Διεθνής πίεση προς το Ισραήλ για λήξη του πολέμου και για ανθρωπιστική βοήθεια
Τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Γάζα και την πλήρη αλλαγή του μοντέλου διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιβάλλει στα παλαιστινιακά εδάφη το Ισραήλ, ζήτησαν με κοινό ανακοινωθέν τους περισσότερες από 20 χώρες.
Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Καναδάς, Δανία και άλλες χώρες, ξεκαθάρισαν ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλαγές στην κατάσταση στην Γάζα, καθώς περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ενώ αναζητούσαν βοήθεια, ενώ παράλληλα καταδίκασαν αυτό που αποκάλεσαν «στάγδην παροχή βοήθειας και απάνθρωπη δολοφονία αμάχων».
Σκληρή κριτική στο GHF και το Ισραήλ
Η πλειονότητα αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονταν κοντά σε σημεία παροχής βοήθειας του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος της Γάζας (GHF), το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να αναλάβει τη διανομή βοήθειας στη Γάζα από ένα δίκτυο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
«Το μοντέλο παροχής βοήθειας της ισραηλινής κυβέρνησης είναι επικίνδυνο, τροφοδοτεί την αστάθεια και στερεί από τους κατοίκους της Γάζας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών στην κοινή τους δήλωση.
Η έκκληση για τερματισμό του πολέμου και του τρόπου με τον οποίο το Ισραήλ παρέχει βοήθεια προέρχεται από πολλές χώρες που είναι σύμμαχοι του Ισραήλ και του σημαντικότερου υποστηρικτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η στρατηγική του Ισραήλ για να ελέγξει πλήρως την βοήθεια
Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας χρησιμοποιεί ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες ασφάλειας και εφοδιασμού για να μεταφέρει προμήθειες στη Γάζα, παρακάμπτοντας σε μεγάλο βαθμό ένα σύστημα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το οποίο, σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει επιτρέψει στους μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς να λεηλατήσουν φορτία βοήθειας που προορίζονται για τους αμάχους. Η Χαμάς αρνείται την κατηγορία.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε το μοντέλο του GHF μη ασφαλές και παραβίαση των προτύπων ανθρωπιστικής αμεροληψίας, κάτι που το GHF αρνείται.
Content Original Link:
" target="_blank">