Πώς ο Τραμπ χτυπώντας το Χάρβαρντ πλήττει τις ΗΠΑ
Η διαμάχη μεταξύ του ισχυρότερου πανεπιστημίου των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνεται δίχως προηγούμενο. Το Χάρβαρντ μήνυσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες την αμερικανική κυβέρνηση την Παρασκευή, κατηγορώντας τη για «εκστρατεία αντιποίνων». Λιγότερες από 24 ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είχε διατάξει τον αποκλεισμό των διεθνών φοιτητών του με τη δικαιολογία πως «η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί το Χάρβαρντ υπεύθυνο για την ενθάρρυνση της βίας και του αντισημιτισμού και για τη συνεργασία με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εντός της πανεπιστημιούπολης». Πάντως, αμερικανός δικαστής μπλόκαρε αργά την Παρασκευή την εφαρμογή της απόφασης.
Το πρόσφατο αυτό μέτρο της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του Χάρβαρντ, το οποίο ανακοινώθηκε μέσω επιστολής της υπουργού Κρίστι Νόεμ, θεωρείται το σκληρότερο που έχει λάβει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ακραίας πίεσης που ασκεί στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα. Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους δύο μήνες, για να «υποτάξει» το πανεπιστήμιο, πάγωσε σχεδόν 2,7 δισ. δολάρια από ομοσπονδιακά κεφάλαια και απειλεί να ακυρώσει το καθεστώς φοροαπαλλαγής του ιδρύματος.
Την περασμένη Πέμπτη, όμως, ήρθε το μεγαλύτερο πλήγμα, όταν περίπου 6.800 ξένοι φοιτητές που φοιτούν σήμερα στο Χάρβαρντ με φοιτητική βίζα – περισσότεροι από το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος – ενημερώθηκαν πως θα πρέπει να βρουν άλλο πανεπιστήμιο ή να επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα τους. Η ανακοίνωση προκάλεσε σοκ τόσο στους φοιτητές όσο και στο διδακτικό προσωπικό.
Αλλωστε, η απώλεια της δυνατότητας του Χάρβαρντ να δέχεται διεθνείς φοιτητές θα σήμαινε σημαντική υποβάθμιση της παγκόσμιας θέσης του. «Η αριστεία (του Χάρβαρντ) βασίζεται στο ότι διαθέτει τα λαμπρότερα μυαλά στον κόσμο ανά τους αιώνες. Η επίθεση του Τραμπ στους διεθνείς φοιτητές του πανεπιστημίου είναι ουσιαστικά μια επίθεση στην “αριστεία” του» λέει ο πρόεδρος της Πανκοινοβουλευτικής Ομάδας Διεθνών Φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδος Κάραν Μπιλιμορία.
«Αναμενόμενη» κίνηση
Η ανταποκρίτρια του «Guardian» στην Ουάσιγκτον Αλις Σπέρι αναφέρει πως το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ «ανέμενε» μια τέτοια κίνηση από τον Τραμπ, καθώς το Χάρβαρντ ήταν το μόνο που είχε αντισταθεί στον πόλεμο εναντίον των πανεπιστημίων που εξαπέλυσε ο αμερικανός πρόεδρος πριν από περίπου δύο μήνες. Για αυτόν τον λόγο, από τον περασμένο μήνα, το πανεπιστήμιο είχε ενημερώσει τους ξένους φοιτητές ότι μπορούσαν να αποδέχονται ταυτόχρονα προσφορές τόσο από Χάρβαρντ όσο και από άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού – κάτι που δεν επιτρεπόταν ποτέ πριν. Μέσω email, οι υπεύθυνοι εισαγωγής εξηγούσαν στους φοιτητές πως λόγω «πρόσφατων γεγονότων εδώ στις ΗΠΑ και στο Χάρβαρντ» αναγνωρίζουν ότι οι ξένοι φοιτητές μπορεί να θέλουν ένα «εφεδρικό σχέδιο».
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα πανεπιστήμια έχουν προσπαθήσει να μετριάσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών του Τραμπ, αποθαρρύνοντας τους ξένους φοιτητές από το να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των διακοπών και προσφέροντάς τους επαφές με δικηγόρους μετανάστευσης. Αλλά είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο αυτό θα είναι αρκετό μπροστά σε μια κυβέρνηση που φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει πρωτοφανείς προσπάθειες για να υποτάξει τα πανεπιστήμια.
