Άγκυρα: Θα φιλοξενήσουμε Ζελένσκι και Πούτιν όταν οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι - Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου
Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των πλευρών δεδομένης της «ιστορικής ευκαιρίας» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Το μήνυμα Ζελένσκι από την Άγκυρα
Το μήνυμα ότι δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία χωρίς μία συνθήκη εκεχειρίας έστειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και λίγο προτού αρχίσουν οι ειρηνευτικές διεργασίες στην Κωνσταντινούπολη, με τις επαφές να μη διαξάγονται σε επίπεδο ηγετών, αλλά μέσω αντιπροσωπειών. Ο Ουκρανός πρόεδρος ουσιαστικά επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι θα γίνουν συνομιλίες, ότι δηλαδή δίνει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει ουκρανική αντιπροσωπεία που θα καθίσει στο τραπέζι με τη ρωσική και την αμερικανική. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από διπλωμάτες, ενώ επί τάπητος θα τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και των δύο πλευρών για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.Ο Ουκρανός πρόεδρος τονίζει ότι στέλνει αντιπροσωπεία αποτελούμενη από υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κάτι που η «Ρωσία δεν κάνει αφού στέλνει χαμηλόβαθμη». Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα συναντηθούν οι αξιωματούχοι, εάν δηλαδή η συνάντηση θα γίνει απόψε ή αύριο. Σημασία έχει το γεγονός ότι προτού ξεκινήσει τη συνέντευξή του ο Ζελένσκι, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε γνωστό πως αναγνωρίζει την Κριμαία ως ουκρανικό έδαφος, κάτι που δεν αποδέχονται οι Ρώσοι που προχώρησαν στην προσάρτηση της χερσονήσου το 2014. «Η Κριμαία είναι κομμάτι της χώρας μας, ευχαριστούμε την Τουρκία για την κατανόηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα ουκρανική πηγή γνωστοποίησε πως ο Ζελένσκι δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη. Επανέλαβε, κατά τη συνέντευξη που έδωσε, ότι ο Ρώσος ομόλογός του δεν επιθυμεί τη λήξη του πολέμου, ενώ κάλεσε τη Δύση να ασκήσει νέες πιέσεις στη Ρωσία και να εξετάσει το ζήτημα των περαιτέρω κυρώσεων. Μάλιστα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι χώρα του δεν ανήκει στην πλευρά του επιτιθέμενου, ενώ υπενθύμισε πως είναι ανοιχτός σε κατ' ιδίαν συνομιλίες, όπως και σε διπλωματικές λύσεις που να βασίζονται στην αμοιβαία κατανόηση.
Content Original Link:
" target="_blank">