Γάζα: Η εικόνα ενός αποστεωμένου μωρού που σόκαρε τον κόσμο
Η Παλαιστίνια, Σιγουάρ Ασούρ γεννήθηκε στη Γάζα στις 20 Νοεμβρίου του 2024, έχοντας γνωρίσει στη μέχρι τώρα ζωή της μόνο τον πόλεμο και την ακραία πείνα. Το έξι μηνών κοριτσάκι, του οποίου το αποστεωμένο σώμα έκανε τον γύρο του κόσμου όταν εμφανίστηκε σε δημοσίευμα του BBC, έχει μετατραπεί σε σύμβολο των συνθηκών λιμοκτονίας που επικρατούν στον βομβαρδιζόμενο από το Ισραήλ, παλαιστινιακό θύλακα.
Οταν γεννήθηκε, η Σιγουάρ ζύγιζε μόλις 2,5 κιλά. Εξαρχής αντιμετώπισε πρόβλημα με τον οισοφάγο της, πράγμα το οποίο τη δυσκόλεψε στην κατάποση μητρικού γάλακτος. Η εναλλακτική τροφή που θα πρέπει να λαμβάνει βρίσκεται σήμερα σε σημαντική έλλειψη στη Γάζα.
Το σπίτι των γονιών της Σιγουάρ, στην Αλ Νουσεϊράτ, στα κεντρικά της ακτής της Λωρίδας της Γάζας, έχει βομβαρδιστεί. Οι γονείς ζούσαν σε σκηνές για ένα διάστημα, αλλά ήταν σχεδόν αδύνατο να βρουν φαγητό ή νερό στον καταυλισμό, ο οποίος είχε βρεθεί και στο στόχαστρο ισραηλινών πληγμάτων. Ετσι, προσπάθησαν να επιστρέψουν στο Αλ Νουσεϊράτ με σκοπό να μείνουν στο σπίτι των παππούδων της μικρής Σιγουάρ. Ωστόσο, και αυτό βομβαρδίστηκε. Τελικά, οι γονείς κατέληξαν σε ένα μονόκλινο δωμάτιο, το οποίο μοιράζονταν με άλλα 11 άτομα. Εκεί γεννήθηκε η Σιγουάρ.
Her name is Siwar Ashour, she is starving | Gaza pic.twitter.com/3WtkDfhjKG
— Fozle Rabbi (@rabbyrains) May 6, 2025
«Ημουν εξαντλημένη όλη την ώρα. Δεν υπήρχε ησυχία και δεν μπορούσα να ξεκουραστώ», δήλωσε η Νάτζγουα Αράμ, η 23χρονη μητέρα της μικρής. «Δεν υπήρχε φαγητό ή σωστή διατροφή, και όταν τη γέννησα, δεν ήταν σαν τα άλλα μωρά. Οταν γεννήθηκε, ήταν όμορφη παρά την αδυναμία. Αλλά πλέον είναι αφύσικα αδύνατη. Τα μωρά της ηλικίας της υποτίθεται ότι πρέπει να ζυγίζουν 6 κιλά ή περισσότερα. Οχι μόνο 2-4 κιλά», πρόσθεσε.
Η Νάτζγουα έμαθε τον περασμένο μήνα ότι είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, αλλά ζει διαρκώς με τον τρόμο μήπως χάσει τη Σιγουάρ. Αφού γέννησε, μετακόμισε στη Χαν Γιουνίς για να μείνει με τη μητέρα της, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων μηνών στο νοσοκομείο με την κόρη της.
Ο σύζυγός της, Σαλέχ, είναι τυφλός και αναγκάστηκε να μείνει πίσω στο Αλ Νουσεϊράτ. Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί ανάγκασαν την οικογένεια να μετακινηθεί αρκετές φορές, όπως σχεδόν όλες οι οικογένειες στη Γάζα.

«Παρόλο που ο πατέρας της Σιγουάρ είναι τυφλός, συνήθιζε να παίζει πολύ μαζί της. Μας επισκέφθηκε στο νοσοκομείο μόνο μία φορά, καθώς δεν μπορεί να μετακινηθεί χωρίς κάποιον να τον συνοδεύει. Φοβάται γι’ αυτήν περισσότερο από ό,τι εγώ. Είναι βαθιά δεμένος μαζί της», λέει η Νάτζγουα.
Η οικογένεια, επί του παρόντος, δεν έχει καμία πηγή εισοδήματος και βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται. Ωστόσο, η βοήθεια αυτή είναι πλέον απελπιστικά ανεπαρκής, καθώς ο πλήρης αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ πλησιάζει τις 70 ημέρες. Ο Φιλίπε Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας UNRWA του OHE, δήλωσε πως «η ανθρωπογενής και πολιτικά υποκινούμενη πείνα στη Γάζα αποτελεί έκφραση απόλυτης σκληρότητας».
