Διπλό «τζακ ποτ» για Ερντογάν; Το Κουρδικό, ο ρόλος σε Ρωσία - Ουκρανία
Διπλό «τζακ ποτ» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Μετά την ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ότι θα διαλυθεί και θα καταθέσει τα όπλα, ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να πανηγυρίζει ότι έλυσε το Κουρδικό τις ίδιες ημέρες που εμφανίζεται με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο, φιλοξενώντας, την Πέμπτη (15/5), τις πιθανές συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί αυτοπροσώπως.
Η επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος, όπως το Κουρδικό, και η διαμεσολάβηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι «δύο επιτυχίες που πρέπει να πιστωθούν στον τούρκο πρόεδρο», υποστηρίζει, μιλώντας στο Βήμα, ο πολιτικός αναλυτής κι εκλογολόγος Οζέρ Σεντζάρ, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MetroPoll. Αμφότερες, αναδεικνύουν την Άγκυρα σε ακόμη ισχυρότερο «παίκτη», τόσο στη διεθνή διπλωματία όσο και στην εσωτερική τουρκική πολιτική, προσθέτει.
Επιτυχίες Ερντογάν και Προεδρικές Εκλογές
Αναμένει να παίξουν αυτές οι επιτυχίες καθοριστικό ρόλο στην πρόθεση ψήφου, στις επόμενες προεδρικές εκλογές; «Εάν η διαδικασία – επονομαζόμενη Τουρκία Χωρίς Τρομοκρατία – παράξει αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν τον λαό, αυτό θα είναι υπέρ του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές. Την ανωτερότητα του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική την έχει ήδη “αγοράσει” το τουρκικό ακροατήριο. Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη για το Ουκρανικό δεν θα αλλάξει την αντίληψή του για αυτό το ζήτημα».
Ερωτηματικά από τη διάλυση του PKK
«Το Κουρδικό δεν είναι εύκολο να επιλυθεί. Η πρόσφατη διακήρυξη διάλυσης του PKK εγείρει αρκετά ερωτηματικά. Ο δρόμος του κουρδικού ζητήματος είναι ακόμα μακρύς. Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, είναι σίγουρα μια σοβαρή εξέλιξη. Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι έχουν εμπιστοσύνη στην παρέμβαση της Τουρκίας», επισημαίνει στο Βήμα ο πρώην αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και διπλωμάτης, Ουνάλ Τσέβικοζ. «Η προτίμησή τους» για την Τουρκία, προσθέτει, «δείχνει την απογοήτευσή τους ή τον δισταγμό τους για τη μεσολάβηση των ΗΠΑ».
Ερωτηματικά για το Κουρδικό
Κυβερνητικός συνομιλητής ο Αμντουλάχ Οτζαλάν
Ο μέχρι το περασμένο καλοκαίρι «δολοφόνος μωρών» και «ηγέτης τρομοκρατών», σύμφωνα με την κυβέρνηση του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αναβαπτίστηκε σε κυβερνητικό συνομιλητή από την 1η Οκτωβρίου (του 2024), ημέρα που ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, κάλεσε ανοικτά το ΡΚΚ σε αφοπλισμό, ρίχνοντας αναπάντεχα «γέφυρες» στον φυλακισμένο ιδρυτή του ΡΚΚ.
Σε άρθρο του πάντως ο τούρκος αναλυτής Ρουσέν Τσακίρ, ιδρυτής του ανεξάρτητου οργανισμού ηλεκτρονικών ΜΜΕ Medyascope, δεν θεωρεί ότι η διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, παρά την ανακοίνωση της διάλυσης του ΡΚΚ, έχει τελειώσει: «Κάποιοι θα προσπαθήσουν να αντισταθούν. Ορισμένα status quo που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 50 χρόνια πρέπει να εξαλειφθούν. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα συμβούν ξαφνικά».
«Είναι προφανές ότι δεν συνιστά επιτυχία του Ερντογάν η επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Γιατί το κουρδικό δεν έχει λυθεί ακόμα», αναφέρει στο Βήμα ο τούρκος αναλυτής Ντοάν Τιλίτς, αρθρογράφος της εφημερίδας Birgun που ιδρύθηκε από αριστερούς διανοούμενους.
Οι εξελίξεις στη Συρία (ανάληψη της εξουσίας στη Δαμασκό από κυβέρνηση που πρόσκειται στην Άγκυρα και συμφωνία με τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας, που ήταν κοντά στο ΡΚΚ, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στον εθνικό στρατό της Συρίας) ήταν, μεταξύ άλλων, στους παράγοντες που ώθησαν το ΡΚΚ να αποφασίσει να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα.
Ο Τιλίτς δηλώνει βέβαιος ότι Ερντογάν θα εργαλειοποιήσει στο μέγιστο τον αφοπλισμό του ΡΚΚ και τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στην εσωτερική πολιτική. «Αν η αντιπολίτευση δεν κάνει λάθη και δεν διασπαστεί, αμφότερες οι επιτυχίες δεν μπορούν να του εγγυηθούν νέα εκλογική νίκη. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι Κούρδοι θα του παράσχουν πλήρη εκλογική υποστήριξη λόγω της απόφασης του ΡΚΚ να καταθέσει τα όπλα. Ανεξαρτήτως, όμως, όλων των ανωτέρω, σαφώς θα είναι θετική έκβαση εάν ο ένοπλος αγώνας τελειώσει και τα όπλα σιγήσουν. Αλλά το κόστος της σίγασής τους δεν πρέπει να είναι η άνευ όρων αποδοχή της μονοκρατορίας και της απολυταρχίας του τούρκου προέδρου».
Content Original Link:
" target="_blank">