Ισραήλ: «Τα άρματα του Γεδεών» απειλούν τη Γάζα - Ο παράγοντας Τραμπ
Σε νέα φάση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα περνά το Ισραήλ. Μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο άμυνας του Νετανιάχου ο στρατός του Ισραήλ αλλάζει στρατιωτική τακτική: Εγκαταλείπει τις σύντομες επιδρομές και υιοθετεί μια προσέγγιση μακροχρόνιας κατοχής και διατήρησής της επί του παλαιστινιακού εδάφους, υπό την κωδική ονομασία «Αρματα του Γεδεών», όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Εκτοπισμός των Παλαιστινίων στα Νότια
Η ισραηλινή αυτή επιχείρηση – ήδη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις – έχει ως στόχο την αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων προς το νότο. Το επιχείρημα του Ισραήλ που δε φαίνεται να πείθει όσους αντιδρούν είναι πως ο βίαιος εκτοπισμός του πληθυσμού από τα εδάφη του αφορά την προστασία του.
Οσοι αντιδρούν στη νέα αυτή επιθετική πρακτική του Ισραήλ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την τύχη του άμαχου πληθυσμού και επιπλέον για την επιδείνωση των ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

REUTERS/Hatem Khaled/File Photo
Η κλιμάκωση αυτή της επιθετικής στάσης του Ισραήλ προς τη Γάζα αξιολογείται ως ιδιαιτέρως κρίσιμη και εξαιτίας του ότι η ανακοίνωσή της από την ισραηλινή κυβέρνηση συμπίπτει χρονικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ 13 και 16 Μαϊου.
Σύμφωνα με το Reuters φέρεται να επιδιώκει την αναβίωση του σχεδίου του για τη «μετεγκατάσταση» του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας και την επιβολή μιας νέας τάξης ασφαλείας υπό αμερικανική ή εποπτεία από τρίτους.
Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς ή «Αρματα του Γεδεών»

Επέμβαση της ισρηλινής αστυνομίας κατά ισραηλινών πολιτών που διαδηλώνουν σε βάρος της κυβέρνησης Νετανιάχου και ζητούν την απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία στη Γάζα , May 5, 2025. REUTERS/Ammar Awad
Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η επίσκεψη του Τραμπ δημιουργεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίτευξη συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων και κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Ισραήλ θα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών».
Η επίσκεψή του Τραμπ εκλαμβάνεται από πολλούς ως πολιτική στήριξη προς τον Νετανιάχου, τη στιγμή που το Ισραήλ βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς καταδίκης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο Τραμπ επιδιώκει να αξιοποιήσει την περιοδεία του για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του εν όψει των εκλογών στις ΗΠΑ, προβάλλοντας ρόλο «ειρηνοποιού» με σκληρή ρητορική για την ασφάλεια. Η παρουσία του δίνει, ουσιαστικά, πολιτική κάλυψη στο ισραηλινό σχέδιο και ενδέχεται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στη Γάζα.
Συνεχίζονται χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων συνεχίζονται με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ. Το Ισραήλ απαιτεί την απελευθέρωση 59 ομήρων και τον αφοπλισμό της Χαμάς, ενώ η Χαμάς ζητά πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν την απελευθέρωση των ομήρων.
Η προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που είχε τεθεί σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2025, περιλάμβανε ανταλλαγές ομήρων και κρατουμένων, σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή κατέρρευσε λόγω αμοιβαίων κατηγοριών για παραβιάσεις.
Η στήριξη που ο Τραμπ προσφέρει στα σχέδια Νετανιάχου περιπλέκει περαιτέρω τις προοπτικές μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Ο μεταπολεμικός έλεγχος της Γάζας

Μητέρα θρηνεί καθώς το ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα σκότωσε τη νιόπαντρη κόρη της
Ο Νετανιάχου έχει ήδη δηλώσει ότι «μοιράζεται κοινή στρατηγική» με τον Τραμπ, ενώ έχει υιοθετήσει την πρόταση ελέγχου της μεταπολεμικής Γάζας από διεθνή ή αμερικανική διοίκηση, παρακάμπτοντας πλήρως την Παλαιστινιακή Αρχή.
Το σχέδιο, μάλιστα, προβλέπει την παράκαμψη των διεθνών οργανισμών διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας –όπως ο ΟΗΕ– και την ανάθεση του έργου σε ιδιωτικούς φορείς υπό ισραηλινή στρατιωτική επίβλεψη. Η πρακτική αυτή έχει χαρακτηριστεί από παρατηρητές ως παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπιστικών αρχών.
Ανησυχεί η Διεθνής Κοινότητα
Με αυξανόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να προειδοποιεί ότι η Γάζα πρέπει να παραμείνει αναπόσπαστο μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Δε σταματά ο φόρος αίματος στη Γάζα

Γυναίκες πενθούσες και κλαίουσες, χθες 5 Μαΐου 2025, στη διάρκεια κηδείας Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο νοσοκομείο Al Shifa, στην πόλη της Γάζας. REUTERS/Dawoud Abu Alkas
Εντωμεταξύ τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, χθες Δευτέρα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές στον πολιορκημένο θύλακο.
Η πολιτική προστασία ανέφερε ότι μέχρι το απόγευμα, τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σε επιδρομή στην πόλη της Γάζας (βόρεια), τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 15 πτώματα, ενώ δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο αργότερα για άλλους έξι νεκρούς σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον οχήματος στη Νουσέιρατ (κεντρικά).
Content Original Link:
" target="_blank">