«Παρ’ όλο που το συγκεκριμένο θέμα συζητείται πολύ στον δημόσιο διάλογο, δεν είναι κάτι που συζητούμε τόσο μεταξύ μας οι φοιτητές, δεν μας απασχολεί και κυρίως δεν μας επηρεάζει. Υπάρχει η γενικότερη αντίληψη πως το πανεπιστήμιό μας είναι τόσο ισχυρό – και σε θέμα κύρους αλλά και οικονομικά – ώστε δεν μπορεί να γίνει έρμαιο κυβερνητικών αποφάσεων» έλεγε στο «Βήμα» ευρωπαίος ερευνητής του τομέα της Βιολογίας στο Χάρβαρντ πριν από δύο μήνες, όταν είχε πρωτοξεκινήσει η κόντρα του Τραμπ με το πλουσιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα του κόσμου.
Καθώς η ένταση κλιμακώνεται, ο ίδιος ερευνητής μάς εξήγησε προχθές ότι τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε αυτή τη διαμάχη το Χάρβαρντ θα καταφέρει να νικήσει. Ομως πλέον υπάρχει αβεβαιότητα για τους διεθνείς φοιτητές και ερευνητές του Χάρβαρντ και αυτό δεν το θέλει κανείς». Ο ίδιος λέει στο «Βήμα» ότι μετά το καλοκαίρι θα συνεχίσει την έρευνά του στη Γαλλία.
Αντίκτυπος στις εγγραφές
Στο ίδιο κλίμα, θεωρείται δεδομένη από τους ειδικούς η μείωση των εγγραφών φοιτητών, αν και η πλήρης καταγραφή του αντικτύπου των πολιτικών του Τραμπ δεν θα είναι δυνατή μέχρι το φθινόπωρο, όταν τα πανεπιστήμια θα αναφέρουν τα ακριβή στοιχεία. Ωστόσο, παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα δείχνει κάποια πρώιμα σημάδια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εγγραφών μεταπτυχιακών φοιτητών κατά 13% αυτή την άνοιξη.
Η τάση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί από τις περικοπές δισεκατομμυρίων σε κρατικές χρηματοδοτήσεις που ήδη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τα ερευνητικά τμήματα των αμερικανικών πανεπιστημίων, προειδοποιούν οι αναλυτές. «Σίγουρα δεν είναι ελκυστικό για έναν υποψήφιο ή σημερινό διεθνή φοιτητή να έχει άγχος τόσο για την πολιτική μετανάστευσης όσο και για το αν θα έχει αδιάλειπτη χρηματοδότηση εάν κάνει διδακτορικό» γράφει ο «Monde».
Η παύση χρηματοδότησης, ο αποκλεισμός διεθνών φοιτητών αλλά και η καταστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας που επιδιώκει ο Τραμπ απειλούν πάνω από όλα να διαβρώσουν το τεράστιο διεθνές πλεονέκτημα της Αμερικής στην έρευνα και μπορεί να σημαίνει ότι οι φοιτητές, ζωτικής σημασίας για την επιδίωξη επιστημονικών ανακαλύψεων, θα πάνε αλλού.
Ο Τζέισον Φέρμαν, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα και καθηγητής Οικονομικών στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ότι «αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ είναι εξωφρενικές και φρικτές. Οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν βασικό κομμάτι του πανεπιστημίου και συνεισφέρουν σημαντικά στις ΗΠΑ. Ελπίζω όλο αυτό να σταματήσει, αλλά ακόμη και τότε θα έχει γίνει κάποια ζημιά».
Το διακύβευμα
«Αν εξακολουθεί κανείς να προβληματίζεται ως προς τη στήριξη στα πανεπιστήμια, ας σκεφτεί τα εξής ερωτήματα: Βρίσκει εντάξει τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο; Είναι ικανοποιημένος με την τρέχουσα πιθανότητα να αναπτύξει τη νόσο Αλτσχάιμερ; Πιστεύει ότι η τρέχουσα κατανόησή μας για το ποιες κυβερνητικές πολιτικές είναι αποτελεσματικές και ποιες είναι σπάταλες είναι ικανοποιητική; Είναι ευχαριστημένος με την πορεία της κλιματικής αλλαγής;». Αυτό είναι το διακύβευμα όταν χτυπά κανείς το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο, επισημαίνει στους «New York Times» ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ.
Content Original Link:
" target="_blank">