Αντίσταση στον Τραμπ - Τα παραδείγματα του Καναδά και της Αυστραλίας
Οι 100 πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, που συμπληρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, άλλαξαν άρδην τη μεταπολεμική τάξη του κόσμου. Επιπλέον, ο Τραμπ και η επιθετική πολιτική του έναντι χωρών που ήταν σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι της Αμερικής έχουν ως συνέπεια οι χώρες αυτές να εκλέγουν τους ηγέτες τους με κριτήριο την ικανότητά τους να υψώνουν το ανάστημά τους στον Τραμπ.
Την περασμένη Δευτέρα, ο Καναδάς εξέλεξε τον φιλελεύθερο Μαρκ Κάρνεϊ έναντι του συντηρητικού ΠιερΠουαλιέβρ, σε μια εντυπωσιακή στροφή του εκλογικού σώματος, καθώς ο Πουαλιέβρ μέχρι πριν από δύο μήνες προηγούνταν με 20 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Αυστραλία, οι εκλογές που έγιναν το Σάββατο αναμένονται να αναδείξουν νικητή τον κεντροαριστερό νυν πρωθυπουργό Αντονι Αλμπανίζ έναντι του επικεφαλής του ΣυντηρητικούΚόμματος Πίτερ Ντάτον.
Επιπροσθέτως, η επιθετικότητα του Τραμπ έναντι του Μεξικού, προς το οποίο έχει διατάξει την απέλαση χιλιάδων μεταναστών, ενώ παράλληλα προχωρεί και την κατασκευή του τείχους κατά μήκος των νότιων συνόρων των ΗΠΑ, έδωσε ώθηση και στα ποσοστά της προέδρου της χώρας ΚλάουντιαΣάινμπαουμ.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», την πρώτη γυναίκα και αριστερή πρόεδρο του Μεξικού εμπιστεύεται το 82%των πολιτών έναντι 74% όταν η Σάινμπαουμ ανέλαβε την προεδρία το περασμένο φθινόπωρο. Σημειωτέον ότι τον Μάρτιο, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο βρετανός πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ είδε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να ανεβαίνουν από 23% σε 31% (για να μειωθούν εκ νέου στα μέσα Απριλίου στο 27%).
Ενίσχυσε τον καναδικό πατριωτισμό
H εμμονή του Τραμπ να γίνει ο Καναδάς η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ και η επιθετική αμερικανική πολιτική της επιβολής δασμών ύψους 25% στα καναδικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων ο χάλυβας και το αλουμίνιο, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που ο Τραμπ κήρυξε σε όλον τον πλανήτη πλην της Ρωσίας, προκάλεσε το φαινόμενο της συσπείρωσης των Καναδών γύρω από τον Κάρνεϊ.
Μετριοπαθής πολιτικός και επιφανής οικονομολόγος, ο Κάρνεϊ διετέλεσε διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Καναδά κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και ήταν ο πρώτος μη βρετανός διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας την περίοδο του Brexit. Ο Τραμπ τροφοδότησε τον καναδικό πατριωτισμό και οι Καναδοί συσπειρώθηκαν γύρω από τον πατριώτη αλλά μετριοπαθή Κάρνεϊ, ο οποίος δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Καναδά με τους όρους της πατρίδας του.
Αμα τη εκλογή του, ο Κάρνεϊ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ξεχωριστή σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ δεν υφίσταται πλέον. Η προσήλωση του νέου πρωθυπουργού σε έναν πολυπολικό κόσμο, τμήμα του οποίου αποτελεί ο Καναδάς από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα, έπεισε τους καναδούς ψηφοφόρους, που αισθάνονται, δικαίως, ότι απειλούνται από τον απομονωτισμό και τον προστατευτισμό των ΗΠΑ.
Η επικράτηση του Κάρνεϊ, η οποία λογίζεται ως νίκη της μετριοπάθειας έναντι της έξαλλης και απαξιωτικής ρητορικής του Τραμπ κατά του Καναδά, είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς, όπως θυμίζει o αρθρογράφος Ισάν Ταρούρ στη «Washintgton Post», ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες ο συντηρητικός Πουαλιέβρ θεωρούνταν βέβαιο ότι θα διαδεχόταν τον φιλελεύθερο Τζάστιν Τριντό στην πρωθυπουργία.
Ο χαρισματικός Τριντό, επί δεκαετία πρωθυπουργός του Καναδά, είχε απογοητεύσει τους ψηφοφόρους και αναγκάστηκε, τον Ιανουάριο, να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, στην οποία τον διαδέχτηκε ο Κάρνεϊ, ως ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος. Εκείνο το διάστημα ο λαϊκιστής Πουαλιέβρ, ο οποίος κατήγγειλε τη woke ατζέντα κατά τα πρότυπα του Τραμπ, προηγούνταν των Φιλελευθέρων με 20 μονάδες. Ωστόσο, η τοξική προσέγγιση της πολιτικής α λα Τραμπ κόστισε στον Πουαλιέβρ τους ψηφοφόρους του Κέντρου και όχι μόνο.
Η επιθετικότητα του Τραμπ έκρινε και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστραλία. Την αναμέτρηση αναμένεται να κερδίσει ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αλμπανίζ, του οποίου η κυβέρνηση ενισχύεται εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ που έχουν επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα προϊόντα της Αυστραλίας και 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αυστραλιανού δικτύου ABC, επτά στους δέκα Αυστραλούς θεωρούν ότι η πολιτική του Τραμπ θα επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση, ενώ το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Αυστραλία δεν μπορεί να βασίζεται πλέον στις ΗΠΑ και θα πρέπει να αναπτύξει τη δική της στρατιωτική ικανότητα ανεξάρτητα από την Αμερική. Τον περασμένο Ιούνιο, το αντίστοιχο ποσοστό των Αυστραλών οι οποίοι εξέφραζαν αυτή την άποψη ήταν χαμηλότερο από 40%.
Ανατροπή και στην Αυστραλία
Πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ, επικρατέστερος να κερδίσει της εκλογές της Αυστραλίας φερόταν ο συντηρητικός Πίτερ Ντάτον, με 53% έναντι 47% του Αλμπανίζ. Και ο Ντάτον, πρώην υπουργός Αμυνας και πρώην αστυνομικός, ξιφουλκούσε, όπως ο Πουαλιέβρ στον Καναδά, κατά της woke ατζέντας, κατά των μεταναστών και υπέρ τον περικοπών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα του Αλμπανίζ παρομοίασε, με επιτυχία, τις προθέσεις του Ντάτον με τις προσπάθειες του Τραμπ και του άτυπου αμερικανικού υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) υπό τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ, το οποίο έχει επιφέρει διάλυση του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.
Μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα του DOGE στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος Πίτερ Ντάτον αναγκάστηκε να κάνει στροφή, να υποχωρήσει στο ζήτημα της απαγόρευσης της τηλεργασίας, να δηλώσει ότι θα παγώσει τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις. Ομως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφεραν τον Αλμπανίζ να προηγείται με 52,1% έναντι 47,9% του Ντάτον και να κερδίζει τις εκλογές.
Η διαφαινόμενη επανεκλογή του Αλμπανίζ στην Αυστραλία και η επικράτηση του Κάρνεϊ στον Καναδά καταδεικνύουν την ενίσχυση κεντρογενών κυβερνήσεων υπό την απειλή του «τυφώνα» Τραμπ. Πρόκειται για τις ελάχιστες θετικές εξελίξεις των πρώτων 100 ημερών του «Τραμπ 2.0».
Content Original Link:
" target="_blank">