Μήνυμα Μητσοτάκη σε Γερμανία για ενδεχόμενη αγορά Eurofighter από την Τουρκία - Γιατί η ένωση 12.000 γερμανικών εταιρειών βράβευσε τον πρωθυπουργό
*Διαβάστε: Μητσοτάκης: Βραβεύτηκε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας - "Αυτή η αναγνώριση ανήκει στον ελληνικό λαό"
Μητσοτάκης: Το μήνυμα σε Γερμανία για ενδεχόμενη αγορά Eurofighter από την Τουρκία - Γιατί βραβεύτηκε από την ένωση 12.000 γερμανικών εταιρειών
Ως κεντρικό μήνυμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την αλλαγή σελίδας. Όπως επεσήμαναν, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υποδέχεται σημαντικό όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει υλοποιήσει κομβικές δομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υστερούν ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ελληνικό παράδειγμα, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, αποτελεί ένα αφήγημα επίκαιρο για την Ε.Ε., καθώς η Ελλάδα, με μία κυβέρνηση που κινείται στον χώρο του ευρύτερου κέντρου, φέρνει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες και κατορθώνει να επικρατήσει σε εκλογικές αναμετρήσεις.«Η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ με τον Φρίντριχ Μερτς, όπου ανέδειξε συγκεκριμένα οκτώ σημεία, που συνιστούν για την κυβέρνηση τα πιο κομβικά αυτού του νέου κεφαλαίου και αυτού του «success story» της ελληνικής οικονομίας: Τους δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη διαρκή υποχώρηση της ανεργίας, την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στον τουρισμό, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, την ταχύτατη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που λειτουργεί ως εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις.
Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία για να στείλει μέσα από τις ίδιες δηλώσεις μήνυμα προς τη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα για περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα.«Οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί την πατρίδα μου, έμειναν εκεί και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μας, στα αεροδρόμια, στις τηλεπικοινωνίες, στην ψηφιακή, στην πράσινη τεχνολογία. Και ευελπιστώ ότι και αυτή η επίσκεψή μου θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει πια σελίδα και ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το βράδυ, στο συνέδριο του Economic Council Germany, όπου παρέλαβε το βραβείο για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε πως «αυτή η αναγνώριση δεν είναι δική μου αποκλειστικά, διότι κατά κύριο λόγο ανήκει στον ελληνικό λαό»,ενώ επανέλαβε την πρόσκλησή του για επενδύσεις στη χώρα μας. «Eίμαστε ευτυχείς απόψε που μπορούμε να μοιραστούμε τη δική μας ιστορία και προσκαλούμε τις επιχειρήσεις να κοιτάξουν την Ελλάδα ως έναν επενδυτικό προορισμό. Δέχομαι λοιπόν αυτό το μετάλλιο εκ μέρους του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση και σας συγχαίρω Φρίντριχ και αδημονώ πραγματικά να εργαστώ μαζί σας και με την κυβέρνησή σας. Ευχαριστώ θερμά όλους για την εμπιστοσύνη σας στην Ελλάδα», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, όπως είχε πράξει τη Δευτέρα στη Ρώμη, απηύθυνε εκ νέου μια προσεκτική προειδοποίηση για την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετέχει στη νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο ReArm Europe. Στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για την άμυνά της, συνδράμοντας όμως και στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών των κρατών μελών και με ανάλογη χρηματοδότηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης, που ζήτησε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, «αλλά έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό», όπως τόνισε. Υπογράμμισε ότι αυτοί θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφάλειας των επιμέρους κρατών μελών, όσο τελικά, όμως, και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης.
Ειδικότερα δε για τα Eurofighter, που θέλει να εντάξει η Τουρκία στην Πολεμική της Αεροπορία ως εναλλακτική λύση έναντι των F-35, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τέτοιου είδους πωλήσεις. «Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως σημείωσε.
Content Original Link:
" target="_blank">