Cinco de Mayo: Η μεξικανική φίεστα «ξεθώριασε» λόγω Τραμπ
Πολύχρωμες παρελάσεις με μεγάλα και μικρά άρματα να γεμίζουν τους κεντρικούς δρόμους, χορευτική μουσική να ακούγεται παντού, από μαριάτσι και ραντσέρα μέχρι σάλσα και μπατσάτα. Και φυσικά μπίρα και μαργαρίτες να ρέουν άφθονες.
Κάθε 5 του Μάη, σε όλες τις μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, ειδικά εκεί που ζουν, εργάζονται και αλληλεπιδρούν με τους ντόπιους οι κοινότητες των Λατινοαμερικανών, οι κάτοικοι γιορτάζουν όλοι μαζί.
Αφορμή αποτελεί η νίκη του μεξικανικού στρατού επί του γαλλικού με αρχηγό των Ναπολέοντα Γ΄, στην πόλη της Πουέμπλα το 1862.
Στην ουσία όμως πανηγυρίζουν για τη φιλική συνύπαρξη Μεξικανών και Αμερικανών στη νέα πατρίδα (η Ημέρα Ανεξαρτησίας του Μεξικό είναι στις 16 Σεπτεμβρίου και μόνο στην Πουέμπλα γιορτάζουν το Cinco de Mayo).

Οι φιέστα συνήθως ξεκινούσε από νωρίς και κρατούσε όλη μέρα.
Στην περιοχή Little Village στο Σικάγο για παράδειγμα, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη κοινότητα Λατινοαμερικανών των μεσοδυτικών πολιτειών, η 5η Μαΐου είναι κάτι σαν εθνική εορτή.
«Το Μεξικό έχει δεχτεί σχεδόν 39.000 απελαθέντες από τις ΗΠΑ».
Εδώ και 45 χρόνια πραγματοποιείται μεγάλη παρέλαση, η οποία συγκεντρώνει περίπου 300.000 άτομα στους δρόμους και τα καταστήματα. Εφέτος όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Η πολιτική Τραμπ ακυρώνει τις φιέστες
Εφέτος το Cinco de Mayo είναι μια ακόμη υπενθύμιση του πόσο πολύ έχει αλλάξει, από τον Ιανουάριο, η καθημερινότητα για κάποιους ανθρώπους.
Οι εορτασμοί σε διάφορες πόλεις ακυρώθηκαν η μία μετά την άλλη. Όσες πάλι αρνήθηκαν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους, συμβουλεύοντας τους κατοίκους που δεν είναι σίγουροι για τα χαρτιά τους, να μείνουν σπίτι.

Εφέτος οι εορτασμοί για το Cinco de Mayo έχουν περιοριστεί.
Οι διοργανωτές προειδοποιούσαν ότι ομάδες του ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) –δηλαδή το Αλλοδαπών-, ίσως έβρισκαν ευκαιρία να κάνουν εφόδους. Γι’ αυτό πολλοί αποφάσισαν να γιορτάσουν στο σπίτι, ψήνοντας στην αυλή.
Ο Μπάιντεν είχε απελάσει περισσότερους
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σάινμπαουμ, δήλωσε ότι, από την αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ, η χώρα της έχει δεχτεί σχεδόν 39.000 απελαθέντες από τις ΗΠΑ.
Οι 33.000 εξ αυτών είναι Μεξικανοί. Ένας αριθμός που είναι κατά πολύ μικρότερος από τις περίπου 52.000 που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ τους αντίστοιχους μήνες του περασμένου έτους (επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν).
«Πολλές φορές οι άνθρωποι δε γνωρίζουν πού θα καταλήξουν».
Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Πρόεδρο, στο ότι πολύ περισσότεροι προσπάθησαν πέρυσι να παραβιάσουν τα σύνορα. Επίσης, οι απελάσεις τα προηγούμενα έτη γίνονταν με το που εισέρχονταν οι αλλοδαποί στο αμερικανικό έδαφος.

