Ινδία – Πακιστάν: Θα αντέξει η εκεχειρία;
Μετά από τέσσερις ημέρες σφοδρώνβομβαρδισμών, επιθέσεων με drones και πυραυλικών πληγμάτων, Ινδία και Πακιστάν ανακοίνωσαν το Σάββατο συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, μόλις λίγες ώρες αργότερα, αναφέρθηκαν εκρήξεις και μπλακ άουτ σε πόλεις του ινδικού Κασμίρ, περιοχή όπου είχαν καταγραφεί επιθέσεις το προηγούμενο διάστημα, αναζωπυρώνοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για την ευθραυστότητα της συμφωνίας.

«Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις»
Ειδικότερα, αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί στη Σριναγκάρ και την Τζαμού, τις μεγαλύτερες πόλεις του ινδικού Κασμίρ. «Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις» της συμφωνίας, τόνισε σε δημοσιογράφους ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι. Οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν οδηγίες να τις αντιμετωπίσουν, πρόσθεσε, καλώντας το Πακιστάν «να σταματήσει την παραβίαση» των συμφωνηθέντων.

«Ζητούμε από το Πακιστάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις και να χειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε.
Στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη του ινδικού Κασμίρ δημοσιογράφοι μετέδωσαν ότι ενεργοποιήθηκε η αντιαεροπορική άμυνα.

Τοποθεσίες που φέρεται να επλήγησαν το Σάββατο: Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων από το Πακιστάν και την Ινδία, οι εξής τοποθεσίες αναφέρθηκαν ως στόχοι των στρατιωτικών πληγμάτων που σημειώθηκαν το Σάββατο. Δεν είναι σαφές πόσες από τις επιθέσεις ήταν επιτυχείς. Πηγή: ΝΥΤ
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν διέψευσε ότι η χώρα του παραβίασε τη συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με την Ινδία, δηλώνοντας ότι το Πακιστάν «παραμένει προσηλωμένο στην πιστή εφαρμογή της εκεχειρίας μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας».
Αντιθέτως, κατηγόρησε την Ινδία ότι είναι εκείνη που πραγματοποιεί «παραβιάσεις σε ορισμένες περιοχές».
Το διάγγελμα του Πακιστανού πρωθυπουργού
Σε διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε από πακιστανικά μέσα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, επαίνεσε τον πακιστανικό στρατό και όλους όσοι, όπως είπε, συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της εκεχειρίας με την Ινδία — μεταξύ αυτών τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες του Κόλπου και την Κίνα, η οποία αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο του Ισλαμαμπάντ.
Επίσης, ευχαρίστησε τους διεθνείς εταίρους για τη «στήριξή τους στην ειρήνη στην περιοχή». Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις κατηγορίες που διατύπωσε νωρίτερα ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες το Πακιστάν παραβίασε την εκεχειρία λίγο μετά την ανακοίνωσή της.

Ο ρόλος του Τραμπ και η ανησυχία του Πεκίνου
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών επαίνεσε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον ρόλο του στη διαπραγμάτευση της εκεχειρίας με την Ινδία, αποδίδοντας ωστόσο την οριστικοποίηση της συμφωνίας στην άμεση παρέμβαση του προέδρου Τραμπ. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Πακιστάν ελπίζει πως η εμπλοκή του Τραμπ θα συμβάλει και στη διατήρηση της συμφωνίας.
Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ινδίας και του Πακιστάν για να καταλήξουν σε μια κατάπαυση του πυρός και είναι «διατεθειμένο να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στη διαδικασία.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουανγκ Γι προέβη στην εν λόγω δήλωση κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του, Ισάκ Ντα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Κίνα ανησυχεί για τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης, δεδομένου ότι συνορεύει και με τις δύο χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».
Παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε, δύο Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι τα τιμωρητικά μέτρα που είχε ανακοινώσει η Ινδία και στα οποία απάντησε το Πακιστάν — όπως η αναστολή εμπορικών συμφωνιών και οι ακυρώσεις visa — θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν.
Content Original Link:
" target="_blank">