ΗΠΑ - Ιράν: Οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά, η αλλαγή θέσης του Τραμπ και οι απειλές
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα οδεύουν προς συμφωνία. Ωστόσο, το περιεχόμενό της δεν διαφέρει πολύ από εκείνην του 2015, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε τότε χαρακτηρίσει τη «χειρότερη συμφωνία στην Ιστορία».
Μάλιστα, είχε αποσύρει τότε τις ΗΠΑ από αυτή κατά την πρώτη του θητεία το 2018. Αυτό τόνισαν στο Reuters οκτώ αξιωματούχοι και διπλωμάτες από όλες τις πλευρές των διαπραγματεύσεων.
Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ και οι Ιρανοί πραγματοποίησαν τρεις γύρους συνομιλιών τον προηγούμενο μήνα με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων. Ενας τέταρτος γύρος, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το Σάββατο, θα μεταφερθεί σε νέα ημερομηνία, ανακοίνωσε χθες το Ομάν, που διαμεσολάβησε στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων.
Ένα αρχικό πλαίσιο, που βρίσκεται υπό συζήτηση, διατηρεί τον πυρήνα της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας του 2015 -γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)- τόνισαν οι πηγές, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Οι διαφορές και οι συμβιβασμοί
Μια νέα συμφωνία ενδέχεται να μην διαφέρει ριζικά από εκείνη του 2015. Μεταξύ των διαφορών θα είναι ότι η διάρκεια της συμφωνίας θα επεκταθεί σε 25 χρόνια, θα αυστηροποιήσει την επαλήθευση και θα επεκτείνει τις αποκαλούμενες ρήτρες λήξης ισχύος που παγώνουν, αλλά δεν καταργούν εντελώς πτυχές του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τόνισαν όλες οι πηγές.
Σύμφωνα με τους όρους που συζητούνται, το Ιράν θα περιορίσει το μέγεθος των αποθεμάτων και τους τύπους φυγοκεντρητών, και θα αραιώσει, θα εξαγάγει ή θα σφραγίσει το 60% του αποθέματος ουρανίου του υπό πρωτοφανή έλεγχο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) – σε αντάλλαγμα για σημαντική ελάφρυνση των κυρώσεων, σύμφωνα με τις πηγές.
Σύμφωνα με τις προτάσεις που συζητήθηκαν σε γύρους συνομιλιών τον Απρίλιο, το Ιράν θα περιορίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%, όπως προέβλεπε η JCPOA, αναφέρουν όλες οι πηγές, συμπεριλαμβανομένων τριών Ιρανών αξιωματούχων. Η Τεχεράνη είναι επίσης ανοιχτή στο να παραχωρήσει στον ΔΟΑΕ εκτεταμένη πρόσβαση στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, σημείωσαν οι ιρανικές πηγές.
Οι προτάσεις δεν επιδιώκουν την πλήρη διάλυση της πυρηνικής υποδομής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως επιθυμούν το Ισραήλ και ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά στοχεύουν στην επιβολή μόνιμων περιορισμών στον εμπλουτισμό ουρανίου που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απότομη αύξηση εμπλουτισμού.
Ένας άλλος πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διατήρηση ελάχιστου εμπλουτισμού από το Ιράν, με 5.000 φυγοκεντρητές, ενώ παράλληλα θα εισάγει το υπόλοιπο εμπλουτισμένο ουράνιο, πιθανώς από τη Ρωσία.
Τι παίρνει η Τεχεράνη
Σε αντάλλαγμα για τους περιορισμούς στον εμπλουτισμό, η Τεχεράνη έχει απαιτήσει ακλόνητες εγγυήσεις ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει ξανά μια πυρηνική συμφωνία, τόνισαν τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι.
Μια ανώτερη περιφερειακή πηγή ανέφερε η τρέχουσα διαπραγμάτευση για τα αποθέματα ουρανίου του Ιράν επικεντρώνεται στο εάν το Ιράν «θα διατηρήσει ένα μέρος αυτών -αραιωμένο- εντός της χώρας, ενώ θα στείλει ένα άλλο μέρος στο εξωτερικό, πιθανώς στη Ρωσία».
Σύμφωνα με την πηγή, το Ιράν έχει μάλιστα προτείνει την ιδέα της πώλησης εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ. Το Ιράν λειτουργεί επί του παρόντος περίπου 15.000 φυγοκεντρητές. Σύμφωνα με την JCPOA, το Ιράν είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί περίπου 6.000.
«Ουσιαστικά, οι διαπραγματεύσεις διαμορφώνονται προς μια «JCPOA 2″, με ορισμένες προσθήκες που θα επιτρέπουν στον Τραμπ να το παρουσιάσει ως νίκη, ενώ το Ιράν θα μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμά του στον εμπλουτισμό», τόνισε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
Οι πιέσεις Τραμπ με στόχο το πετρέλαιο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε χώρα ή άτομο» αγοράζει πετρέλαιο ή πετροχημικά από το Ιράν θα υπόκειται αμέσως σε δευτερογενείς κυρώσεις. Όποιος το κάνει αυτό «δεν θα επιτρέπεται να κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ με με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Truth Social.
Το Ιράν προειδοποίησε απάντησε ότι η συνέχιση των αμερικανικών κυρώσεων «δεν θα αλλάξει» την πολιτική του, μετά την απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε όλη τη χώρα ή σε πρόσωπα που εμπλέκονται στην αγορά ιρανικού πετρελαίου.
«Η συνέχιση αυτών των παράνομων συμπεριφορών δεν θα αλλάξει την ιρανική θέση που είναι λογική, νομιμοποιημένη και βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε σε ανακοίνωση το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η προσφυγή στις κυρώσεις σπέρνει «βαθιά αμφιβολία και δυσπιστία σε σχέση με τη σοβαρότητα της δέσμευσης των ΗΠΑ στη διπλωματική οδό», προστίθεται στο κείμενο.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη διπλωματική οδό και δηλώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις», τονίζεται. «Την ίδια στιγμή, απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις προσεγγίσεις που βασίζονται σε απειλές και πιέσεις».
Content Original Link:
" target="_blank">