Λιμός στη Γάζα: Η συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ διχάζει την ΕΕ
Βρυξέλλες, Ανταπόκριση
Σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο Τελ Αβίβ να αποκλιμακώσει στη Γάζα, η Ολλανδία κατέθεσε πρόταση σε συνάντηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 20 Μαΐου προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για την αναθεώρηση του Αρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ που τέθηκε σε ισχύ το 2000. Η εν λόγω συμφωνία καθορίζει τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ αλλά η έμφαση στο Αρθρο 2 έχει ιδιαίτερη πολιτική χροιά. Και αυτό διότι προβλέπει ότι οι σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ καθώς και όλες οι διατάξεις της ίδιας της Συμφωνίας βασίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών.
Με άλλα λόγια, οι Ολλανδοί και η πλειοψηφία των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όπως δήλωσε η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας, τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης για την αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης συνολικά.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες είπαν στο «Βήμα» ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία αλλά αντίθετα, αρκετές χώρες τοποθετήθηκαν προφορικά υπέρ ή κατά της ολλανδικής πρότασης. «Από τις τοποθετήσεις των ΥΠΕΞ ήταν σαφές ότι υπήρχε πλειοψηφία υπέρ της αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ […] για αυτό η Κάλας πήρε την πρωτοβουλία να την ανακοινώσει» είπαν.
Τα στρατόπεδα
Οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και φοβούνται εσωτερικές αντιδράσεις. Οσοι τοποθετήθηκαν κατά της ολλανδικής πρότασης προέρχονται κυρίως από το συντηρητικό τραμπικό στρατόπεδο (Ουγγαρία, Σλοβακία) και χώρες με παραδοσιακά στενές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως η Τσεχία και η Πολωνία.
Η Ελλάδα ήθελε να προωθήσει μια λογική ίσων αποστάσεων, είπε στο «Βήμα» ευρωπαίος διπλωμάτης: «Η Αθήνα εξέφρασε επιφυλάξεις για την ολλανδική πρόταση και επέμεινε στην ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους με το Ισραήλ προκειμένου η Ευρώπη να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή».
Στην πράξη, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η ολλανδική πρόταση ήταν περισσότερο ένα πολιτικό μήνυμα προς το Τελ Αβίβ παρά «ουσίας», καθώς προκειμένου να αναθεωρηθεί η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ χρειάζεται ομοφωνία, η οποία επί του παρόντος θεωρείται απίθανη.
Για κάποιους στις Βρυξέλλες, η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ με το βλέμμα στην Αγκυρα, σε συνδυασμό με τα ελληνικά αμυντικά σχέδια για την ανάπτυξη «Iron Dome» στο Αιγαίο με ισραηλινή συνδρομή, εξηγεί τη στάση της Αθήνας. Ωστόσο, η μη υπογραφή της Αθήνας σε επιστολή που καλούσε το Ισραήλ να ανοίξει τους διαδρόμους για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα προβλημάτισε σε πολιτικό επίπεδο, δεδομένου ότι την υπέγραψε μέχρι και η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι – γνωστή για τη στήριξή της στον Ντόναλντ Τραμπ.
Η επίσημη δικαιολογία της Αθήνας ήταν ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία κρατών-δωρητών και όχι θεσμική κίνηση από την πλευρά του Συμβουλίου.
Η επιστολή από Λονδίνο
Την επιστολή υπέγραψαν 17 κράτη-μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία) και επτά μη μέλη της ΕΕ (Αυστραλία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο). Δημοσιεύτηκε μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της Κομισιόν.
«Το Βήμα» επικοινώνησε με την Κομισιόν και ρώτησε εάν η εν λόγω επιστολή είχε αποσταλεί σε όλα τα κράτη της ΕΕ για τη συγκέντρωση υπογραφών. «Το Ηνωμένο Βασίλειο τη συντόνιζε και έκανε την επικοινωνία με διάφορες χώρες» απάντησε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Αθήνα έλαβε αυτή την επιστολή, ωστόσο ένας δεύτερος διπλωμάτης τόνισε ότι «τέτοιου είδους επιστολές πάνε συνήθως σε όλες τις πρωτεύουσες».
Content Original Link:
" target="_blank">