάλλου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να τροποποιήσουν τα υφιστάμενα εθνικά προγράμματά τους έως το τέλος του 2025 για να προσαρμόσουν αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση.
Η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη για την παροχή αυτής της απαραίτητης στήριξης, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Content Original Link:
" target="_blank">