Σήμερα, η Νάτζγουα και η μητέρα της έχουν ένα μόνο σακί αλεύρι και μερικές κονσέρβες. «Μόλις τελειώσει αυτό, δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε τίποτα λόγω των υψηλών τιμών. Υποφέρω επίσης από υποσιτισμό. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθώ να θηλάσω τη Σιγουάρ, αλλά εκείνη αρνείται και συνεχίζει να κλαίει, απορρίπτοντάς με εντελώς. Γι’ αυτόν τον λόγο αναγκάστηκα να βασίζομαι περισσότερο στο γάλα φόρμουλας. Οταν συνήθιζα να τη θηλάζω, ένα κουτάκι φόρμουλα έφτανε για ένα μήνα. Τώρα τελειώνει σε λιγότερο από μία εβδομάδα», λέει.
Η Νάτζγουα και το μωρό της πέρασαν μεγάλο μέρος του Μαρτίου στο νοσοκομείο της Ντέιρ αλ Μπαλάχ. Εκεί βρέθηκε ένα γάλα που φαινόταν να δέχεται η Σιγουάρ, με την ίδια να φτάνει αισίως τα τέσσερα κιλά.
“]
«Παρατήρησα ότι η Σιγουάρ άρχισε να χαμογελάει και να παίζει, πράγμα που με έκανε ευτυχισμένη και μου έδωσε ελπίδα ότι η υγεία της μπορεί να βελτιωθεί. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να τη φροντίσουν. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι άσχημη. Υπάρχουν έξι ασθενείς σε κάθε δωμάτιο. Οπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχει πόνος. Υπάρχει ένα παιδί σε χειρότερη κατάσταση από τη Σιγουάρ», λέει η Νάτζγουα και συνεχίζει:
«Βλέποντας την κόρη μου σε αυτή την κατάσταση κάθε μέρα με πιάνει αϋπνία. Είμαι συνεχώς ανήσυχη και σκέφτομαι υπερβολικά. Μερικές φορές δεν αντέχω να τη βλέπω έτσι και αρχίζω να κλαίω. Φοβάμαι τόσο πολύ μήπως τη χάσω. Δεν μπορεί ο κόσμος να ανοίξει τα περάσματα για να επιτρέψει την είσοδο γάλακτος, τροφίμων και φαρμάκων. Το μόνο που θέλω είναι η κόρη μου να ζήσει όπως τα υπόλοιπα παιδιά στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του παιδιατρικού τμήματος στο Νάσερ, καθηγητή Αχμέντ Αλ-Φαράχ, το νοσοκομείο καταγράφει καθημερινά από πέντε έως 10 νέα περιστατικά υποσιτισμού.
«Βλέπουμε σοβαρές περιπτώσεις. Ο υποσιτισμός εμφανίζεται στα παιδιά με τρομακτικό και εξαιρετικά ορατό τρόπο. Δεν έχουμε τίποτα να τους προσφέρουμε. Χρειάζονται πρωτεΐνες, αλλά δεν υπάρχουν. Προσπαθούμε να προσφέρουμε λίγο γάλα, ίσως γάλα σε σκόνη, αλλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα περισσότερο. Συν τοις άλλοις, ο σοβαρός υπερπληθυσμός στα νοσοκομεία οδηγεί σε αυξημένη μετάδοση ασθενειών μεταξύ των παιδιών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον γιατρό, τα καύσιμα που έχουν απομείνει στο νοσοκομείο Νάσερ επαρκούν μόνο για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες για άλλες 48 ώρες. Το υγειονομικό προσωπικό έχει ήδη αναγκαστεί να διακόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στους διοικητικούς ορόφους για να συνεχίσει το νοσοκομείο να είναι λειτουργικό.
«Είμαστε αβοήθητοι. Δεν μπορούμε να παρέχουμε τρόφιμα, συμπληρώματα, φάρμακα ή βιταμίνες κατάλληλα για την κατάσταση των παιδιών. Μελέτησα τον υποσιτισμό στα εγχειρίδια της ιατρικής σχολής. Συνήθιζα να πιστεύω ότι η μελέτη αυτή θα παρέμενε θεωρητική, κάτι που δεν θα βλέπαμε ποτέ στην πραγματική ζωή. Αλλά τώρα, αυτές οι περιγραφές των εγχειριδίων έχουν ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα. Καλώ τον κόσμο να μας δει ως ανθρώπινα όντα. Δημιουργηθήκαμε όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε ο Φαράχ.
Με πληροφορίες από Guardian
Content Original Link:
" target="_blank">