Νταβός στο χάος; Το σκάνδαλο Σβαμπ και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ελίτ
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους κύκλος της παγκόσμια ελίτ η είδηση ότι ο 87χρονος Ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (WorldEconomicForum-WEF), Κλάους Σβαμπ, παραιτήθηκε ξαφνικά από τη θέση του προέδρου στις 20 Απριλίου, έπειτα από μια θύελλα καταγγελιών για υπεξαίρεση κεφαλαίων του οργανισμού. Η δραματική αποχώρηση ενός κορυφαίου παράγοντα της παγκοσμιοποίησης, ο οποίος για πάνω από μισό αιώνα διαμόρφωσε το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό τοπίο, προκάλεσε νέες ρωγμές στην αμφιλεγόμενη από πολλούς εικόνα του WEF, τροφοδοτώντας παράλληλα τις επικρίσεις για την σκιώδη επιρροή του.
Το who is who του Κλάους Σβαμπ
Γεννημένος στις 30 Μαρτίου 1938 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας, ο Κλάους Μάρτιν Σβαμπ έχει μια αμφιλεγόμενη καταγωγή, καθώς ο πατέρας του, Γιουγκέν Σβαμπ , διετέλεσε διευθυντής της EscherWyssAG , μιας εταιρείας που είχε δεσμούς με το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη μηχανική και τα οικονομικά σε ελβετικά πανεπιστήμια και στο Χάρβαρντ, άρχισε να διδάσκει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έκτοτε έχει λάβει πολλές διακρίσεις, συµπεριλαµβανοµένων δεκαεπτά τιμητικών διδακτορικών. Το 1971 ίδρυσε στη Γενεύη το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διοίκησης, το οποίο το 1987 μετονομάστηκε σε Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μετατρέποντάς το σε ένα λαμπερό ετήσιο event που συγκέντρωνε από προέδρους, και δισεκατομμυριούχους μέχρι διάσημους του Χόλιγουντ, για να συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών για το μέλλον της ανθρωπότητας, στο χιονισμένο ελβετικό θέρετρο του Νταβός.
Οι επικριτές του σε όλο το φάσμα από την αριστερά μέχρι τη δεξιά κατηγορούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ότι είναι μια σκοτεινή κλίκα μη εκλεγμένων ελίτ, που θέλει να επιβάλει μια δική του νέα παγκόσμια τάξη. Μεταξύ των επικριτών του είναι πολλά μέλη του αμερικανικού Ρεμπουμπλικανικού κόμματος, όπως η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, καθώς και υποστηρικτές του κινήματος MakeAmericaGreatAgain (MAGA), του οποίου ηγείται ο Ντόναλτ Tραμπ. Η εσωτερική κουλτούρα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έχει επίσης δεχθεί πυρά. Το 2024, η WallStreetJournal ανέφερε σε δημοσίευμα τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, διακρίσεις και τοξικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας, ισχυρισμούς τους οποίους αν και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αρνήθηκε, τροφοδότησαν όμως τις φήμες για μια δυσλειτουργική αυτοκρατορία. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, από την οικονομική κρίση του 2007-2009 μέχρι την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, έχουν διαβρώσει περαιτέρω την επιρροή του, με ορισμένους αναλυτές να το χαρακτηρίζουν ως θεσμό σε παρακμή. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, ο Σβαμπ παρέμενε στο απυρόβλητο.
Οι ισχυρισμοί-βόμβα για υπεξαιρέσεις και τοξικότητα
Στις 22 Απριλίου 2025, λίγες ημέρες μετά την ξαφνική παραίτηση του, η WallStreetJournal δημοσίευσε ανώνυμη επιστολή, γραμμένη από εν ενεργεία και πρώην στελέχη του οργανισμού, με την οποία κατήγγειλαν τον Σβαμπ και τη σύζυγό του, Χίλντε, για υπεξαίρεση και κατάχρηση κονδυλίων, καθώς και για ηθικά παραπτώματα. Σύμφωνα με την επίμαχη επιστολή, ο Σβαμπ και η σύζυγος του αντιμετώπιζαν τον οργανισμό ως τον προσωπικό τους κουμπαρά, κάνοντας αναλήψεις χιλιάδων δολαρίων σε μετρητά από ΑΤΜ για λογαριασμό τους, χρεώνοντας τον οργανισμό με έξοδα για ιδιωτικά μασάζ, πολυτελή ταξίδια και άλλες παρόμοιες επιδείξεις πλούτου.
Πέρα από τις αθέμιτες οικονομικές πρακτικές, η επιστολή αναζωπυρώνει τους ισχυρισμούς για έναν τοξικό χώρο εργασίας, αναφέροντας ότι ο Σβαμπ επέτρεψε την άνθηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της μεροληπτικής συμπεριφοράς, ιδίως εις βάρος των γυναικών. Αυτές οι κατηγορίες απηχούν προηγούμενες αναφορές του 2024 για διακρίσεις εις βάρος γυναικών και μαύρων εργαζομένων, τις οποίες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε προηγουμένως διερευνήσει αλλά απέρριψε.
Ο Σβαμπ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, με έναν εκπρόσωπο της οικογένειας να τους αποκαλεί αβάσιμους και να ανακοινώνει την πρόθεση του να μηνύσει όσους κρύβονται πίσω από τις «ψεύτικες ανακρίβειες». Σε δήλωσή του στην ελβετική εφημερίδα Blick, ο Σβαμπ επέμεινε ότι δεν υπήρχε «ούτε σκιά απόδειξης» για τους ισχυρισμούς και ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες για τη δυσφήμιση σε βάρος του.
Ωστόσο, η απόφαση του οργανισμού να ξεκινήσει έρευνα για τις καταγγελίες σε βάρος του ιδρυτή του, υποδηλώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη, μια κίνηση που έχει εκπλήξει τους παρατηρητές, δεδομένου του σιδερένιου ελέγχου του Σβαμπ στον οργανισμό εδώ και 55 χρόνια.
Η πτώση
Η χρονική στιγμή της παραίτησής του κάνει πολλούς να αναρωτιούνται εάν ήταν μια υπολογισμένη έξοδος για να αποφύγει την επερχόμενη καταιγίδα, ή μήπως αναγκάστηκε να φύγει από ένα διοικητικό συμβούλιο που τελικά είχε βαρεθεί τις φερόμενες υπερβολές του. Πηγές ανέφεραν στην WallStreetJournal ότι ο ίδιος προέτρεψε το διοικητικό συμβούλιο να μην διερευνήσει την υπόθεση, αλλά η απόφασή τους να προχωρήσουν την έρευνα, ούτως ή άλλως σηματοδοτεί μια εκπληκτική προδοσία, του ανθρώπου που έχτισε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Content Original Link:
" target="_blank">