Με διαδικασίες εξπρές και επενδύσεις σε αμυντική καινοτομία επανεξοπλίζεται η Γερμανία
Παρά την εξαιρετικά προβληματική πρόσφατη ιστορία της χώρας -η οποία και αποτελεί βασικό… όπλο των επικριτών της πρωτοβουλίας- η κυβέρνηση Μερτς προχωρά με γοργούς ρυθμούς τον επανεξοπλισμό μαμούθ των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, ενώ οι εταιρείες εν αναμονή των… χρημάτων παρουσιάζουν εντυπωσιακές ιδέες και προτάσεις.
Η κυβέρνηση Μερτς διευκολύνει τις επενδύσεις στην Άμυνα
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των συμβάσεων και των χρηματοδοτήσεων για την άμυνα και για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την υπό όρους χαλάρωση ή ακόμα και την κατάργηση των υποχρεωτικών απαιτήσεων υποβολής προσφορών για συμβάσεις άμυνας. Επιπλέον οι μεγάλες συμβάσεις δεν θα χρειάζεται πλέον να «σπάνε» σε μικρότερες προσφορές.
Το όριο για την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας προμήθειας θα αυξηθεί στα 50.000 ευρώ από λιγότερο από 15.000 ευρώ, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε.
Για τα κατασκευαστικά έργα, το όριο θα αυξηθεί σε 1 εκατομμύριο ευρώ, και σε 443.000 ευρώ για άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Τα περιβαλλοντικά πρότυπα θα χαλαρώσουν επίσης – για παράδειγμα, στην κατασκευή στρατώνων – ενώ τα στρατιωτικά αεροδρόμια θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης και προστασίας.
Οι εταιρείες ετοιμάζονται για τον μποναμά
Με αυτό το… φιλελεύθερο προς τις επενδύσεις στην άμυνα πλαίσιο, την άρση από τον Φρίντριχ Μερτς των περιορισμών στο χρέος -ένα ταμπού δεκαετιών οικονομικής πολιτικής στην Γερμανία-, αλλά και το σχέδιο για τριπλασιασμό του τακτικού αμυντικού προϋπολογισμού σε περίπου 162 δισεκατομμύρια ευρώ (175 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2029, οι εταιρείες του κλάδου, μεγάλες, αλλά και μικρές, τρίβουν ήδη τα χέρια τους.
Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον περιορισμό των εμποδίων για τις νεοσύστατες και νεοφυείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν περιορισμένα οικονομικά μέσα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και επιτρέπει την προκαταβολή κεφαλαίου σε αυτές τις εταιρείες. Το νομοσχέδιο δίνει επίσης το δικαίωμα στις Αρχές να περιορίζουν τους διαγωνισμούς σε υποψηφίους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου στο επίκεντρο
Σύμφωνα με στοιχεία, οι γερμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της άμυνας έχουν λάβει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια από επενδυτές, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία. Η Ευρώπη διαθέτει πλέον τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων: την γερμανική Helsing (υπερδιπλασίασε την αξία της σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια καμπάνια άντλησης κεφαλαίων τον περασμένο μήνα), τον γερμανικό κατασκευαστή drones Quantum Systems και την πορτογαλική Tekever, η οποία επίσης κατασκευάζει drones.
Η Helsing είναι όμως μόνο μια από τις πολλές γερμανικές νεοφυείς εταιρείες στον τομέα της άμυνας οι οποίες αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής, από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που μοιάζουν με άρματα μάχης και μη επανδρωμένα μίνι υποβρύχια έως κατασκοπευτικές κατσαρίδες έτοιμες για μάχη.
Κατσαρίδες- κατάσκοποι, drones και AI
Επί παραδείγματι, οι κυβερνο-κατσαρίδες είναι δουλειά της Swarm Biotactics. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ είναι εξοπλισμένες με ειδικά μικροσκοπικά σακίδια που επιτρέπουν τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μέσω καμερών. Οι άνθρωποι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι ηλεκτρικά ερεθίσματα θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ελέγχουν τις κινήσεις των εντόμων από απόσταση. Ο στόχος είναι να παρέχουν πληροφορίες επιτήρησης σε εχθρικά περιβάλλοντα – για παράδειγμα, πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις του εχθρού.
Σύμφωνα με το Reuters, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, αλλά και των εταιρειών είναι να εστιάσουν στην αναδιαμόρφωση της φύσης του πολέμου, προφανώς παράλληλα με την ανάπτυξη και πιο «κλασικών» οπλικών συστημάτων, από εταιρείες όπως η Rheinmetall και η Hensoldt.
Ενδεικτικά της στρατηγικής αυτής της γερμανικής κυβέρνησης είναι τα σχόλια που έκανε στο Reuters η Ανέτ Λενινγκ Έμντεν, επικεφαλής της υπηρεσίας προμηθειών των ενόπλων δυνάμεων, η οποία υποστήριξε ότι η Γερμανία εστιάζει κυρίως στους αναδυόμενους τομείς των drones και της τεχνητής νοημοσύνης.
Content Original Link:
" target="_blank">