Αναπαράσταση της μάχης της Πουέμπλα.
Η τωρινή κυβέρνηση έχει ως στόχο μετανάστες που ζουν ειρηνικά στην Αμερική επί 10, 20, ακόμη και 30 χρόνια. Τους συλλαμβάνουν στα ίδια τους τα σπίτια και η όλη διαδικασία γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλές φορές οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού θα καταλήξουν.
Οι έφοδοι του ICE ερημώνουν ολόκληρες γειτονιές
Οι άλλοτε πολύβουες γειτονιές των Λατινοαμερικανών, οι οποίες αποτελούσαν ένα όμορφο μωσαϊκό διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών, έχουν ερημώσει. Οι κάτοικοι, αν και το 80% είναι νόμιμα στην χώρα, αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί.
«Παιδιά, ακόμη και νήπια, αναγκάζονται να παρουσιαστούν μόνα τους σε δικαστήρια, χωρίς δικηγόρο».
Βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Κάποιοι, όσοι μπορούν, έχουν σταματήσει να εργάζονται. Οι έφοδοι του ICE σε εστιατόρια, έχουν κάνει αυτές τις επιχειρήσεις να κλείνουν ή να βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται σημαντικά.

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα σύνορα με το Μεξικό (REUTERS/Go Nakamura)
Διάφορες, μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τους κατοίκους για τα δικαιώματά τους. Ανάμεσα σε άλλα, να μην ανοίγουν την πόρτα στον ICE αν δεν υπάρχει ένταλμα, να ζητήσουν νομική εκπροσώπηση, κ.ά.
Τραμπ εναντίον Σικάγο
Από την αρχή της δεύτερης θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είδε με καλό μάτι την απροθυμία των ιθυνόντων στο Σικάγο να βοηθήσουν το έργο του ICE. Αντίθετα αποτελεί μία από τις «πόλεις καταφύγιο» (sanctuary cities) των ΗΠΑ, που δεν συνεργάζονται δηλαδή με τις Αρχές ως προς το μεταναστευτικό.

Οι απελάσεις είναι μαζικές και γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες.
Αρνούνται να διευκολύνουν το έργο τους και δε δίνουν καμία πληροφορία για οποιονδήποτε κάτοικο τους ζητηθεί. Γι’ αυτό το λόγο ο Τραμπ σκλήρυνε τη στάση του και ενίσχυσε τις εφόδους στο Σικάγο. Έδωσε εντολή να μπαίνει ο ICE σε σχολεία, εκκλησίες και οπουδήποτε θεωρεί ότι είναι απαραίτητο. Μερικές οικογένειες έχουν φτάσει και στο σημείο να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για να είναι ασφαλείς.
Μικρά παιδιά, μόνα, αντιμέτωπα με την δικαιοσύνη
Μία από τις πιο σκληρές πλευρές του συγκεκριμένου ζητήματος έχει να κάνει με ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας, που αφορά στη μείωση της χρηματοδότησης σε οργανισμούς που παρέχουν νομικές υπηρεσίες σε ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών. Έτσι παιδιά, ακόμη και νήπια, αναγκάζονται να παρουσιαστούν μόνα τους σε δικαστήρια, χωρίς δικηγόρο.
Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο διέταξε εκ νέου την κυβέρνηση Τραμπ να αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση. Παρά το ότι το δικαστήριο είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή από την 1η Απριλίου, η κυβέρνηση δεν είχε συμμορφωθεί.

Πινιάτα με το ομοίωμα του Τραμπ καίγεται συμβολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η χρηματοδότηση αυτή είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Νόμο για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (TVPRA), ο οποίος απαιτεί από την κυβέρνηση να διασφαλίσει νομική εκπροσώπηση για τα παιδιά, «στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
Οι οργανισμοί που τους παρέχουν νομική υποστήριξη δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν το έργο τους μόλις τους επιτραπεί. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η διακοπή των υπηρεσιών τους ενίσχυσε την ευαλωτότητά παιδιών και την εκμετάλλευσή τους από επιτήδειους.
Content Original Link:
" target="_blank">