ΗΠΑ και ΕΕ επιστρέφουν στις συνομιλίες για τους δασμούς
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν ξεκινήσει σοβαρές εμπορικές συνομιλίες, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα από τις δασμολογικές παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ, αίροντας ένα αδιέξοδο, που είχε προκύψει, και είχε αφήσει τις Βρυξέλλες τελευταίες σε μια ουρά χωρών, που διαπραγματεύονται με την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ένα ενημερωτικό σημείωμα της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση των Financial Times, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν τις τελευταίες ημέρες διαπραγματευτικά έγγραφα για πρώτη φορά, περιγράφοντας τομείς συζήτησης που κυμαίνονται από τους δασμούς έως το ψηφιακό εμπόριο και τις επενδυτικές ευκαιρίες.
Η Sabine Weyand, κορυφαία αξιωματούχος εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε στους πρέσβεις των κρατών μελών ότι το μπλοκ πρέπει να ενεργήσει ψύχραιμα και να μην υποκύψει στην επιθυμία των ΗΠΑ για «γρήγορες νίκες», ανέφερε το ενημερωτικό σημείωμα. Προειδοποίησε ότι ορισμένοι αμερικανικοί δασμοί πιθανότατα θα παραμείνουν, ειδικά σε τομείς που οι ΗΠΑ επιθυμούν να ανακτήσουν, όπως η χαλυβουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία.
Η ΕΕ των 27 μελών, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί επανειλημμένως ότι «εξαπατά» τις ΗΠΑ, δεν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να σημειώσει τόση πρόοδο με Αμερικανούς αξιωματούχους όσο χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ορόσημο της 8ης Ιουλίου
Σύμφωνα μάλιστα, με τις πηγές που επικαλούνται οι FT, ο Τζέιμισον Γκριρ, εμπορικός εκπρόσωπος του Τραμπ, βοήθησε στην επιτάχυνση του ρυθμού όταν προειδοποίησε κατ’ ιδίαν τους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απογοητεύονταν ολοένα και περισσότερο από την άρνηση του μπλοκ να υποβάλει γραπτώς οποιεσδήποτε προτάσεις.
Χωρίς να υπάρξει κάποια αρχική κίνηση από τις Βρυξέλλες, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναμένει από τον Τραμπ να εφαρμόσει εκ νέου πλήρως τους δασμούς της 2ας Απριλίου. Ο «αμοιβαίος» δασμός της ΕΕ ύψους 20% έχει μειωθεί στο μισό μέχρι τις 8 Ιουλίου για να επιτραπεί η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ διατήρησε τους πρόσθετους δασμούς 25% στον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα και απείλησε ότι θα επιβληθούν περισσότεροι σε φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς, χαλκό, ξυλεία, κρίσιμα ορυκτά και εξαρτήματα αεροδιαστημικής.
Ο Μάρος Σέφκοβιτς, επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, μίλησε με τον Γκριρ την Πέμπτη και δήλωσε ότι ελπίζει να τον συναντήσει τον επόμενο μήνα στην υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε στους Financial Times ότι ήθελε να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ-ΕΕ αγοράζοντας περισσότερο αέριο, όπλα και γεωργικά προϊόντα από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας της Ευρώπης, τους κανονισμούς για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τα πρότυπα τροφίμων και τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα.
Ο Ντάνιελ Μάλανι, ο οποίος ήταν προηγουμένως ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ με την ΕΕ για το εμπόριο, δήλωσε ότι στις επερχόμενες συνομιλίες, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα επικεντρωθούν στους φαρμακευτικούς κανονισμούς και στο άνοιγμα της Ευρώπης στα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.
Στα βήματα της συμφωνίας με το Λονδίνο
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η πρόσφατη συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία άφησε σε ισχύ δασμούς 10%, δεν αποτελεί πρότυπο για το μπλοκ.
Ο Μπέντζαμιν Ντούσα, υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας, δήλωσε: «Δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό το είδος συμφωνίας» και οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αναμένουν αντίμετρα». Ένας αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε: «Το 10% δεν είναι συμφωνία».
Η ΕΕ ανέστειλε τους δασμούς αντιποίνων ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω των συνομιλιών, αλλά η Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα άλλο πακέτο 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα και ουίσκι μπέρμπον.
Ο Σέφκοβιτς δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχτεί τα αιτήματα των ΗΠΑ για κατάργηση του ΦΠΑ ή αποδυνάμωση των ψηφιακών κανονισμών και φόρων.
Ωστόσο, το μπλοκ είναι ανοιχτό στο να μειώσει την εξάρτησή του από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες και φάρμακα και να επιβάλει δασμούς σε φερόμενες ως επιδοτούμενες κινεζικές εξαγωγές.
Ο Weyand, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να χρησιμοποιήσουν συμφωνίες για να ελέγξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αποσπάσουν τα κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ.
Αργή πρόοδος
Παρά την αργή πρόοδο στις άμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-ΕΕ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου, που συνεδρίασαν την Πέμπτη, δήλωσαν ότι βλέπουν λόγους αισιοδοξίας ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις μετά την επίτευξη προσωρινής εμπορικής εκεχειρίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.
Η διορία των 90 ημερών
Όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση του συμβουλίου, οι υπουργοί κατά τη συνάντησή τους, επιβεβαίωσαν εκ νέου τη γενική στάση της ΕΕ έναντι της νέας εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και την ενότητα της ΕΕ σε σχέση με τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Μια αμοιβαία αποδεκτή και ισορροπημένη λύση εντός της 90ήμερης μερικής αναστολής των μέτρων των ΗΠΑ και της αναστολής της πρώτης (περιορισμένης) δέσμης αντιμέτρων της ΕΕ παραμένει η προτιμώμενη επιλογή της ΕΕ, αναφέρουν.
Εναλλακτικές λύσεις
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να είναι έτοιμη σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω αντίμετρα . Επιπλέον, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εκτροπή του εμπορίου θα παρακολουθούνται προσεκτικά και θα αντιμετωπίζονται όπως απαιτείται.
Οι προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των εμπορικών ροών της ΕΕ συνεχίζονται, παράλληλα με την επιτάχυνση του ρυθμού εργασίας για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της ενιαίας αγοράς για την προώθηση και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων εντός της ΕΕ.
«Συναντιόμαστε σε ένα ενδιάμεσο σημείο από τη στιγμή που τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ σταμάτησαν για τις δυνητικά δύσκολες πτυχές των εμπορικών μας σχέσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που απομένει. Η Ευρώπη έχει να κάνει με την οικοδόμηση γεφυρών, όχι τειχών. Η προσέγγισή μας είναι να διαπραγματευόμαστε, αλλά και να προετοιμαζόμαστε για το σχέδιο Β», σχολίασε ο Μίχαλ Μπαρανόφσκι, υφυπουργός στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Πολωνίας, αρμόδιος για το Εμπόριο.
Πηγή: ΟΤ
Content Original Link:
" target="_blank">