Ακριβό χόμπι η Eurovision στη Βασιλεία – Το κόστος για έναν μέσο Eurofan
Αντιμέτωποι με εξαιρετικά υψηλές τιμές πρόκειται να βρεθούν οι περίπου 500.000 fans της Eurovision που θα ταξιδέψουν τις επόμενες μέρες στη Βασιλεία για τον διαγωνισμό, καθώς η ακρίβεια στην Ελβετία επιτείνεται από την άνοδο του φράγκου.
Με το νόμισμα να έχει φθάσει σε υψηλό δεκαετίας έναντι του δολαρίου τον Απρίλιο, όταν έφθασε επίσης κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της ίδιας περιόδου έναντι του ευρώ, οι οπαδοί του μουσικού διαγωνισμού θα διαπιστώσουν σύντομα ότι το πάθος τους για την ποπ έχει κόστος. Για όσους προέρχονται από γειτονικές χώρες, μια νύχτα σε ξενοδοχείο αξίας 200 φράγκων (242,28 δολάρια) θα ήταν τουλάχιστον 12 ευρώ (13,56 δολάρια) φθηνότερη αν η εκδήλωση γινόταν την ίδια ημερομηνία το 2024.
«Για να είμαι ειλικρινής, αναρωτιέμαι κάθε χρόνο αν πρέπει να ξαναπάω», δήλωσε ο Andreas Tuerk, ο οποίος έχει παρακολουθήσει 14 διαδοχικούς τελικούς της Eurovision και θα αψηφήσει το κόστος προκειμένου να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο «τάμα» του. «Στο τέλος, επικρατεί πάντα το γονίδιο του θαυμαστή».
Η εκρηκτική άνοδος των τιμών
Η Ελβετία φιλοξένησε τον πρώτο τελικό το 1956 στα νότια της χώρας, στο Λουγκάνο, και στη συνέχεια στη Λωζάνη μετά τη νίκη της εκπροσώπου της χώρας, Celine Dion, το 1988. Ομως, δεδομένης της ανόδου του φράγκου όλα αυτά τα χρόνια, οι τιμές στη Βασιλεία, στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελβετίας, ενδεχομένως να την καταστήσουν έναν από τους πιο ακριβούς προορισμούς στην ιστορία της Eurovision.
Το νόμισμα σημείωσε άνοδο εν μέσω της αναταραχής στις αγορές που προκάλεσαν οι εμπορικοί δασμοί του Αμερικανού προέδρου, καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν σε ασφαλή καταφύγια. Η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να περιορίσει το φαινόμενο, μειώνοντας το επιτόκιό της τον Μάρτιο, δεν αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τους πιο φτωχούς σχετικά τουρίστες που θα συρρεύσουν για τον μουσικό διαγωνισμό.
Η Βασιλεία συνήθως φιλοξενεί μικρότερες ομάδες επισκεπτών, όπως κεντρικούς τραπεζίτες στις συγκεντρώσεις της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, εκθέτες γκαλερί και γνώστες της ετήσιας έκθεσης Art Basel, αλλά και στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών που πετούν για συναντήσεις σε έναν από τους δύο γίγαντες φαρμάκων της, τη Novartis AG και τη Roche Holding AG.
Ωστόσο, η Eurovision ανήκει σε διαφορετική κατηγορία. Ο αριθμός των αναμενόμενων fans ξεπερνά κατά πολύ τον πληθυσμό της πόλης των περίπου 178.000 κατοίκων. Πολλοί εξ αυτών θα επιλέξουν να μείνουν στα σύνορα με τη γειτονική Γαλλία και τη Γερμανία, όπου το κόστος διαμονής υπολογίζεται μόλις στα 500 ευρώ για δύο άτομα με έγκαιρη προκράτηση για περίπου μια εβδομάδα.
Αντιθέτως, ο Jan Peter Kern δεν θα επιλέξει τη φθηνότερη επιλογή. Η παρέα των φίλων του θα δαπανήσει 2.500 ευρώ για ένα διαμέρισμα Airbnb για μια εβδομάδα στην παλιά πόλη της Βασιλείας, με κόστος περίπου 800 ευρώ ανά άτομο. «Η διαμονή εκτός της διοργανώτριας πόλης αποκλείεται», δήλωσε ο 37χρονος οπαδός από τη γερμανική πόλη Μανχάιμ, περίπου δύο ώρες οδήγησης από τη Βασιλεία. «Θέλω να πω, τα πάρτι συνεχίζονται μέχρι τις 4 το πρωί».
Ο Tuerk έχει ξοδέψει περίπου 1.000 ευρώ για εισιτήρια για αρκετές από τις εννέα συναυλίες της Eurovision κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς και για κάποια πάρτι οπαδών, και έχει υπολογίσει άλλα 1.000 ευρώ για φαγητό, ποτά και ψώνια.
Το φαγητό εκεί, όμως, είναι πολύ πιο ακριβό από ό,τι τα τελευταία χρόνια. Ένα χάμπουργκερ και μια Coca Cola που παραγγέλθηκε από ένα τοπικό κατάστημα Burger King κοστίζουν 17,30 φράγκα, σημαντικά περισσότερα από το λογαριασμό για το ίδιο γεύμα στο Μάλμε, τη σουηδική πόλη που φιλοξένησε τη διοργάνωση το 2024, και στο Λίβερπουλ, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο διοργάνωσε τον διαγωνισμό το 2023 για λογαριασμό της Ουκρανίας.
Τοπικές δαπάνες για την εκδήλωση
Το ενδεχόμενο οι επισκέπτες να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη Βασιλεία – ξοδεύοντας μετρητά στη Γαλλία και τη Γερμανία – προκάλεσε πολιτική διαμάχη στην πόλη, οδηγώντας σε δημοψήφισμα για τη χρηματοδότηση δαπανών ύψους 37,4 εκατομμυρίων φράγκων για την εκδήλωση, πρόταση που υποστήριξαν οι ντόπιοι.
Η Jessie Smith, ανώτερη οικονομολόγος στην εταιρεία ερευνών Tourism Economics, εκτιμά ότι κάθε ένας από τους αναμενόμενους επισκέπτες θα πρέπει να δαπανήσει 90 δολάρια για να διασφαλίσει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις θα κερδίσουν αρκετά ώστε να δικαιολογήσουν τη δημόσια δαπάνη. Είναι αρκετά λιγότερο ποσό από τα 300 δολάρια που απαιτούνταν στο Μάλμε.
Η ίδια η Βασιλεία υπολογίζει σε έσοδα 62 εκατομμυρίων φράγκων για την περιοχή, αλλά επιμένει ότι προσπαθεί να μετριάσει τις υψηλές τιμές με δωρεάν εκδηλώσεις. «Το καντόνι βλέπει τη Eurovision ως ένα φεστιβάλ για όλους – ανεξάρτητα από το μπάτζετ τους», ανέφερε εκπρόσωπος σε δήλωσή του.
Πηγή: Moneyreview
Content Original Link:
" target="_blank">