Διπλωματική κόντρα Ταϊλάνδης-Καμπότζης: Ανοιχτή σε συνομιλίες η Μπανγκόκ - Το ιστορικό των συγκρούσεων
Διαβάστε: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης - Τουλάχιστον 15 νεκροί και πάνω από 100.000 εκτοπισμένοι
Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Πώς έχει διαμορφωθεί το συγκρουσιακό κλίμα
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών νωρίς την Πέμπτη κατά μήκος μιας αμφισβητούμενης περιοχής που συνορεύει με έναν αρχαίο ναό, επεκτάθηκαν ταχέως σε άλλες περιοχές και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχή ημέρα. Η Ταϊλάνδη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Πνομ Πεν την Τετάρτη και απέλασε τον απεσταλμένο της Καμπότζης, ως απάντηση για το γεγονός ότι ένας δεύτερος Ταϊλανδός στρατιώτης έχασε ένα άκρο από νάρκη με την Μπανγκόκ να ισχυρίζεται ότι είχε τοποθετηθεί πρόσφατα από αντίπαλα στρατεύματα. Η Καμπότζη χαρακτήρισε αυτόν τον ισχυρισμό αβάσιμο.Και οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε εκατέρωθεν κατηγορίες, τη στιγμή που οι συγκρούσεις έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15 αμάχους, τους περισσότερους από αυτούς στην ταϊλανδική πλευρά.
Η Καμπότζη έχει αναπτύξει εκτοξευτές ρουκετών, που η Ταϊλάνδη λέει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν αμάχους, ενώ οι ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, χρησιμοποιώντας τα για βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων πέραν των συνόρων.
Περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην εκκένωση από τις συνοριακές περιοχές της Ταϊλάνδης σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, ενώ περίπου 12.000 οικογένειες στην καμποτζιανή πλευρά έχουν μετακινηθεί μακριά από τις πρώτες γραμμές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το ιστορικό της διαμάχης
Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη αμφισβητούν εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα την κυριαρχία σε διάφορα μη οριοθετημένα σημεία κατά μήκος των 817 χλμ. (508 μιλίων) χερσαίων συνόρων τους, τα οποία χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά από τη Γαλλία το 1907 όταν η Καμπότζη ήταν αποικία της.Το 2000, οι δύο χώρες συμφώνησαν να ιδρύσουν μια Κοινή Επιτροπή Συνόρων για να αντιμετωπίσουν ειρηνικά τις αξιώσεις, όμως η πρόοδος προς την επίλυση των διαφορών ήταν μικρή.
Οι αξιώσεις έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα το 2003 όταν ταραξίες έκαψαν την ταϊλανδική πρεσβεία όπως και ταϊλανδικές επιχειρήσεις στην Πνομ Πεν για ένα σχόλιο Ταϊλανδού διάσημου που αμφισβητούσε τη δικαιοδοσία του ναού Άνγκορ Βατ της Καμπότζης, που έχει καταχωρηθεί στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO.
Στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα σε δύο χώρες βρίσκεται ένας ινδουιστικός ναός του 11ου αιώνα που ονομάζεται Preah Vihear, ή Khao Phra Viharn στην Ταϊλάνδη, με τη Μπανγκόκ και την Πνομ Πεν να αξιώνουν ιστορική κυριότητα.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απένειμε τον ναό στην Καμπότζη το 1962, αλλά η Ταϊλάνδη συνέχισε να διεκδικεί τη γύρω γη.
Η ένταση κλιμακώθηκε το 2008 αφού η Καμπότζη προσπάθησε να καταχωρήσει τον ναό Preah Vihear ως τόπο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οδηγώντας σε συμπλοκές για αρκετά χρόνια. Δύο χρόνια αργότερα, η Καμπότζη ζήτησε εξήγηση της απόφασης του 1962 και το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε ξανά υπέρ της, λέγοντας ότι η γη γύρω από τον ναό ήταν επίσης μέρος της Καμπότζης.
Παρά την ιστορική αντιπαλότητα, οι τρέχουσες κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης έχουν διπλωματικές σχέσεις. Όμως, το εθνικιστικό αίσθημα έχει αυξηθεί στην Ταϊλάνδη αφού συντηρητικοί πέρυσι αμφισβήτησαν το σχέδιο της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την Καμπότζη για κοινή έρευνα ενεργειακών πόρων σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές.
Οι εντάσεις αυξήθηκαν επίσης τον Φεβρουάριο όταν μια ομάδα Καμποτζιανών συνοδεία στρατευμάτων τραγούδησε τον εθνικό τους ύμνο σε έναν άλλο αρχαίο ινδουιστικό ναό που και οι δύο χώρες διεκδικούν, τον Ta Moan Thom.
Μια προσπάθεια της τότε Ταϊλανδής πρωθυπουργού Πεατονγκτάρν Σιναουάτρα, κόρης του Τάκσιν, να αποκλιμακώσει την κατάσταση σε τηλεφωνική επικοινωνία, τον περασμένο μήνα, με τον πρόεδρο της Καμπότζης, Χουν Σεν, απέτυχε.
Στην επικοινωνία, η 38χρονη πρωθυπουργός φάνηκε να επικρίνει έναν Ταϊλανδό διοικητή στρατού, προκαλώντας δημόσια οργή σε ομάδα γερουσιαστών, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνσή της με δικαστική απόφαση την 1η Ιουλίου.
Οι προσπάθειες επίλυσης
Μετά τη σύγκρουση της 28ης Μαΐου, και οι δύο χώρες υποσχέθηκαν να μειώσουν την ένταση, να αποτρέψουν περισσότερες συγκρούσεις και να αναζητήσουν διάλογο.Οι γείτονες έχουν εκδώσει διπλωματικά διατυπωμένες δηλώσεις δεσμευόμενοι για ειρήνη.
Η Ταϊλάνδη δεν έχει αναγνωρίσει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διαμάχη και θέλει να την επιλύσει διμερώς.
Μετά τις συγκρούσεις της Πέμπτης, η Καμπότζη έχει απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παροτρύνοντας το όργανο να συγκαλέσει συνάντηση για να σταματήσει αυτό που περιγράφει ως «απρόκλητη και προμελετημένη στρατιωτική επιθετικότητα» από την Ταϊλάνδη.
Η Ταϊλάνδη, από την άλλη πλευρά, θέλει να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω διμερών διαπραγματεύσεων αλλά λέει ότι οι συνομιλίες μπορούν να γίνουν μόνο αφού η Καμπότζη τερματίσει τον κύκλο βίας.
Content Original Link:
" target="_blank">