Υπήρξε τελικά κερδισμένος στο προαναγγελθέν φιάσκο της Κωνσταντινούπολης;
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών κράτησαν δυο ώρες στο παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ την Παρασκευή (16/5). Χρειάστηκε να προηγηθούν πολύ περισσότερες ώρες αμερικανικής και τουρκικής μεσολάβησης για να πειστούν οι δυο αντιπροσωπείες να συναντηθούν πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια. Στο τέλος δεν υπήρξε ούτε χειραψία, ούτε κοινή δήλωση.
Η μοναδική συμφωνία στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προσπάθησε να δείξει θετικός, τονίζοντας ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν – όμως χωρίς να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία. Και ο ουκρανός υπουργός άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, που ήταν επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας προσπάθησε να δείξει θετικός τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά – όμως έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 60 τέτοιες ανταλλαγές από την αρχή του πολέμου το 2022.
Η Ρωσία συνέχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο γινόταν αυτή η διπλωματική προσπάθεια στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας πάντα τον ίδιο στόχο: να κερδίσει χρόνο και να σημειώσει κέρδη στο πεδίο της μάχης.
Ως απάντηση στο σχεδόν φιάσκο των συνομιλιών, οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να δώσει ώθηση στην εκεχειρία που επιθυμεί το Κίεβο αλλά αρνείται η Μόσχα.
Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ελπίζουν ότι η έλλειψη αποτελεσμάτων στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης έδειξε στον αμερικανό πρόεδρο ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευτεί την ειρήνη.
Τα αιτήματα της Ουκρανίας, το παιχνίδι του Πούτιν και ο Τραμπ
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ουκρανική πλευρά, η ρωσική αντιπροσωπεία απαίτησε να αποσύρει το Κίεβο τα στρατεύματά του από τέσσερις επαρχίες τις οποίες έχει καταλάβει σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία, αν και όχι πλήρως: Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Η Ουκρανία συνεχίζει να ελέγχει τμήματα των επαρχιών αυτών, μεταξύ αυτών και τις πρωτεύουσες των δύο τελευταίων, και η ουκρανική αντιπροσωπεία βγήκε από την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης σοκαρισμένη από την ρωσική απαίτηση.
Τέτοιου τύπου απαιτήσεις τροφοδοτούν την εντύπωση ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν επιθυμεί την ειρήνη όσο σημειώνει κέρδη, αν και με αργό ρυθμό και μεγάλο κόστος σε ζωές, στο πεδίο της μάχης. Γενικότερα, η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έδειξε ότι ο ρώσος πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αλλά και να μην αποξενώσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης δεν αναμενόταν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα. Τελικά αποδείχτηκαν τακτική νίκη του προέδρου Πούτιν που κατάφερε να καθίσει στο τραπέζι τους Ουκρανούς χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιηθεί η εκεχειρία που επιθυμούσαν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι ως προαπαιτούμενο για τις συνομιλίες.
Content Original Link:
" target="_blank">