O Νόρις νικητής στο νήμα της οριακής μάχης με τον Λεκλέρ για την πολ ποζίσιον του Μονακό
Σε μια από τις πιο συναρπαστικές δοκιμές κατάταξης της φετινής χρονιάς, ο Λάντο Νόρις κατέκτησε την πολ ποζίσιον του GP του Μονακό -την πιο σημαντική της σεζόν- καθώς στα τελευταία τρία λεπτά η πρώτη θέση άλλαξε τέσσερις φορές χέρια μεταξύ του Βρετανού της McLaren, του εξίσου εντυπωσιακού Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari και του Όσκαρ Πιάστρι.
Ο Νόρις και ο Πιάστρι με την έτερη McLaren ξεκίνησαν το Q3 με το 1-2, δύο δέκατα μπροστά από τον Λεκλέρ. Ωστόσο, μετά την αλλαγή σε ένα φρέσκο σετ μαλακής γόμας, οι McLaren βγήκαν πολύ νωρίς στην πίστα με σκοπό να κάνουν δύο γρήγορους γύρους.
Στον πρώτο ο Πιάστρι πήρε την πολ ποζίσιον από τον Νόρις, αλλά αμέσως ο Βρετανός απάντησε και την ανέκτησε. Όταν ήρθε η στιγμή και για τους υπόλοιπους να μπουν για το δεύτερο γύρο τους, όμως, ο Λεκλέρ κατάφερε να κινηθεί ακόμα ταχύτερα από τον Λάντο και να ανέβει στην κορυφή.
Ωστόσο, οι οδηγοί της McLaren είχαν προγραμματίσει και δεύτερο γύρο – αποδεικνύοντας πόσο καλά είχαν μελετήσει τη διαχείριση της υπερ-μαλακής γόμας C6 εκ των προτέρων. Στον τελευταίο τους αυτό γύρο ο Νόρις ανέκτησε, οριστικά πια, την πολ ποζίσιον από τον Λεκλέρ, ενώ ο Πιάστρι έμεινε 0,175” πίσω από τον Βρετανό, και 66 χιλιοστά από τον Μονεγάσκο.
Το επίτευγμα του Νόρις ήταν εντυπωσιακό, δεδομένου ότι έγραψε νέο ρεκόρ χρόνου στο Μονακό -πέφτονας ακόμα και κάτω από το 1:10- με φθαρμένη μαλακή γόμα. Ο Λιούις Χάμιλτον κατέλαβε την 4η θέση, καθώς το μειονέκτημα του ύψους της Ferrari από το έδαφος είναι μικρότερο σε αυτό το αργό σιρκουί, αλλά έμεινε τρία δέκατα μακριά από τον Λεκλέρ.
Ωστόσο, ο 40χρονος της Ferrari απειλείται με ποινή 3 θέσεων στην εκκίνηση διότι, λόγω κακής συνεννόησης με τον μηχανικό του Ρικάρντο Αντάμι, εμπόδισε επικίνδυνα τον Φερστάπεν στο Καζίνο σε έναν γρήγορο γύρο του Ολλανδού. Ο πρωταθλητής, από την πλευρά του, έμεινε 7 δέκατα πίσω από τον Νόρις καθώς η Red Bull απέτυχε να κάνει τη γόμα C6 να δουλέψει για όλη τη διάρκεια του γρήγορου γύρου στην RB21 του Ολλανδού.
Ο εντυπωσιακός Ισάκ Χατζάρ “έκλεψε” για μόλις 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου την 6η θέση από τον Φερνάντο Αλόνσο, της βελτιωμένης εδώ Aston Martin, ενώ στη δεκάδα μπήκαν και οι Εστεμπάν Οκόν της Haas, Λίαμ Λόσον της RB και Άλεξ Άλμπον της Williams (η οποία επίσης δεν κατάφερε να κάνει τη γόμα C6 να δουλέψει, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στο Q2 ο Κάρλος Σάινθ).
Οι τελευταίοι εκμεταλλεύτηκαν την καταστροφική εμφάνιση της Mercedes, που με τον Κίμι Αντονέλι στο Q1 και τον Τζορτζ Ράσελ στο Q2 προκάλεσαν τις δύο κόκκινες σημαίες των κατατακτήριων.
Ο Αντονέλι έσπασε την εμπρός αριστερή ανάρτηση της W16 στη μπαριέρα της εισόδου στο σικέιν μετά το τούνελ, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί στο σημείο. Είχε προκριθεί στο Q2, αλλά φυσικά δεν έλαβε μέρος σε αυτό.
Ο Ράσελ αντιμετώπισε νωρίς στο Q2 πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της δικής του W16, με αποτέλεσμα να μείνει ακινητοποιημένος μέσα στο τούνελ. Ως αποτέλεσμα, ο Βρετανός και ο Ιταλός της Mercedes θα εκκινήσουν από την 14η και 15η θέση, στην χειρότερη πίστα που θα μπορούσε να συμβεί αυτό.
Το αυριανό (25/5, 16:00) GP των 78 γύρων θα έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον, καθώς φέτος επεβλήθη η υποχρέωση σε κάθε οδηγό να χρησιμοποιήσει τρεις διαφορετικές γόμες, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον δύο πιτ-στοπς – κάτι πρωτόγνωρο για το Μονακό. Οπότε δεν θα έχει απολύτως μια ξεκάθαρη νίκη για όποιον οδηγό στρίψει πρώτος, όπως τα τελευταία χρόνια στο πριγκιπάτο.
Content Original Link:
" target="_blank">